Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα, γιατί το φαγητό και η φιλοξενία κάνουν τη διαφορά

Ελλάδα, γιατί το φαγητό και η φιλοξενία κάνουν τη διαφορά

|

Οι ειδικοί στο φαγητό και την γευσιγνωσία προτείνουν Ελλάδα, Σουηδία και Ιταλία ως τους τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς με την καλύτερη ποιότητα στο τοπικό φαγητό 

Αλήθεια τι ψάχνει κάποιος όταν θέλει να ταξιδέψει; Ποιο είναι αυτό που θα τον ωθήσει να επιλέξει προορισμό; Μα τι άλλο από την φιλοξενία, το αίσθημα ασφάλειας, η κουλτούρα και βέβαια το φαγητό… Ααααα το φαγητό και δη το υψηλής ποιότητας τοπικό φαγητό. Αυτό που θα σε κάνει να κολλήσεις και να αισθανθείς ότι είναι στο …σπίτι σου. Ε η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τον σχετικό κατάλογο έτσι δεν είναι; Και είναι ανάμεσα στους τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς που συγκεντρώνουν τις καλύτερες κριτικές τουριστών από όλο τον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα που προσφέρει σε τοπικό φαγητό, μετά τη Σουηδία και την Ιταλία. Αυτό δείχνει έκθεση ευρείας κλίμακας που διενήργησε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχείων, Εστίασης και Καφέ στην Ευρώπη, HOTREC, η TCI Research, με σκοπό να χαρτογραφηθούν οι προσδοκίες που θα έχουν στο μέλλον οι ταξιδιώτες από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων της Ευρώπης.

Στην κατηγορία value for money στο τοπικό φαγητό, οι 3 κορυφαίες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Τουρκία. Τα καλύτερα ξενοδοχεία βάσει της ποιότητάς τους, βρίσκονται στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, ενώ τα ξενοδοχεία με το καλύτερο value for money στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τσεχία.

Οι προσδοκίες των ταξιδιωτών στο μέλλον

Η έκθεση αποτυπώνει ξεκάθαρες τάσεις και δυνατότητες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ο κλάδος προκειμένου να βελτιώσει της ελκυστικότητά του και να διατηρήσει την πελατειακή του βάση.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ικανοποίησης TRAVELSAT©, η Ευρώπη αξιολογείται ως ισχυρός ανταγωνιστής στο πεδίο ικανοποίησης των προσδοκιών που έχουν οι διεθνείς επισκέπτες, συγκεντρώνοντας ανταγωνιστικές βαθμολογίες από τους καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνους από την Κίνα και την Ινδία. 

2. Η αυθεντικότητα, η ευελιξία και το πραγματικά ευγενικό προσωπικό είναι βασικά στοιχεία του DNA ενός ξενοδοχείου, συνδυαζόμενα με ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

3. Οι επισκέπτες προτιμούν τις ομαλές εμπειρίες διαμονής στα ξενοδοχεία καθώς και την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους ενώ είναι μακριά από αυτό, σε έναν χώρο όπου μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, με τη βοήθεια υπηρεσιών οι οποίες θα είναι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή. Η ιδανική εμπειρία ξενοδοχείο στο μέλλον, συντίθεται από τα εξής χαρακτηριστικά… – Αίσθηση ασφάλειας       87%

– Σεβασμός Ιδιωτικότητας    87%

– Αυθεντικά φιλικό προσωπικό     85%

– Αίσθηση του επισκέπτη ότι είναι σαν στο σπίτι του      75%

– Εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή  71%

– Φροντίδα του εαυτού         70%

– Συμβουλές για προορισμούς       68%

– Τοπική και πολιτιστική αυθεντικότητα       65%

– Πλήρης διευκόλυνση στο χώρο του ξενοδοχείου   64%

– Προσωποποιημένες εμπειρίες    62%

– Ευελιξία στη φιλοξενία οικογένειας και φίλων     60%

– Ανταμοιβή της πιστότητας          57%

– Δυνατότητες κοινωνικοποίησης 53%

– Διασκέδαση High-Tech      51%

– Mοναδικό ντιζάιν     46%

4. Οι επισκέπτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των Millennial αναζητούν μοναδικά ξενοδοχεία που ικανοποιούν τη δίψα τους για νέες ανακαλύψεις, με όμορφο σχεδιασμό, ψηφιακές καινοτομίες και προσωποποιημένες εμπειρίες.

5. Τα ευρωπαϊκά εστιατόρια σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς αναδύονται ως το επίκεντρο της προσοχής για τουρίστες που ταξιδεύουν για λόγους γαστρονομίας και ξεπερνούν τις προσδοκίες τους. Οι επισκέπτες έχουν την προσδοκία ότι τα εστιατόρια θα προσφέρουν την απόλυτη αυθεντική εικόνα του προορισμού, προσφέροντας επίσης καλό και ασφαλές φαγητό. Η αγορά του γαστρονομικού τουρισμού στην Ευρώπη μετρά 120 εκατ. διεθνείς επισκέπτες ετησίως.

«Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία συγκεντρώνουν εξαιρετικές αξιολογήσεις και κριτικές από τους Κινέζους επισκέπτες, κάτι πολύ ενθαρρυντικό εν όψει της χρονιάς Ευρώπης – Κίνας το 2018. Ενώ οι επισκέπτες αναζητούν ιδιωτικότητα και ασφάλεια, η έρευνα επισημαίνει το κρίσιμης σημασίας στοιχείο του φιλικού προσωπικού και ενός περιβάλλοντος με εύρος υπηρεσιών διαθέσιμων ανά πάσα στιγμή στον επισκέπτη. Η σημασία των τοπικών γεύσεων αξιολογείται ως εξαιρετική όσον αφορά τις προσδοκίες των επισκεπτών στο κομμάτι των γευστικών εμπειριών», επισήμανε ο CEO της HOTREC, Christian de Barrin.

«Η διαμονή και το φαγητό είναι οι 2 όψεις που επηρεάζονται όλο και περισσότερο τη συνολική εμπειρία επισκέπτη στον προορισμό. Η διαθεσιμότητα περισσότερων επιλογών προσφέρει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, κάνοντάς τα να επιδεικνύουν στοιχεία που τα ξεχωρίζει στον ανταγωνισμό. Η έρευνα δείχνει ότι o κλάδος της φιλοξενίας έχει πολλές δυνατότητες να απαντήσει στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών για ανέμελες και γεμάτες εκπλήξεις εμπειρίες διαμονής, διατηρώντας ανέπαφη την αίσθηση της αυθεντικής φιλοξενίας», δήλωσε ο CEO της TCI Research, Olivier Henry-Biabaud.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.