Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕξοχικές κατοικίες για "μεγάλες" τσέπες

Εξοχικές κατοικίες για “μεγάλες” τσέπες

|

Ενοίκιο 120.000 ευρώ για μία βίλα στη Μύκονο- 96.000 στη Σαντορίνη και 54.000 στην Πάρο -Ελκυστικές οι αποδόσεις με τις Κυκλάδες σε κυρίαρχο ρόλο 

Τις εννιά πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταλαμβάνουν ελληνικοί προορισμοί, με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις από τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης πολυτελών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της, η διεθνής εταιρεία παροχής συμβούλων ακινήτων Algean Property καταγράφει τον υψηλό βαθμό ελκυστικότητας που παρουσιάζουν τα ελληνικά εξοχικά της πολυτελούς κατηγορίας, καθώς το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλους δημοφιλείς και προβεβλημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ιμπιζα και η Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι Κάννες, το Σεν Τροπέ και η Νίκαια της Γαλλίας, ή η Σαρδηνία και το Κάπρι της Ιταλίας, ωστόσο το ύψος των ενοικίων κινείται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η τελική απόδοση για έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή να είναι υψηλότερη.

Τις υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης πολυτελών ακινήτων. Η Algean Property έχει λάβει ως σημείο αναφοράς βίλες μέσης επιφανείας 250 τ.μ., τριών υπνοδωματίων και με ιδιωτική πισίνα, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στη βάση ενοικίασης 12 εβδομάδων, δηλαδή κατά τους τρεις θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σχετικό ακίνητο στη Μύκονο στοιχίζει περί τα 6.000 ευρώ/τ.μ., αποφέροντας περί τα 120.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε μέση απόδοση 8%. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη τα έσοδα από τα ενοίκια προσεγγίζουν τα 96.000 ευρώ, με ανάλογο κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση να διαμορφώνεται σε 6,4%. Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική, Σκιάθος, Ελούντα, Πόρτο Χέλι και Χανιά ακολουθούν, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Τυνησία, όπου η μέση απόδοση πολυτελών εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 4,8%. Σε υψηλές θέσεις κατατάσσονται και άλλοι εγχώριοι προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, που βρίσκεται στην 12η θέση, η Κεφαλονιά στην 14η θέση και η Ζάκυνθος στην 18η θέση.

Στην ανάλυσή της, η Algean Property επισημαίνει ότι οι υψηλές θέσεις των ελληνικών προορισμών αποδίδονται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να καταγράφει πτώση τιμών, ακόμα και για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τη στιγμή που σε άλλους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Νίκαια, το Σεν Τροπέ κ.α., οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αποδόσεις, καθώς τα ενοίκια ναι μεν αυξάνονται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται πλέον και η αγορά της Μυκόνου, η οποία μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, χάρη στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων εύπορων τουριστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης συνέχισαν να μειώνονται και φέτος, έστω και με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν της υπόλοιπης αγοράς, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να προσδοκούν σε υψηλές αποδόσεις από την ενοικίασή τους, δεδομένου ότι η ζήτηση για ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών διατηρείται και φέτος σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον οι επενδυτές σε τέτοια ακίνητα θα μπορούν να προσδοκούν και σε υπεραξίες, δεδομένου ότι δύσκολα θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών, τουλάχιστον για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα – Κίναρος με απόφαση της Πολεοδομίας!

Απαγορεύουν εγγράφως κτηνοτροφικές εργασίες στην οικογένεια Καμπόσου και αφαιρούν οικονομική δραστηριότητα από την νησίδα!

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα