Η Ελλάδα, ένας από τους πιο αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς για χιλιάδες ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα οχήματα, κινδυνεύει να βγει εκτός τουριστικού χάρτη γι αυτή τη μορφή ταξιδιού. Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου που ρυθμίζει τη στάθμευση και διαμονή των τουριστικών αυτοκινούμενων, ξεσπά διεθνής κατακραυγή, με μαζικές ακυρώσεις επισκεπτών από το εξωτερικό και έντονη δυσαρέσκεια από κοινότητες ταξιδιωτών που μέχρι πρότινος διαφήμιζαν τη χώρα ως ιδανικό προορισμό.
«Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένας επίσημος χώρος για να παρκάρει ένα αυτοκινούμενο», υπογραμμίζει στο Τornos News η πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου αποκλείει τους τουρίστες με αυτοκινούμενα και τους διώχνει από βασικά αξιοθέατα της χώρας, όπως για παράδειγμα το Ναύπλιο, τις Μυκήνες την Μονεμβασιά κλπ.
«Δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχουν υποδομές»
Προς επίρρωση τούτου η κυρία Μιχαηλίδου εξηγεί στο ΤΝ ότι δεν έχει προβλεφθεί καμία απολύτως οργανωμένη θέση στάθμευσης για τα αυτοκινούμενα οχήματα, ούτε υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για “camping stop” – χώρους δηλαδή όπου οι επισκέπτες μπορούν να σταματήσουν νόμιμα και με ασφάλεια χωρίς να κατασκηνώνουν ανεξέλεγκτα.«Το νέο πλαίσιο μας αποκλείει, προσθέτει. Για να δει κανείς το Ναύπλιο, πρέπει να πάει στο κάμπινγκ στο Τολό και να ενοικιάσει αυτοκίνητο – πράγμα αδύνατο για πολλούς. Δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει πρόβλεψη, συμπληρώνει.
Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι ότι τουρίστες ακυρώνουν τα ταξίδια τους και τηλεφωνούν από το εξωτερικό αγανακτισμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτοί που μέχρι πρότινος ήταν πρεσβευτές και διαφημιστές της Ελλάδας στις πατρίδες τους και πλέον είναι απογοητευμένοι με την παρούσα εξέλιξη, όπως λέει.
Η Λέσχη ζητά επανεξέταση και συμμετοχή στον σχεδιασμό
Στο σημείο αυτό η κυρία Μιχαηλίδου επισημαίνει πως το αίτημα της λέσχης είναι ξεκάθαρο: επανασχεδιασμός του πλαισίου με σεβασμό στις ανάγκες του κλάδου και στις διεθνείς πρακτικές – για να μη μείνει η Ελλάδα θεατής στην παγκόσμια άνοδο του τουρισμού με αυτοκινούμενα. Μάλιστα τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων, που αριθμούν πάνω από 500 ενεργούς συμμετέχοντες, ετοιμάζονται για έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ έχουν ήδη αποστείλει αίτημα συνάντησης στην αρμόδια υπουργό.
«Δεν ήμασταν ποτέ ανταγωνιστές του κλάδου τουριστικών καταλυμάτων. Αντιθέτως, θεωρούμε το αυτοκινούμενο ένα συμπληρωματικό και απολύτως συμβατό προϊόν, που μπορεί να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά σε περιφέρειες που δεν έχουν ανεπτυγμένες δομές φιλοξενίας», καταλήγει η κυρία Μιχαηλίδου.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι η κυρία Μιχαηλίδου είναι αντίθετη με την ανεξέλεγκτη διανυκτέρευση των αυτοκινούμενων στις παραλίας, αλλά σπεύδει να τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να μπορούν και αυτοί οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πατρίδας μας.
Επενδυτικό ενδιαφέρον και επαγγέλματα που μένουν αναξιοποίητα
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της λέσχης αναδεικνύει μια πτυχή ιδιαιτέρως σημαντική για την επενδυτική αξιοποίηση αυτής της μορφής τουρισμού, αφού όπως λέει, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης με υποδομές όπως ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και λοιπές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα επαγγέλματα και τόνωση των τοπικών οικονομιών.«Αντί να ενισχυθεί αυτή η μορφή τουρισμού, δημιουργείται ένα θολό και περιοριστικό καθεστώς που οδηγεί σε αποχώρηση τουριστών και αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο τα νούμερα που χάνονται – χάνουμε και πρεσβευτές της Ελλάδας, που μέχρι τώρα τη διαφήμιζαν στο εξωτερικό», σημειώνει με νόημα.
