Σκέψεις (αλλά και προσευχή) από την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Αντζελα Γκερέκου καθότι η χρονιά μοιάζει δύσκολη – “Χρειάζεται τώρα να είμαστε πιο έτοιμοι και ενωμένοι από ποτέ, καθώς έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και οδεύουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές”.
Η αλληλεξάρτηση είναι πλέον το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομιών και ειδικά όταν πρόκειται για μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα, με μια οικονομία παραγωγικά αδύναμη, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο είναι αβέβαιο, ταραχώδες και ανελέητα ανταγωνιστικό.
Άρθρο της Άντζελα Γκερέκου (πρόεδρος του ΕΟΤ)
Η ανάκαμψη που, κάποια στιγμή όλοι συζητάμε θα έρθει στον παγκόσμιο τουρισμό, βέβαια δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια βάσει των προηγούμενων κρίσεων, πόσο μάλλον η παρούσα που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η ανάγκη νέου αφηγήματος στον τουρισμό αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Διάβασα πρόσφατα σε μια έρευνα της Ipsos Opinion ότι μόνο 4% των καταναλωτών πιστεύουν ότι χρειάζεται τα brands , να σταματήσουν την διαφήμιση αλλά τονίζουν ότι ο τρόπος προσέγγισης και το περιεχόμενο χρειάζεται να αλλάξει στην ίδια μελέτη παρατηρώ ότι το θέμα και “υγειονομικής” (πρωτόκολλα ασφάλειας) αποτελεί πλέον ίσως το πιο σημαντικό αίτημα των εν δυνάμει επισκεπτών γενικότερα.
Αξίζει όλοι να επισημάνουμε και να συγχαρούμε τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και την ανταπόκριση όλων μας, διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει δείξει εικόνα υπευθυνότητας και σοβαρότητας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, κάτι που μελλοντικά θα το «εισπράξει», εφόσον συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό βάσει σχεδίου και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι μαζί.
Χρειάζεται τώρα να είμαστε πιο έτοιμοι και ενωμένοι από ποτέ, καθώς έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και οδεύουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Είναι επίσης σημαντικό η διατήρηση του παραγωγικού ιστού, των επιχειρήσεων και της εργασίας, της ευρύτερης οικονομίας μέχρι την εξομάλυνση της κρίσης, και πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα της πολιτείας.
Η δομή και η έκταση των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί κρισιμότατο παράγοντα συμβολής προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτή η εποχή πιστεύω επίσης πρέπει να λειτουργεί καθοριστικά και ως εκπαίδευση για όλους μας από την αρχή!
Επομένως κάθε γεγονός μας διδάσκει και μας εξελίσσει.
Κρατάμε λοιπόν επαφή με τους ανθρώπους μας επικοινωνούμε, ότι μας απασχολεί, η τεχνολογία είναι το εργαλείο δεν χάνουμε την επαφή!
Είναι περίοδος της γνώσης, της ανάπτυξης, της δύναμης να τροφοδοτήσουμε τον εαυτό μας (πνευματικά, ψυχικά, σωματικά) και να τροφοδοτήσουμε το έργο που μας ενδιαφέρει, τις σχέσεις που μας ενδιαφέρουν…όλα κάνουν τον κύκλο τους και πρέπει να δράσουμε με σοφία και πρόγραμμα, ναι πρόγραμμα και να παραμείνουμε στο στόχο μας ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την εσωτερική μας δύναμη και ηρεμία για να τη χρησιμοποιήσουμε θετικά ακόμα και στα όποια αβέβαια σενάρια .
Οφείλουμε πρώτα από όλα στον εαυτό μας και στα παιδιά μας, να ανακαλύψουμε την κρυμμένη ευλογία που μπορεί να υπάρχει εδώ..και να συγχρονιστούμε μαζί της..
θα κλείσω αυτές τις σκέψεις μου με μια προσευχή..
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
*Δώσε μου την ωραιότητα της ψυχής και αξίωσε με, με αρμονία ψυχής και σώματος.
Βοήθα με να υπολογίζω τους σοφούς ως πλούσιους .
.. και χάρισέ μου τον πλούτο που μόνο ο εγκρατής άνθρωπος μπορεί να υπομείνει και να διατηρήσει…”