Παράνομη κρίθηκε από το ΣτΕ η μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ – Δεν ανησυχούν στην Ρόδο και περιμένουν άμεσα την έκδοση ΚΥΑ
Τα πάνω κάτω φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην χρήση των παραλιών! Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την 646/2015 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απόφαση αυτή βάζει…μπουρλότο στον σχεδιασμό των δήμων που εκμεταλλεύονταν τις παραλίες , αλλά ταυτόχρονα αφήνει κι ένα μεγάλο κενό στην αξιοποίηση, στη φύλαξη και στην εν γενει προστασία των ακτών. Δεν έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την υπόθεση ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ε’ τμήμα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του συμβουλίου η οποία και θα κρίνει οριστικά την υπόθεση που έφτασε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μετά από προσφυγή που είχε κάνει…πριν 4 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών!
Κρήτη
Έκπληκτος δηλώνει ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου και μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ κ.ωΑποστολος Λουλουδάκης ο οποίος τόνισε ότι αυτή η απόφαση εάν οριστικοποιηθεί ανατρέπει τα πάντα στην χρήση και την αξιοποίηση των παραλιών.«Δεν είναι μόνο το θέμα των εσόδων που έχουν από τις παραλίες και την αξιοποίησή τους. Οι δήμοι που τις παίρνουν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είχαν έσοδα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει ένα θέμα μεγάλο σε αυτό το γεγονός. Τι θα γίνουν οι παραλίες; Θα μείνουν έτσι; Δεν θα είναι καμία οργανωμένη; Και πως; Σκεφτείτε ότι μόνο ο δήμος Χερσονήσου έχει δεκάδες ναυαγοσώστες στις παραλίες που έχει στη δικαιοδοσία του»
Ρόδος
Αντίθετα, στη Ρόδο υπάρχει …ηρεμία. Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος μιλώντας στην εφημερίδα «Ροδιακή» χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό και εξήγησε ότι η υπόθεση για την οποία ελήφθη απόφαση από το ΣτΕ αφορά μεμονωμένα μια περιοχή της Αθήνας, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου το 2009, που θεωρεί ότι δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η παραχώρηση συλλήβδην, όλων μαζί των παραλιών ενός νησιού, ενός Δήμου ή ενός Νομού, χωρίς να ονοματίζονται και χωρίς να γίνεται ο καθορισμός της κάθε περιοχής. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το ότι είναι κοινόχρηστο πράγμα και πρέπει να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα. Το δεύτερο, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, έχει να κάνει με το ότι αφορά και τους οικότοπους και την προστασία του περιβάλλοντος, και έκριναν τυπικά ότι την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που κάθε χρόνο την υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών πρέπει να την υπογράφει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Σχόλιο
Στη συνέχεια, θέλησε να κάνει ένα σχόλιο με τη διπλή του ιδιότητα όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτή του νομικού: «Μερικές φορές στο ΣτΕ, έχουμε δει μια υπερευαισθησία στα θέματα του περιβάλλοντος-θεωρώ ότι όλοι είμαστε ευαίσθητοι αλλά ορισμένα πράγματα κρίνονται υπερβολικά, κρίνονται στον τύπο. Λες και αυτοί οι άνθρωποι, αναφέρομαι στους Συμβούλους Επικρατείας, είναι… σε μια γυάλα μέσα και δεν ξέρουν τι γίνεται έξω. Όταν αποφασίζουν παίρνουν το γράμμα του Νόμου, το Σύνταγμα και με βάση αυτό βγάζουν μία απόφαση. Όταν επισκέπτονται τη Ρόδο, για παράδειγμα ένας Δικαστής, και πάει στην παραλία και δεν δει ένα WC, λέει “μα τι κατάσταση είναι αυτή”. Δεν έχουν καταλάβει-συνέχισε-τώρα, ότι, μ’ αυτήν εδώ την απόφαση, μπορεί να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σ’ όλο το νησιώτικο χώρο, σ’ όλους τους Δήμους που έχουν παραλίες, εν τέλει στον τουρισμό και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, πέρυσι, η ΚΥΑ βγήκε 13 του Φλεβάρη και ήταν αργά, γιατί μπορεί ο Δήμος μετά να κάνει διαδικασίες να παραχωρήσει τις παραλίες Απρίλιο έως Μάιο, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ».
Υπουργείο
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι, πριν πέντε μέρες είχε έρθει ένα έγγραφο στο Δήμο από το Υπουργείο, με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους ζητάει να χαρακτηρίσουν οι ίδιοι τις παραλίες με αστέρια από ένα έως πέντε, σαν να είναι …ξενοδοχεία, και στη συνέχεια να βγει η ΚΥΑ με αντάλλαγμα παραχώρησης στους Δήμους. Ο ίδιος έχει ετοιμάσει το έγγραφο αυτό, ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι τις παραλίες μας, τις παραλίες που έχουν τις μπλε σημαίες και τις πολυσύχναστες, τις βαθμολογεί με 2 και όλες τις άλλες με 1. Εξηγώντας το σκεπτικό του αυτό, ανέφερε ότι δεν έχουν διαδρόμους, ντουζιέρες, WC, δεν έχουν προσβάσιμους χώρους ενώ δεν είναι καθαρές, κάτι που το βλέπουν οι πολίτες, ο Δήμαρχος και όλοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να γίνει, όμως, αυτό, είπε χαρακτηριστικά, αν τους τις παραχωρούν τον Ιούνιο, ο Δήμος πρέπει να κάνει υποδομές και τον Οκτώβριο ξαναρχίζει ο χειμώνας και δεν προλαβαίνει να γίνει τίποτα. Ο Δήμαρχος, ο οποίος είχε και μια συνεννόηση με την ΚΥΔ, πιστεύει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια να μην εκδώσει την ΚΥΑ εντός της εβδομάδας, που και αυτό είναι πολύ αργά αφού απαιτούνται σαράντα ημέρες για να γίνουν οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες, και, δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει και δικά του μηχανικά μέσα να μπουν εκ των ενόντων και με εθελοντισμό να καθαρίσουν, τουλάχιστον, στοιχειωδώς, τις πιο πολυσύχναστες παραλίες ενώ στις 2 του Απρίλη περιμένουμε το πρώτο κύμα επισκεπτών με τους αυστριακούς συνταξιούχους. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, πρακτικά, η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι, εάν υπογραφεί η ίδια ΚΥΑ, οι παραλίες θα παραχωρηθούν στους Δήμους.