Οι γερμανοί παρουσιάζουν άρθρο για τη φοροδιαφυγή στα ελληνικά νησιά με αφορμή την ανακοίνωση ότι μειώθηκαν τα έσοδα του δημοσίου κατά 8,8% από τα κέρδη του τουρισμού – Το κόλπο που αποκαλύπτει Ροδίτης διευθυντής ξενοδοχείου
Για μία ακόμη φορά έχουμε το μεγάλο δίλημμα: η μείωση οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας; Ή μήπως έχουν να κάνουμε με γενικευμένη φοροδιαφυγή; Ποιο είναι το βασικό θέμα για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο δίλημμα; Μα το γεγονός ότι ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 17 εκ. καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016 κατά 8,8%. Χρονιά ρεκόρ λοιπόν για τον ελληνικό τουρισμό. Όμως, τα έσοδα από φόρους όμως μειώθηκαν. Και το δίλημμα τίθεται σε κεντρικό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Deutsche Welle» και όλοι αναζητούν απάντήσεις.. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί τουρίστες έκλεισαν αεροπορική θέση και ξενοδοχείο την τελευταία στιγμή και έτσι πέτυχαν πολύ χαμηλές τιμές. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο λόγος για τη μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο, οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, κάνει λόγο στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) για γενικευμένη φοροδιαφυγή.
Επίσημα: αύξηση φόρων
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την τουριστική κίνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 είναι σαφή. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 17,2 εκ., αυξήθηκαν κατά συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,8%. Την ίδια στιγμή όμως τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν από 9,25 εκ. το 2015 σε 8,43 εκ. την τρέχουσα χρονιά. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά μιλώντας στην ΕΡΑ ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση των φόρων, η οποία ωφέλησε εν τέλει τουριστικούς προορισμούς όπως η Κύπρος και η Ισπανία. Στην αύξηση των φόρων περιλαμβάνονται η άνοδος του ΦΠΑ από το 17% στο 24%. σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος, αλλά και οι επιπλέον δασμοί για δωμάτια ξενοδοχείων, αλκοολούχα ποτά και πολλά τρόφιμα.
Ανεπίσημα; Μηχανήματα πληρωμής καρτών συνδεδεμένα με το εξωτερικό
Σύμφωνα όμως με γνώστες της ελληνικής τουριστικής αγοράς η μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι πολυάριθμα τουριστικά γραφεία, εστιατόρια και μπαρ «προσαρμόστηκαν» στα νέα δεδομένα. Όλο και συχνότερα προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα όμως επινόησαν και κάτι άλλο. Στις πληρωμές με κάρτα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων σίτισης και εστίασης απαντούν με μηχανήματα που συνδέονται απευθείας με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. «Κάνε μια βόλτα στη Ρόδο παρατηρώντας με προσοχή τι συμβαίνει», λέει ο ροδίτης επιχειρηματίας και προσθέτει: «Όσο οι υπάλληλοι της ΣΔΟΕ κάνουν ελέγχους, όλα γίνονται όπως πρέπει. Όταν όμως το βράδυ σταματήσουν οι έλεγχοι τότε εμφανίζονται στους πάγκους διαφορετικά μηχανήματα πιστωτικών καρτών».
Και η επίσημη … φοροδιαφυγή
Κι ενώ όλοι μιλούν για μείωση εσόδων έχουμε και την επίσημη φοροδιαφυγή όπως διαπιστώνεται μέσα από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων… Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ελεγκτές της ΓΓΔΕ «χτένισαν» ιστοσελίδες ξενοδοχειακών κρατήσεων και πραγματοποίησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τουριστικά καταλύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τις ενέργειες αυτές προσδιόρισαν τόσο τον εκτιμώμενο τζίρο, με βάση τις πληρότητες, όσο και τις υψηλότερες και κατώτερες τιμές για κάθε διανυκτέρευση. Με βάση αυτά τα στοιχεία και σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας προχώρησαν στον υπολογισμό του εκτιμώμενου ΦΠΑ που θα έπρεπε να έχει αποδοθεί. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 901 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία από τις οποίες οι 525 εμφάνισαν αποκλίσεις. Μάλιστα, 53 από αυτές είτε δεν υπέβαλαν καθόλου περιοδική δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική. Σε 64 περιπτώσεις οι αποκλίσεις τζίρου υπολογίστηκαν σε πάνω από 100.000 ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και σε 384 περιπτώσεις έως 100.000 ευρώ. Μάλιστα σε μια περίπτωση ξενοδοχείου 5 αστέρων υπολογίστηκε απόκλιση τζίρου 4 εκατ. ευρώ! Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, θα επεκταθούν και στις ιντερνετικές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών (airbnb κ.ά.) ενώ θα ληφθούν στοιχεία και από tour operators όσον αφορά κρατήσεις και κόστος τουριστικών πακέτων.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατική»