Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα: Στην πρώτη πεντάδα επιλογών για διακοπές

Ελλάδα: Στην πρώτη πεντάδα επιλογών για διακοπές

|

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη δημοφιλέστερη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι – Το ποσοστό των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν την άνοιξη αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2020

Παρά τα αλλεπάλληλα lockdowns, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για ταξίδια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς τα εμβόλια έχουν αρχίσει να βελτιώνουν την ψυχολογία των εν δυνάμει τουριστών. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη δημοφιλέστερη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι. Παράλληλα η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτει σταθερά. Αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια» με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Αυτές οι μηνιαίες αναφορές της ETC παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στα ταξιδιωτικά σχέδια και στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων, στους τύπους προορισμών και εμπειριών, στις περιόδους διακοπών και στις ανησυχίες που σχετίζονται με τα ταξίδια τους επόμενους μήνες.

Με βάση την τρέχουσα έρευνα της ETC, η Ισπανία βρίσκεται σταθερά πρώτη μεταξύ των χωρών στις οποίες θέλουν να κάνουν διακοπές φέτος οι Ευρωπαίοι και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία. Αμέσως μετά είναι, με τη σειρά, η Ελλάδα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Κροατία. Αξίζει να επισημανθεί πάντως η είσοδος της Τουρκίας στο Top 10 και μάλιστα στην ένατη θέση, από την οποία εκτόπισε την Αυστρία, καθώς σύμφωνα με τους συντάκτες και ερευνητές τής εν λόγω μελέτης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική ως δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων και δεν αποκλείεται, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, να ανέβει περαιτέρω. 

«Βλέπουμε να εδραιώνονται δύο βασικές τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δείχνουν μια επιστροφή στη νέα κανονικότητα: πρώτον, η πολύ αργή αλλά σταθερή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο αεροπορικό ταξίδι και δεύτερον, η περαιτέρω ενίσχυση της διάθεσης για διεθνή ταξίδια», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus, η οποία διενεργεί τις έρευνες αυτές για λογαριασμό της European Travel Commission. «Και οι δύο παράγοντες είναι πολύ ευνοϊκοί για τη χώρα μας», εξηγεί, καθώς «η έναρξη των εμβολιασμών σταμάτησε την επιδείνωση της διάθεσης για ταξίδια την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου». Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Mindhaus εξακολουθεί πάντως να εκτιμά ως πιο πιθανό σενάριο αυτό της αργής και σταδιακής ανάκαμψης.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν την άνοιξη αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2020, με έναν στους τρεις ερωτηθέντες να δηλώνει σχετική πρόθεση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε από 49% σε 52%.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι τώρα η κορυφαία επιλογή, καθώς οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (40%) από ό,τι ταξιδεύουν στο εσωτερικό (36% – μείωση 7% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου).

Η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια φαίνεται επίσης να αυξάνεται σταθερά. Το 52% των Ευρωπαίων δηλώνει τώρα ότι είναι πρόθυμο να ταξιδέψει αεροπορικώς, σε σύγκριση με το 49% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ένα χαμηλότερο ποσοστό (17%) θεωρεί ότι η πτήση ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του, από 20% τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Αυστηρά πρωτόκολλα

Το 67% των ερωτηθέντων αισθάνεται ασφαλές και αρκετά χαλαρό να απολαύσει το ταξίδι του όταν ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα. Μόνο το 22% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι τέτοια μέτρα μπορούν σε κάποιο βαθμό να καταστρέψουν την ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ ένα άλλο 11% δηλώνει ότι δεν του κάνει καμία διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα καραντίνας, η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στον προορισμό, τα επίπεδα νοσηλευομένων και η πιθανότητα να ασθενήσουν στις διακοπές εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες ανησυχίες για το 15% των Ευρωπαίων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αξίζει να σημειωθεί πως όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τον σχεδιασμό των διακοπών τους. Ενώ οι αναφορές που σχετίζονται με τον τουρισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ηλικιακές ομάδες 18-25 και 25-35 ετών μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, σημειώθηκε σημαντική αύξηση σε αυτές τις αναφορές μεταξύ των 55-65 ετών (86%) και άνω των 65 (136%).

«Μία από τις δύο πιο βασικές πηγές από τις οποίες οι Ευρωπαίοι αντλούν πληροφορίες για το ταξίδι τους εν μέσω πανδημίας είναι οι ιστοσελίδες και τα ψηφιακά μέσα των προορισμών. Ομως είναι ελάχιστοι οι ελληνικοί προορισμοί που έχουν αναγνωρίσει τα επιμέρους κοινά τους και καταλαβαίνουν με σαφήνεια τις προτιμήσεις τους και έχουν έτσι ενεργά τέτοια ψηφιακά μέσα που να αναπτύσσουν επίκαιρο περιεχόμενο και εξειδικευμένες καμπάνιες επικοινωνίας με δημιουργικότητα», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Mindhaus, Θεόφιλος Κυρατσούλης.

Με πληροφορίες από την Kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος στην κορυφή: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure!

Η Πάρος εκθρονίζει κορυφαίους προορισμούς και κερδίζει την 1η θέση στη λίστα «World’s Best Awards» – Πέντε ελληνικά νησιά στις 15 κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης.

Πρεμιέρα στην Αμοργό για την εκπομπή «Χωρίς Πυξίδα» της ΕΡΤ1 με την Πηνελόπη Πλάκα και τον Γιάννη Φραγκίσκο

Η Αμοργός των πανηγυριών, των μονοπατιών, της ψημένης ρακής και της αγνής ομορφιάς υποδέχεται την ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 που εξερευνά το Αιγαίο χωρίς χαρτί και πυξίδα.

Ο Τάσος Δούσης «μετακομίζει» στον ΣΚΑΪ – Τέλος εποχής για τις «Εικόνες» στο Open

Ο γνωστός ταξιδιωτικός δημοσιογράφος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΣΚΑΪ – Στο τραπέζι και νέο τηλεοπτικό project

Η Νάξος στέκεται αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις για τη γενοκτονία στη Γάζα – Δυναμική η παρουσία του κόσμου στις ομιλίες, την πορεία και τις συναυλίες

Δημήτρης Καρούσης: «Ο αθλητισμός της Νάξου δεν μπορεί να ζει στη ζητιανιά» (video)

Με αφορμή τη συμμετοχή του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο Δημήτρης Καρούσης μιλά για την αξία του αθλητισμού στο νησί και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των σωματείων από Δήμο, φορείς και κοινωνία.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Πάρου στο Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση του Δημάρχου Πάρου με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών για την εξεύρεση πόρων που θα ενισχύσουν τις υποδομές του αναπτυσσόμενου αεροδρομίου του νησιού.

Η Νύχτα των Κεριών στο Terra Grazia: Πανσέληνος, κρασί και καλοκαιρινή μαγεία στη Νάξο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, το οινοποιείο Terra Grazia προσκαλεί το κοινό σε μια εμπειρία μοναδική, με φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ζωντανή μουσική και το φως εκατοντάδων κεριών.

Μανουρομελέτα: Η παραδοσιακή ναξιώτικη ομελέτα με την αυθεντική μανούρα

Μια απλή, αγνή και απολαυστική συνταγή από την Απείρανθο της Νάξου, με τη σφραγίδα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Η Αμοργός στηρίζει τη Μαρία Φανουρία Τζιβελέκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης

Ο Δήμος Αμοργού καλύπτει μέρος των εξόδων της παραολυμπιονίκη και απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης για τη στήριξη της αποστολής της στη Σιγκαπούρη.

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.