Τι λέει ο νέος νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο 27 του νέου νόμου, απαγορεύεται ρητά η στάθμευση αυτοκινούμενων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε μια σειρά από περιοχές ιδιαίτερης σημασίας: αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, τις παρυφές δημόσιων δασών αλλά και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, απαγορεύεται και η δωρεάν φιλοξενία περισσοτέρων του ενός τροχόσπιτου σε ιδιωτικά οικόπεδα, με εξαίρεση ό,τι ορίζει το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57).
Ακόμα πιο περιοριστικό είναι το γεγονός ότι, βάσει της ρύθμισης, δεν επιτρέπεται η στάθμευση ούτε σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ, ούτε σε θέσεις στάθμευσης επί δημοσίων δρόμων. Οι παραβάτες του νέου πλαισίου έρχονται αντιμέτωποι με βαριές κυρώσεις: ποινή φυλάκισης έως και 3 μηνών και πρόστιμα που ξεκινούν από τα 300 ευρώ ανά άτομο και μπορεί να φτάσουν, ενώπιον δικαστηρίου, έως και τα 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση φιλοξενίας περισσότερων του ενός οχήματος σε ιδιωτικό χώρο, προβλέπεται εκ νέου πρόστιμο 300 ευρώ. Εξαιρούνται μόνο τα οργανωμένα κάμπινγκ, τα οποία διαθέτουν νόμιμη άδεια φιλοξενίας αυτοκινούμενων.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας
Σειρά εταιρειών με αντικείμενο τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας (σε πολλές γλώσσες), καλώντας τους πολίτες να συνυπογράψουν τη διαμρτυρία.
Ιδού τι λέει το ψήφισμα:
Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ήλιο, φυσική ομορφιά και ιστορία. Θα έπρεπε να είναι ο κορυφαίος προορισμός για τουρισμό με αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα – και όμως, μια νέα νομοθεσία το καθιστά σχεδόν αδύνατο.
Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή, όπως διατυπώθηκε στο ΦΕΚ Α’ 6/2025, και συγκεκριμένα στο Άρθρο 27, Παράγραφος 2, επιβάλλει γενική απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχοσπίτων σχεδόν παντού.
Αυτή η διάταξη:
- Καταργεί στην πράξη τη χρήση αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων τόσο από Έλληνες πολίτες όσο και από ξένους επισκέπτες.
- Πλήττει καίρια τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που βασίζονται στον εναλλακτικό τουρισμό.
- Ακυρώνει τη λειτουργία ολόκληρου του κλάδου πώλησης και ενοικίασης αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων στην Ελλάδα αφού οι Έλληνες πολίτες που έχουν, που θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα, δεν έχουν σχεδόν πουθενά να σταθμεύσουν στη χώρα τους.
- Αντιβαίνει σε βασικές ευρωπαϊκές ελευθερίες κυκλοφορίας και διαμονής πολιτών
- Καταργεί επιλεκτικά δικαίωμα στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων τα οποία σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία είναι ΙΧ με τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.
- Καταργεί το δικαίωμα στάθμευσης από τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα τα οποία σύμφωνα πλέον με την Ελληνική νομοθεσία είναι οχήματα με ξεχωριστή άδεια κυκλοφορίας
- Ο τουρισμός αυτοκινούμενων, που ανθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταστρέφεται στη χώρα μας.
- Τα Camping στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και τα περισσότερα παραμένουν κλειστά τους χειμερινούς μήνες. Τα δε ανοικτά κατά τους Χειμερινούς μήνες δεν επαρκούν.
- Δεν υπάρχουν κατάλληλοι δημόσιοι χώροι στάθμευσης όπως τα Camper Stop που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη
Ζητάμε:
- Την ακύρωση της συγκεκριμένης διάταξης έως ότου θεσπιστούν λογικοί και βιώσιμοι κανόνες στάθμευσης και διαμονής αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων.
- Την ενίσχυση της μορφής τουρισμού Κάμπινγκ με εθνική στρατηγική, οργάνωση και προβολή της Χώρας αφού οργανωθούν οι υποδομές.
- Θέσπιση ξεκάθαρου νομικού πλαισίου που θα διαχωρίζει τη στάθμευση απο την ελεύθερη κατασκήνωση
- Νομοθέτηση και δημιουργία ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τα λεγόμενα Camper Stop με πρότυπα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως υπάρχουν καταγεγραμμένα 29.000 στην Ε.Ε.
Στηρίξτε την προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα φιλόξενη για όλους τους ταξιδιώτες!
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τον τουρισμό αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων!