Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί σε ανοιχτή πρόσκληση (21/01, 19:00, Σχολή Ουρσουλινών) όσους θέλουν να συνδράμουν στη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού – Ποιες είναι οι χαρτογραφημένες διαδρομές
Μονοπάτια ή περιπατιτικός τουρισμός… Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την νέα τουριστική περίοδο… Και σε μία προσπάθεια να αναδείξει τα μονοπάτια του νησιού εκτός από τα χρήματα που έχει βάλει στον σχετικό προϋπολογισμό κάνει άνοιγμα και στους εθελοντές ώστε να στηρίξουν την κίνηση αυτή. Και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 19:00 στη Σχολή Ουρσουλινών θα υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για τους τρόπους όπου οι εθελοντές θα βοηθήσουν… Τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση;
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση και ανάδειξη μεγάλου μέρους του δικτύου λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών του νησιού μας. Το δίκτυο αυτό παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλομορφία και δίνει τη δυνατότητα στο σύγχρονο πεζοπόρο – περιηγητή να ανακαλύψει “άγνωστες” πτυχές του φυσικού και ιστορικού τοπίου της Νάξου. Η ανάδειξή του συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ναξιακής ενδοχώρας και της τοπικής οικονομίας, και θα οδηγήσει στην προσέλκυση πληθώρας επισκεπτών υψηλού πολιτιστικού επιπέδου στο νησί, σε περιόδους εκτός τουριστικής αιχμής (άνοιξη και φθινόπωρο).
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στο έργο της συντήρησης και ανάδειξης του δικτύου των μονοπατιών, καλούμαστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συναντηθούμε την Πέμπτη 21.1.16 και ώρα 19.00 στη Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Νάξου, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να συντονίσουμε τη δράση μας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945-436262 και 6942-469559.»
Χρήματα
Να αναφέρουμε εδώ ότι στητελευταία συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής (08/01) έγινε συζήτηση για τον πεζοπορικό τουρισμό και αποφασίστηκε ανάμεσα στα άλλα η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να «περπατήσει» άμεσα όλα τα μονοπάτια (11 συνολικά τα επτά χαρτογραφημένα) στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Μάλιστα θα δοθούν περίπου 30.000 ευρώ (από δέκα σε κάθε Δημοτική Ενότητα, ήτοι Νάξου, πρώην Δρυμαλίας και Μικρών Κυκλάδων) για καθαρισμό και συντήρησή τους ενώ μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα γίνει προσπάθεια ώστε όλα να είναι έτοιμα από τον Μάιο…
Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα μονοπάτια είναι στην Ορεινή Νάξο και όπως σημείωσε η κ. Φραγκουδάκη – μέλος της Τουριστικής Επιτροπής – από το Μάρτιο έως τον Νοέμβριο τα μονοπάτια είναι προσβάσιμα υπάρχουν εθελοντές που απασχολούνται και βοηθούν ώστε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. Από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι πέρα των επτά χαρτογραφημένων μονοπατιών θα γίνει προσπάθεια για χαρτογράφηση και των υπολοίπων ενώ είναι θέμα χρόνου και η πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πιστοποίησης…
Συνολικά, η Νάξος έχει περίπου 120 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών και μάλιστα οι Γερμανοί εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοποίησης Ποιότητας Μονοπατιών έχουν έρθει στο νησί για να δουν τα μονοπάτια και να προχωρήσουν στην έκδοση της απαραίτητης πιστοποίησης. Η Νάξος διαθέτει τουλάχιστον δεκαέξι καταγεγραμμένα, ιστορικής σημασίας και κάλλους μονοπάτια, τα οποία, όταν τα περπατήσουν οι επισκέπτες, μπορούν να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τα μνημεία του νησιού. Ωστόσο, η σήμανση έχει γίνει μέχρι στιγμής περίπου στα μισά, ενώ τον καθαρισμό έχουν αναλάβει εθελοντές.
Να δούμε και ποιες είναι οι διαδρομές
Διαδρομή 1: Απεράθου – Σμυριδορυχεία
Διαδρομή που ταυτίζεται με την παλαιά ημιονική οδό πρόσβασης των Απεραθιτών σμυριδεργατών στα ορυχεία σμύριδας. Λιθόστρωτη στο μεγαλύτερο μέρος της, διασχίζει πλούσιο σε βλάστηση και εναλλαγές τοπίο: Απεράθου – Άγιος Ιωάννης Θεολόγος – Αγία Κυριακή – Σμυριδορυχεία
Διαδρομή 2: Φιλώτι (κυκλική)
Ξεκινώντας στις αναλυτικές παρυφές του Φιλωτίου, κεντρικού και μεγαλύτερου οικισμού της Νάξου με αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα, η διαδρομή ανηφορίζει από το ναΐσκο της Ειρήνης: Φιλώτι – Αγία Μαρίνα – Λευγάσα – Κορυφή Ζά – Σπήλαιο Ζά – Βρύση Αριών – Φιλώτι (κυκλική)
Διαδρομή 3: Δανακός – Τραγαία
Η διαδρομή ξεκινά από το ορεινό μικρό χωριό Δανακός, χτισμένο σε λαγκαδιά δίπλα σε πλούσια σε νερό πηγή, στις υπώρειες του Ζά. Αρχικά το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο, ανηφορικό. Η διαδρομή ξεκινά από το ορεινό μικρό χωριό Δανακός, χτισμένο σε λαγκαδιά δίπλα σε πλούσια σε νερό πηγή, στις υπώρειες του Ζά. Αρχικά το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο…
Διαδρομή 4: Τραγαία (Χαλκί) – Χαλκί (κυκλική)
Η διαδρομή αυτή διασχίζει κυκλικά το μεγαλύτερο μέρος του ελαιώνα και του «βυζαντινού πάρκου» Τραγαίας, διερχόμενη από τους ιδιότυπους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής Χαλκί: Τραγαία (Χαλκί) – [Άγιος Γεώργιος Διασορίτης] – Μονοίτσια – Παναγία Ραχιδιώτισσα – Μονή – Καλόξυλος – Ακαδήμοι – Χαλκί (κυκλική)
Διαδρομή 5: Τραγαία (Χαλκί)- Άνω Ποταμιά
Η πορεία ξεκινά από το Χαλκί και διασχίζει τον ελαιώνα της Τραγαίας με κατεύθυνση δυτική: Τραγαία (Χαλκί) – Τσικαλαριό – Απάνω Κάστρο – Άγιος Ανδρέας – Άνω Ποταμιά
Διαδρομή 6: Μέλανες – Μητροπόλου
Μεγάλη διαδρομή με ιδιαίτερη ποικιλομορφία, που διασχίζει το πλούσιο σε υδάτινο δυναμικό κεντρικό τμήμα της Νάξου.
Διαδρομή 7: Τσικαλαριό – Γύρουλας (ναός Δήμητρας και Κόρης)
Από το πλάτωμα της πηγής του Αγίου Στεφάνου στο Τσικαλαριό ξεκινά η πορεία, που περνά έξω από το δημοτικό σχολείο και μπαίνει από μκρό τσιμεντόδρομο στο διπλανό όμορφο χωριό Χείμαρρος.
Και τέλος Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Βήμα, Βήμα
Σχοινούσα και Κουφονήσια έχουν χαρτογραφημένα μονοπάτια και προσφέρουν όμορφες διαδρομές για τους επισκέπτες..