Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕξοχικές κατοικίες για "μεγάλες" τσέπες

Εξοχικές κατοικίες για “μεγάλες” τσέπες

|

Ενοίκιο 120.000 ευρώ για μία βίλα στη Μύκονο- 96.000 στη Σαντορίνη και 54.000 στην Πάρο -Ελκυστικές οι αποδόσεις με τις Κυκλάδες σε κυρίαρχο ρόλο 

Τις εννιά πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταλαμβάνουν ελληνικοί προορισμοί, με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις από τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης πολυτελών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της, η διεθνής εταιρεία παροχής συμβούλων ακινήτων Algean Property καταγράφει τον υψηλό βαθμό ελκυστικότητας που παρουσιάζουν τα ελληνικά εξοχικά της πολυτελούς κατηγορίας, καθώς το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλους δημοφιλείς και προβεβλημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ιμπιζα και η Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι Κάννες, το Σεν Τροπέ και η Νίκαια της Γαλλίας, ή η Σαρδηνία και το Κάπρι της Ιταλίας, ωστόσο το ύψος των ενοικίων κινείται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η τελική απόδοση για έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή να είναι υψηλότερη.

Τις υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης πολυτελών ακινήτων. Η Algean Property έχει λάβει ως σημείο αναφοράς βίλες μέσης επιφανείας 250 τ.μ., τριών υπνοδωματίων και με ιδιωτική πισίνα, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στη βάση ενοικίασης 12 εβδομάδων, δηλαδή κατά τους τρεις θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σχετικό ακίνητο στη Μύκονο στοιχίζει περί τα 6.000 ευρώ/τ.μ., αποφέροντας περί τα 120.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε μέση απόδοση 8%. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη τα έσοδα από τα ενοίκια προσεγγίζουν τα 96.000 ευρώ, με ανάλογο κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση να διαμορφώνεται σε 6,4%. Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική, Σκιάθος, Ελούντα, Πόρτο Χέλι και Χανιά ακολουθούν, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Τυνησία, όπου η μέση απόδοση πολυτελών εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 4,8%. Σε υψηλές θέσεις κατατάσσονται και άλλοι εγχώριοι προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, που βρίσκεται στην 12η θέση, η Κεφαλονιά στην 14η θέση και η Ζάκυνθος στην 18η θέση.

Στην ανάλυσή της, η Algean Property επισημαίνει ότι οι υψηλές θέσεις των ελληνικών προορισμών αποδίδονται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να καταγράφει πτώση τιμών, ακόμα και για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τη στιγμή που σε άλλους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Νίκαια, το Σεν Τροπέ κ.α., οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αποδόσεις, καθώς τα ενοίκια ναι μεν αυξάνονται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται πλέον και η αγορά της Μυκόνου, η οποία μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, χάρη στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων εύπορων τουριστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης συνέχισαν να μειώνονται και φέτος, έστω και με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν της υπόλοιπης αγοράς, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να προσδοκούν σε υψηλές αποδόσεις από την ενοικίασή τους, δεδομένου ότι η ζήτηση για ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών διατηρείται και φέτος σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον οι επενδυτές σε τέτοια ακίνητα θα μπορούν να προσδοκούν και σε υπεραξίες, δεδομένου ότι δύσκολα θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών, τουλάχιστον για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)