Με στόχο τη βιώσιμη και στρατηγικά σχεδιασμένη προώθηση ενός από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, εγκρίθηκε η πενταετής σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θήρας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΘΗΡΑ-ΣΑΦΙ Α.Ε.», για τη δημιουργία και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) «Σαντορίνη».
Ο προϋπολογισμός της σύμβασης για το πρώτο δωδεκάμηνο ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, προερχόμενα αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους.
Στρατηγικός Σχεδιασμός σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο
Η ίδρυση του DMMO εντάσσεται στη Συμφωνία Πλαίσιο της Πράξης SUB1: Διαχείριση Προορισμών, που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, με κοινή υπογραφή του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θήρας.
Όπως επισημαίνει ο Δήμος, η πολυπλοκότητα της διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος απαιτεί συντονισμό, επιστημονική τεκμηρίωση και σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο DMMO φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «κόμβος» γνώσης, στρατηγικής και καινοτομίας, συνδέοντας τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα, με βασική επιδίωξη τη μετατροπή της τουριστικής επιτυχίας σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ένας Παγκόσμιος Προορισμός που Χρειάζεται Ολιστική Διαχείριση
Η Σαντορίνη υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ μόνο το 2023, καταγράφηκαν 1,3 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας στο νησί. Παράλληλα, 1,7 εκατ. επιβάτες εσωτερικού μετακινήθηκαν μέσω λιμένων και αεροδρομίου, καθιστώντας τη Σαντορίνη την τουριστική ναυαρχίδα των Κυκλάδων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο DMMO καλείται να φέρει συστημική αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και νέα δυναμική ευκαιριών.
Οι βασικοί στόχοι του DMMO Σαντορίνης:
-
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μείωση της εποχικότητας.
-
Αύξηση του μέσου χρόνου παραμονής και της πληρότητας των καταλυμάτων.
-
Ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και την περιβαλλοντική και αστική ανάπτυξη.
-
Προβολή του προορισμού και των τοπικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.
Πρώτες δράσεις και σχεδιασμός
Στο πρώτο στάδιο, προγραμματίζονται:
-
Καταγραφή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Θήρας.
-
Εκπόνηση τριετούς Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του προορισμού.
-
Συνεργασίες συνδιαφήμισης με τουριστικούς οργανισμούς, ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.
-
Σύσταση τοπικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στο μεσοπρόθεσμο πλάνο, εντάσσονται η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση των υποδομών, καθώς και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, κυρίως στον ψηφιακό τομέα.
Ο DMMO θα λειτουργεί με αρχές βιωσιμότητας και ψηφιακού μετασχηματισμού, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του προορισμού, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.
Η Σαντορίνη αλλάζει επίπεδο στη διαχείριση της τουριστικής της δυναμικής, με ένα εργαλείο σύγχρονο, συνεργατικό και στρατηγικά θεμελιωμένο. Ένα νησί-σύμβολο, κάνει τώρα το επόμενο βήμα προς το μέλλον του βιώσιμου τουρισμού.