Μεγάλη πτώση εμφανίζουν οι αφίξεις επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, στο αεροδρόμιο της Αθήνας η μείωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, είναι της τάξης του 60%. – Ποια είναι η εικόνα σε Μύκονο και Σαντορίνη
Πτώση της τάξης του 55% έως 60% εμφανίζουν οι αφίξεις επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τον Αύγουστο. Ποσοστό που, αν και εμφανίζεται οριακά καλύτερο σε σχέση με τις προσδοκίες, κρύβει την πολύ μεγαλύτερη πτώση των αφίξεων από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο που μπόρεσε να συγκεντρώσει η «Καθημερινή», στο αεροδρόμιο της Αθήνας η μείωση της επιβατικής κίνησης τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είναι της τάξης του 60%. Ομως η επιμέρους γεωγραφική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι οι επιβάτες από το εξωτερικό ήταν 66% λιγότεροι, ενώ από το εσωτερικό μόλις 47%.
Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια μεγάλων ελληνικών νησιωτικών προορισμών η εικόνα εμφανίζει επίσης μεγάλες πτώσεις, πλην όμως όχι τόσο καταστροφικές όπως τους προηγούμενους μήνες. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση τον Αύγουστο κατέγραψε η επιβατική κίνηση στη Σκιάθο όπου μειώθηκε κατά 70%. Στη Σάμο η πτώση της επιβατικής κίνησης ήταν 65%, ενώ στη Ρόδο και στα Χανιά 60%. Υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και δεν ενσωματώνουν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και ούτως μπορεί να διαφοροποιηθούν κατά μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά δεδομένα. Μύκονος και Κέρκυρα εμφανίζονται να διασώθηκαν, συγκριτικά, καθώς η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης τον Αύγουστο διαμορφώνεται κοντά στο 50%.
Πρέπει να τονιστεί όμως πως η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό είναι σε όλες τις περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη από αυτήν από το εσωτερικό. Ετσι, τα παραπάνω ποσοστά απεικονίζουν μικρότερες πτώσεις από αυτές που εμφάνισαν οι κρίσιμες για την εθνική οικονομία αφίξεις ξένων ταξιδιωτών που εισάγουν κεφάλαια στη χώρα. Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας η πτώση των αφίξεων ξένων επιβατών τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 61%.
Στη Μυτιλήνη, όπου η παρουσία των προσφυγικών καταυλισμών και των σχετικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί έχει τονώσει δραστικά την κίνηση τα τελευταία έτη, η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης (εγχώρια και διεθνής) τον Αύγουστο ήταν μόλις 47%. Στην Κω οι αφίξεις υποχώρησαν κατά 55% όπως και στην Κεφαλονιά, ενώ στη Σαντορίνη η πτώση ήταν κοντά στο 63%. Κατά 55% υποχώρησαν οι αφίξεις στη Ζάκυνθο, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πτώσης εμφανίζει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψε σημαντική πτώση. Ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε -75,1%. Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού (-78,5%), σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%). Υποχώρηση κατά 70% κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από όπου διακινήθηκαν συνολικά 894.000 επιβάτες έναντι περίπου 3 εκατ. ατόμων τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των επιβατών εξωτερικού είναι υψηλότερη, καθώς διαμορφώνεται στο -76,1%.