Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα - Covid 19: Χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες που εντοπίζονται θετικοί

Ελλάδα – Covid 19: Χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες που εντοπίζονται θετικοί

|

Δεν θα μπαίνουν σε πενθήμερη καραντίνα οι τουρίστες με κορονοϊό  – Ο περιορισμός ισχύει κανονικά για τους πολίτες που θα νοσήσουν και βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους.- Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας – Τι αλλάζει στον Τουρισμό και τη διαχείριση των κρουσμάτων με τα νέα πρωτόκολλα 

Μπορεί οι τουρίστες να έχουν καταφθάσει και να κάνουν διακοπές εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, όμως τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών, εξέδωσαν τις οδηγίες για τη διαχείριση κρούσματος και την καραντίνα στα τουριστικά καταλύματα, μόλις πριν από μερικές ημέρες και μετά από το ρεπορτάζ του Protagon.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νέο ΦΕΚ «για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19», φέτος, δεν θα υπάρξουν τελικά δωμάτια καραντίνας για τους τουρίστες.  

Επίσης, ενώ για τους πολίτες συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, οι τουρίστες διαφοροποιούνται και θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν και μόνο όσες μέρες έχουν προπληρώσει το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο στο οποίο διαμένουν, καθώς στο ΦΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι απλώς «συστήνεται» και δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωση.

Ακολούθως, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το πλοίο, το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, όντας θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας απλώς χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95). «Υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων στα τουριστικά καταλύματα και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ό,τι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, διότι η πλειονότητα των χωρών στη βόρεια Ευρώπη, δεν έχουν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία από τον κορονοϊό», εξηγεί στο Protagon, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, πρακτικά, αν κάποιος έχει κάνει κράτηση τέσσερις ημέρες σε ένα ξενοδοχείο και τη δεύτερη ημέρα διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, θα παραμείνει σε καραντίνα στο δωμάτιό του για τις υπόλοιπες δύο ημέρες της διαμονής του. Μόλις ολοκληρωθεί, μπορεί να αποχωρήσει και να ταξιδέψει, όντας θετικός στον κορονοϊό. Η μοναδική υποχρέωση που έχει το κρούσμα, είναι μέχρι να φτάσει στο σπίτι του, να φοράει τη μάσκα υψηλής προστασίας.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει βαριά συμπτώματα, θα πρέπει το κατάλυμα να ενημερώσει το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει την ευθύνη να τον μεταφέρει σε μονάδα Υγείας ειδική για ασθενείς με λοίμωξη Covid. Η διακομιδή μπορεί να γίνει είτε με ασθενοφόρο, είτε με πλωτά ή εναέρια μέσα. «Είναι πάντως ξεκάθαρο, ότι αν δεν πρόκειται να ταξιδέψουν, στην περίπτωση που πρόκειται για τουρίστες από το εξωτερικό, στη χώρα τους ή για τουρίστες από την Ελλάδα στον τόπο διαμονής τους, θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση στο δωμάτιό τους όλες τις μέρες που έχουν πληρώσει. Δεν σημαίνει ότι επειδή απλώς συστήνεται η απομόνωσή τους, πως δεν είναι και υποχρεωτική και θα κάνουν βόλτες στα νησιά. Η διατύπωση αυτή υπάρχει για να μπορούν να μετακινηθούν και να μην βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ένα ξένο τόπο», ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

# Σε περίπτωση θετικού κρούσματα σε ένα τουριστικό κατάλυμα, θα πρέπει να γίνεται:

# Αμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα.

# Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή Υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού.  Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).

# Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα Υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Αμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (στα τηλέφωνα 2105212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

# Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού (αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δωμάτια να διαθέσει στους επισκέπτες, αλλά κυρίως τους εργαζομένους).

#Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για πέντε ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο.

# Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)