Για θολά σημεία στο πακέτο που παρουσίασε η Κομισιόν για τον τουρισμό κάνει λόγο το Politico σε ένα εκτενές άρθρο με αρκετές προειδοποιήσεις – Ποια είναι τα έξι σημεία…
Εκτενές σχόλιο σχετικά με τις χθεσινές συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη σχετικά με τον θερινό τουρισμό εν μέσω πανδημίας δημοσίευσε το Politico, κάνοντας μεν λόγο για «μεγάλη προσπάθεια» από την πλευρά της Ε.Ε., τονίζοντας, ωστόσο ότι παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα και καταλήγοντας στο συμπέρασμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι «να μην αρχίσουν ακόμη να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους».
Όπως επισημαίνεται, παρότι αφιερώθηκαν πάνω από 70 σελίδες στις οδηγίες και υπήρξαν πολύωρες τηλεδιασκέψεις, «δύο βασικοί άγνωστοι παράγοντες επισκίασαν τις λεπτομέρειες του οδικού χάρτη: πρώτον, το γεγονός ότι ο ιός παραμένει απρόβλεπτος και δεύτερον, το ότι η κάθε χώρα – μέλος έχει το περιθώριο να δράσει ανεξάρτητα στις τελικές αποφάσεις που θα λάβει».
Ετσι, συνοψίζοντας, το Politico σημειώνει ότι παραμένουν «θολά» σημεία σε έξι βασικά ερωτήματα:
– Είναι ασφαλές να ταξιδέψουμε;
«Η Επιτροπή κατέγραψε λίστα μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς οι υπηρεσίες μεταφορών λειτουργούν ξανά. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας προσώπου, οχημάτων με μικρότερο αριθμό επιβατών, ηλεκτρονικών εγγράφων και τη δημιουργία προστατευτικών για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», αναφέρεται και προστίθεται:
«Οι κίνδυνοι των διασυνοριακών ταξιδιών μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω επιτρέποντας μόνο τα ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν ελέγξει τον ιό. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει επίσης να τηρούνται ανά πάσα στιγμή οι φυσικές αποστάσεις, την ώρα που τα κράτη πρέπει επίσης να διαθέτουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, ικανότητα για τεστ και ανίχνευση επαφών για να αποτρέψουν νέες επιδημίες. Ξεκινώντας ξανά τα διασυνοριακά ταξίδια «δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με αυτό»
– Πότε μπορούμε να ταξιδέψουμε;
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό». Αυτό είναι «απαραίτητο για τις οικονομίες μας και για τον τουρισμό», ανέφερε. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση πέρα από αυτή που απαιτείται για λόγους υγείας, επιβαρύνει τους πολίτες της Ε.Ε. και την ενιαία αγορά. Όμως, όπως σημειώνει το Politico, ενώ η Κομισιόν συμβουλεύει τις χώρες της Ε.Ε. πώς να αρχίσουν να κινούνται ξανά, δεν απευθύνει το κρίσιμο ερώτημα, δηλαδή πότε μπορεί να γίνει αυτό.
Με τον ιό να έχει έρθει για να μείνει προς το παρόν, είναι αδύνατο να καθοριστεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θα απαιτηθεί επίσης μια διαρκής παρακολούθηση. «Πρέπει να κάνουμε διαρκώς μετρήσεις για να βλέπουμε αν η κατάσταση επιδεινώνεται. Ελπίζω πως δεν συμβεί, αλλά αν χρειαστεί πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τροποποιήσεις», είπε.
Την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, η Γερμανία προχώρησε σε άρση ορισμένων περιορισμών στα σύνορα, αλλά διευκρίνισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία δεν θα επιστρέψει πριν τις 15 Ιουνίου. Η Πολωνία δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στα σύνορά της θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 12 Ιουνίου, ενώ οι τρεις χώρες της Βαλτικής σκοπεύουν να τερματίσουν τους περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή τους έως την Παρασκευή.
– Που μπορούμε να ταξιδέψουμε;
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ότι η Κομισιόν υποστηρίζει μια προσέγγιση δύο βημάτων: Πριν επιτραπούν τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ενωση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν μεταξύ περιφερειών με θετικές προοπτικές. Μόλις συμβεί αυτό, δεν υπάρχει ζήτημα διάκρισης λόγω εθνικότητας , κάτι που θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
Οι χώρες δεν χρειάζεται να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ταυτόχρονα, αλλά όταν το κάνουν θα πρέπει επίσης να καλωσορίσουν ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Η βασική ιδέα θέλει τους ταξιδιώτες να μπορούν να κοιτούν σε ποιες χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα δεδομένα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν αυτοί οι ταξιδιωτικοί θύλακες». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει στοιχεία για χώρες και περιοχές, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, και η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα δείχνει την εξάπλωση της νόσου.
– Τι θα ισχύει για τις χώρες εκτός Ε.Ε.;
Το Politico αναφέρει ότι η Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από το εξωτερικό της Ε.Ε. έως τις 15 Ιουνίου τουλάχιστον. Τόνισε ότι στοχεύει στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων αρχικά, προτού επανεξετάσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ενωσης
– Θα υπάρξουν περιορισμοί καραντίνας στους ταξιδιώτες;
Σύμφωνα με κ. Κυριακίδη, αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο αν τηρούνται σωστά τα μέτρα περιορισμού στα σημεία αναχώρησης και προορισμού. Αλλά, σύμφωνα με το Politico, εξαρτάται από τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν οι αφίξεις πρέπει να απομονωθούν
Εδώ, αναφέρει το Politico, υπάρχει ένα μικτό πακέτο, με διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές να υιοθετούνται από την κάθε χώρα ξεχωριστά.
– Αν υπάρξουν ακυρώσεις, θα μπορούμε να λαμβάνουμε τα χρήματά μας πίσω;
Από την πλευρά της η Κομισιόν επέμεινε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων. «Εάν έχετε χάσει τη δουλειά σας, εάν αυτός είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των διακοπών σας για ταξίδια σε αυτά τα εισιτήρια που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πια, τότε χρειάζεστε επιστροφή χρημάτων. Και γι’ αυτό λέμε ότι αυτό είναι δικαίωμά σας, τελεία», ξεκαθάρισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ωστόσο, το Politico τονίζει ότι πολλές χώρες έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν αυτούς τους κανονισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και η Επιτροπή δεν ήταν σαφής σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την επιβολή των κανόνων. Η Βεστάγκερ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή στέλνει επιστολές σε χώρες ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες -αλλά η επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean είπε ότι αυτές είναι επιστολές «ενθάρρυνσης» και όχι το πρώτο βήμα για μια επίσημη διαδικασία παράβασης. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, ακόμη κι αν η Επιτροπή κινηθεί νομικά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.