Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα 2019: Μύκονος και Σαντορίνη κερδίζουν το φετινό στοίχημα

Ελλάδα 2019: Μύκονος και Σαντορίνη κερδίζουν το φετινό στοίχημα

|

Στη Μύκονο, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, προσγειώθηκαν 144.426 επισκέπτες εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη συνεχίζει να μεγεθύνει τον αριθμό των επισκεπτών της, αφού στο εξάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 178.976, καταγράφοντας άνοδο 4,1%.

Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή τουριστική περίοδο δίνουν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
  
Με την επεξεργασία, που κάθε μήνα υλοποιεί το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ Intelligence, οι μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς φαίνεται πως για μια ακόμη φορά θα είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αφού και για φέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε αυτά τα νησιά κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επισκέπτες που καταφθάνουν μέσω θαλάσσης κλπ.
  
Στη Μύκονο, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, προσγειώθηκαν 144.426 επισκέπτες εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη συνεχίζει να μεγεθύνει τον αριθμό των επισκεπτών της, αφού στο εξάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 178.976, καταγράφοντας άνοδο 4,1%.
  
Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού παραμένει η Κρήτη, που αν και με υστέρηση σε σχέση με το 2018, εξακολουθεί να προσελκύει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στη χώρα. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο εξάμηνο του 2019, αν και με πτώση 3,3%, προσέλκυσε 1.149.209 επιβάτες εξωτερικού. Την ίδια περίοδο, στα Χανιά και στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, προσγειώθηκαν 431.689 επιβάτες εξωτερικού μειωμένοι κατά 3,4% σε σχέση με το 2018.
  
Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα Δωδεκάννησα, πάντα για το εξεταζόμενο διάστημα του εξαμήνου. Η Κάρπαθος ξεχωρίζει με τη διψήφια σε ποσοστό αύξηση των διεθνών αφίξεων, καθώς αυτή ανήλθε στο 13,4% φτάνοντας τους 29.000 επιβάτες. Ακολουθεί η Ρόδος με οριακή αύξηση 0,4% και 798.000 επιβάτες και η Κως με 393.948 επιβάτες και αύξηση 1,4%.
  
Μεγάλος είναι ο όγκος επισκεπτών που κατευθύνεται στα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα και φέτος να κρατάει τα ηνία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Ειδικότερα, η Κέρκυρα προσέλκυσε 502.795 επιβάτες, η οποίοι όμως αντιστοιχούν σε πτώση 2,9% σε σχέση με το 2018, ενώ με τη σειρά τους, η Ζάκυνθος πέτυχε 278.539 αεροπορικές αφίξεις επιβατών εξωτερικού και άνοδο 1,6%, ενώ η Κεφαλονιά 111.476 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και πτώση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
  
Την ίδια στιγμή τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να υποδέχονται τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών εξωτερικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αστικούς προορισμούς. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου προσέλκυσε 2.683.988 επιβάτες εξωτερικού πετυχαίνοντας νέα άνοδο 12,1% στην επιβατική του κίνηση, ενώ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, προσέλκυσε 1.014.668 διεθνείς επιβάτες καταγράφοντας άνοδο 11,2%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο, στο ίδιο διάστημα προσέλκυσε 52.344 επιβάτες εξωτερικού καταγράφοντας άνοδο 14,2%.
  
Μελέτη για τον τουρισμό
Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ με θέμα «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;» τονίζει ότι 81,9% των επισκέψεων, 86,2% διανυκτερεύσεων και 88,1% των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό, κατευθύνθηκε κυρίως σε πέντε Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων).
  
Μάλιστα κατά το 2018, οι 30,1 εκατ. επισκέπτες πραγματοποίησαν 34,8 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12,3% σε σχέση με το 2017. Δηλαδή, ο κάθε ταξιδιώτης επισκέφθηκε, κατά μέσο όρο, 1,16 Περιφέρειες της Ελλάδας. Σε 12 από τις 13 Περιφέρειες καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων και σε 9 από τις 13 καταγράφηκε αύξηση διανυκτερεύσεων, πάντοτε σε σχέση με το 2017.
  
Τέλος η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής, 8,4 διανυκτερεύσεις, καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης, παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018 ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 16,6%

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.