Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα: Η μάχη με τους Ισπανούς για τους Γερμανούς τουρίστες

Ελλάδα: Η μάχη με τους Ισπανούς για τους Γερμανούς τουρίστες

|

Οι πρώτες πτήσεις ιδιόκτητων αεροσκαφών της TUI προς την Ελλάδα θα προσγειωθούν μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, αρχικά στην Κρήτη – Ο ρόλος της Κροατίας στη μάχη Ισπανίας – Ελλάδας και το δικό της πλεονέκτημα

Σημαντική αύξηση της ζήτησης για ταξίδια από τη γερμανική αγορά προς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Ισπανία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Το αυξημένο αυτό ταξιδιωτικό ενδιαφέρον άρχισε να εκδηλώνεται αμέσως μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση και λόγω του ότι η Ελλάδα περιελήφθη στους ασφαλείς προορισμούς.

Αυτό το συγκρατημένα ενθαρρυντικό μήνυμα μεταφέρει στην «Καθημερινή» ο υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας για τη Νότια Ευρώπη του μεγάλου γερμανικού tour operator TUI, Ευάγγελος Γεωργίου. Ομως, η Ελλάδα θα έχει τελικά απέναντί της ως ανταγωνίστρια την Ισπανία, καθώς ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη Γερμανία και για ταξίδια προς τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους, το οποίο σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στην κυρίως χώρα, εφόσον υποχωρήσει η πανδημία.

Την εικόνα αυτή περιγράφει τόσο η TUI όσο και η επίσης μεγάλη γερμανική εταιρεία ταξιδιών DER Touristik. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2020 αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες σημαντικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DER Touristik για την Κεντρική Ευρώπη, Dr Ingo Burmester. Εξηγεί πως έμφαση στην τρέχουσα φάση δίνεται σε προορισμούς με οδική πρόσβαση, όπως εντός Γερμανίας και στην Αυστρία.

«Εντούτοις, προορισμοί στο εξωτερικό, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι καθώς και η Τυνησία και ο Ινδικός ωκεανός, γνωρίζουν και πάλι υψηλότερη ζήτηση», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση επιστρέφει από κυριολεκτικά μηδενικά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει αυτή της περασμένης χρονιάς. Για τους μεγάλους tour operators το πρώτο σημείο-κλειδί που θα κρίνει τη συνέχεια είναι η έναρξη των πτήσεων, ενώ ακόμα σημαντικότερο θεωρείται εκείνο της επιστροφής των πρώτων τουριστών στις πατρίδες τους με ασφαλή και ικανοποιητικό τρόπο. «Μόνο τότε θα αρχίσει να αποκτά ουσιώδη δυναμική η ζήτηση και να ξεμουδιάζει η αγορά», αναφέρουν στην «Κ» πηγές από τη Γερμανία.

Πότε, λοιπόν, θα φθάσουν αυτοί οι πρώτοι «ανιχνευτές»; Οι πρώτες πτήσεις ιδιόκτητων αεροσκαφών της TUI προς την Ελλάδα θα προσγειωθούν μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, αρχικά στην Κρήτη. Ηδη έχουν ξαναρχίσει τα δρομολόγια της Aegean, με τη ζήτηση να χαρακτηρίζεται ήπια προς ικανοποιητική για τις περιορισμένες πτήσεις, ανάλογα και με το αεροδρόμιο αναχώρησης.

Να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση τα δρομολόγια οιασδήποτε αεροπορικής δεν θα προσεγγίσουν αυτά του 2019, αλλά θα πυκνώνουν σταδιακά μαζί με την επιστροφή της ζήτησης, υπογραμμίζουν πηγές της βιομηχανίας αερομεταφορών.

Η έμφαση στη γερμανική αγορά προέρχεται από το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη από τις πέντε μεγάλες αγορές της Ελλάδας που είναι ενεργή, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση της επανεκκίνησης του τουρισμού. Η Γερμανία έστειλε πέρυσι στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν εντός των ελληνικών συνόρων 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μικρό μόνο μέρος αυτών των μεγεθών εκτιμάται πως μπορεί να ανακτήσει η ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι ήδη το 30% της χρονιάς έχει χαθεί και η ζήτηση για το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται πως δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει, στο καλύτερο σενάριο, το 30% με 35% της περυσινής. Οι άλλες μεγάλες αγορές της Ελλάδας, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, παραμένουν ακόμα είτε κλειστές είτε πρακτικά ανενεργές. Η προσοχή είναι, έτσι, στραμμένη στη Γερμανία και στην εξέλιξη του ταξιδιού των πρώτων επισκεπτών. Αν, δηλαδή, όλα θα κυλήσουν ομαλά, χωρίς εκπλήξεις και με υψηλό βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών.

Ωστόσο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως η Ισπανία δεν θα ήταν έτοιμη να ανοίξει τόσο γρήγορα όσο η Ελλάδα, η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά. Ο τρίτος μεσογειακός προορισμός με τον οποίο φαίνεται πως θα ανταγωνιστούν Ισπανία και Ελλάδα είναι η Κροατία, που ευνοείται και από τη σχετική εγγύτητά της με τη Γερμανία και αναμένεται να έχει αυξημένα μεγέθη φέτος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.