Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος κορυφώνεται και τα πλοία αναχωρούν γεμάτα από τα λιμάνια για τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, μια δυσάρεστη πραγματικότητα «κρύβεται» πίσω από τις εικόνες τουριστικής εξόδου: Ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει ούτε για μία συνεχόμενη εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι του, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Eurostat για το 2024.
Πιο συγκεκριμένα, το 50% των Ελλήνων δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν το κόστος μιας εβδομαδιαίας απόδρασης, ενώ αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.:
-
60% των Ρουμάνων
-
40% των Βούλγαρων
Σε επίπεδο Ε.Ε., το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει έστω και μια βδομάδα διακοπών μέσα στο 2024, ποσοστό που υποδηλώνει ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό προβληματισμό.
Οι προνομιούχοι της Ευρώπης:
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά αδυναμίας κάλυψης διακοπών συναντώνται:
-
Στο Λουξεμβούργο (8,9%)
-
Στη Σουηδία (11%)
-
Στην Ολλανδία (13%)
Πρόκειται για χώρες με σταθερά υψηλά επίπεδα διαβίωσης και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που επιτρέπουν στους πολίτες τους να απολαμβάνουν τα βασικά δικαιώματα στην αναψυχή και την ποιότητα ζωής.
Η τουριστική «αντίφαση»:
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, εμφανίζει τόσο υψηλό ποσοστό αδυναμίας των ίδιων των πολιτών της να κάνουν διακοπές. Η αναντιστοιχία αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί και αναδεικνύει την κοινωνική ανισότητα που εντείνεται παρά την οικονομική ανάκαμψη και τα ρεκόρ αφίξεων.
📌 Η μελέτη της Eurostat αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση ότι οι «γεμάτες καμπίνες» και οι «sold out» παραλίες, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι όλοι συμμετέχουν εξίσου στην καλοκαιρινή απόλαυση.