Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςForwardKeys: Η Ελλάδα ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός με καλύτερες επιδόσεις το 2023...

ForwardKeys: Η Ελλάδα ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός με καλύτερες επιδόσεις το 2023 από το 2019

|

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που θα καταγράψει το 2023 υψηλότερες επιδόσεις στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις από το 2019.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση «Global Travel Trends 2023 της εταιρείας αεροπορικών δεδομένων ForwardKeys.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2013 και τις αεροπορικές κρατήσεις για το τελευταίο τρίμηνο, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση 3% έναντι του 2019, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, παγκοσμίως μετά την Δομινικανή Δημοκρατία (+14%), την Κολομβία (+5%) και το Μεξικό (+5%). Πέμπτη έρχεται η Σαουδική Αραβία με ίδια επίπεδα διεθνών αεροπορικών αφίξεων φέτος με το 2019 και από εκεί και κάτω ακολουθούν χώρες με αρνητική επίδοση έναντι της προ – πανδημικής χρονιάς.

Όπως επισημαίνεται, το 2023 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς πολλοί προορισμοί και τουριστικές επιχειρήσεις ανέκαμψαν σημαντικά από τον αντίκτυπο του COVID-19. Αν και η ταχύτητα ανάκαμψης ποικίλλει ανά περιοχή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, ακόμη και για χώρες που έχουν άρει πρόσφατα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι προορισμοί μπορούν πλέον να στρέψουν την προσοχή τους σε ζητήματα που απασχολούσαν πριν από την πανδημία, όπως ο προσδιορισμός του τύπου τουρισμού και της ταυτότητας των προορισμών. Ωστόσο, το πλαίσιο στο οποίο τίθενται αυτές οι ερωτήσεις έχει αλλάξει. Τώρα διαμορφώνεται από γεωπολιτικά γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις και ανησυχίες για τη βιωσιμότητα.

Βασικές τάσεις το 2023 

Οι τάσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και οι τουριστικοί φορείς περιλαμβάνουν:

Ο Αστικός Τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο 

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ταξιδιώτες έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για προορισμούς που προσφέρουν «ήλιο και παραλία». Ωστόσο, το έτος 2023, υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή στην τάση. Οι αστικοί προορισμοί γίνονται πλέον πιο δημοφιλείς μεταξύ των τουριστών, με ρυθμό ανάπτυξης 52% σε σύγκριση με αύξηση 26% στους προορισμούς «ήλιο και παραλία» την ίδια περίοδο το 2022.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημασία μακροπρόθεσμα 

Το καλοκαίρι του 2023, το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε ακραίες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα ταξιδιωτικά μοτίβα. Παρά τις πυρκαγιές στη Ρόδο, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η καλοκαιρινή ζήτηση σε θερμότερους προορισμούς είναι πιθανό να μειωθεί, ενώ οι ψυχρότερες περιοχές θα γίνουν πιο ελκυστικές για τους ταξιδιώτες.

Τα οικογενειακά ταξίδια επιστρέφουν 

Πολλοί ταξιδιώτες εκτιμούν τις κοινές εμπειρίες. Αυτό είναι εμφανές στη δημοτικότητα των οικογενειακών ομαδικών ταξιδιών, που πραγματοποιούν 3 έως 5 μέλη οικογενειών.

Σε σύγκριση με το 2019, αυτό το τμήμα έχει παρουσιάσει την ταχύτερη ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Αν και η ανάκαμψη ήταν πιο αργή, τα ταξίδια για ζευγάρια είναι το δεύτερο πιο ανθεκτικό τμήμα σε κάθε περιοχή και είναι μόνο ελαφρώς πίσω από τα οικογενειακά ομαδικά ταξίδια στο APAC και την Αμερική.

Η πολυτέλεια ξεπερνά τα οικονομικά ταξίδια παγκοσμίως

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει δει ταχύτερη ανάκαμψη στη ζήτηση για πολυτελείς ταξιδιωτικές εμπειρίες σε σύγκριση με τις κανονικές ταξιδιωτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο φαινόμενο του «ταξιδιού εκδίκησης». Ωστόσο, στην Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου έχει περάσει αυτή η φάση, η ζήτηση για premium κατηγορίες καμπίνας παρουσιάζει ισχυρότερη ανάκαμψη σε σύγκριση με τις οικονομικές θέσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τις εκτεταμένες ανησυχίες για το κόστος ζωής, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για ταξιδιωτικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας.

Οι ταξιδιώτες επιθυμούν την ποικιλία περισσότερο το 2023 

Μια ανάλυση των διεθνών αφίξεων τουριστών το 2023, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών κρατήσεων για το 4ο τρίμηνο, αποκαλύπτει αρκετές αξιοσημείωτες τάσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Η ανάλυση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού μετά την COVID-19.

Το 2022, η Καραϊβική και η Νότια Ευρώπη ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, καθώς η περιορισμένη ζήτηση για προορισμούς «ήλιου και παραλίας» ενίσχυσε τις διεθνείς αφίξεις τουριστών. Το 2023, ωστόσο, εμφανίζονται πιο διαφορετικά ταξιδιωτικά μοτίβα. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και η Ελλάδα εξακολουθούν να διατηρούν υψηλές θέσεις, αλλά το μείγμα είναι πιο ποικίλο συνολικά, με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MEA) να εκπροσωπούνται ιδιαίτερα καλά μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων.

Φέτος, η Κολομβία κατατάσσεται δεύτερη, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 στις διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά 5%. Αυτό σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ανάπτυξη και μια σημαντική υπεραπόδοση σε σύγκριση με τους ομοτίμους προορισμούς της στη Νότια Αμερική. Αυτή η ανάπτυξη αποδίδεται στη βελτίωση της φήμης της χώρας για τουριστική ασφάλεια, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή οικονομική προσιτότητα και σημαντικές βελτιώσεις συνδεσιμότητας.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"