Το γνωστό περιοδικό “Conde Nast Traveller” για μία ακόμη φορά μας ταξιδεύει με ξεχωριστό τρόπο στην Ελλάδα και μας παρουσιάζει δεκαπέντε νησιά… Ανάμεσά τους και η Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος, Σίφνος, Τήνος, Ανδρος όσον αφορά τις Κυκλάδες
Για μία ακόμη χρονιά, ο ταξιδιωτικός οδηγός «Conde Nast Traveller», κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα και προσπαθεί να δώσει κατευθύνσεις για όσους έχουν βάλει στόχο φέτος να κάνουν τις βουτιές τους κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου και του Ιονίου. Και με τίτλο «Τα 14 καλύτερα ελληνικά νησιά» παρουσιάζει σε κείμενό της η Ρέιτσελ Χάουαρντ, η οποία χαρακτηρίζεται ως «τακτική ταξιδιώτης» στα νησιά… Μάλιστα χρησιμοποιεί και μία ρήση του Λόρδου Βύρωνα που ανέφερε ότι τα «ελληνική νησιά ξεχωρίζουν για την λυρικότητά τους» αλλά όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 200 πανέμορφα νησιά, τότε υπάρχουν κάποια που μπορούν να συνδυάσουν περισσότερους από έναν λόγους… Και βέβαια ενώ στον τίτλο έχουμε «τα δεκατέσσερα νησιά» στο κείμενο έχουμε δεκαπέντε γιατί πολύ απλά υπάρχει και η …Κρήτη ως «δώρο»
Σύμφωνα με το κείμενο, λοιπόν, τα καλύτερα ελληνικά νησιά είναι τα εξής:
Υδρα: Ενα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο δίπλα στο κόσμο της Τέχνης
«Ποιος νοιάζεται που καλά καλά δεν υπάρχουν παραλίες; Μπορείς πάντα να βρεις έναν βράχο για να βουτήξεις στα πιο καθαρά νερά του κόσμου». Η Ύδρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για τους Αθηναίους λόγω της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα, όσο και για τους ξένους τουρίστες. Η ιστορικότητα της λόγω της συμβολής του νησιού στην ελληνική επανάσταση είναι μεγάλη, ενώ το γεγονός πως Γιούργκεν Τέλερ και Λέοναρντ Κοέν διατηρούσαν σπίτι στο νησί ανεβάζει ακόμα παραπάνω τη δημοφιλία της.
Κέρκυρα: “Κοσμοπολίτικη με καταπράσινα τοπία
«Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων είναι μια γοητευτική συνάντηση βενετικών, βρετανικών και γαλλικών αποικιακών επιρροών». Η «κυρία του Ιονίου» είναι ένα πάντρεμα της βενετσιάνικης, της γαλλικής και της αγγλικής κουλτούρας και αυτό σύμφωνα με το περιοδικό συνθέτει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το Ποντικονήσι με την Μονή Βλαχέρνας από την μια, οι όμορφες παραλίες και η γραφικότητα του νησιού από την άλλη, είναι αρκετά ώστε να θεωρηθεί το νησί των Φαιάκων ως ένα από σημαντικότερα ελληνικά νησιά και φυσικά ως ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την Ελλάδα
Μύκονος: “Πάρτι χωρίς τέλος και 5αστερα ξενοδοχεία”
«Προσελκύει γκλαμουράτους ηδονιστές από τη δεκαετία του 1960» Το νησί του απόλυτου πάρτυ φιλοξενεί τη χλιδή όλου του πλανήτη από τη δεκαετία του 60’ και έπειτα, ενώ τα gay μαγαζιά του νησιού έχουν προσελκύσει και αυτό το κοινό στη Μύκονο. Το “νησί των ανέμων” είναι ίσως το πιο δημοφιλές της Ελλάδας και δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της λίστας.
Κεφαλονιά “Νησί για οικογενειακές διακοπές”
«Το “Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι έφερε την Κεφαλονιά στο προσκήνιο το 2001. Το τοπίο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» Το δεύτερο νησί από τα Επτάνησα που βρίσκεται στη λίστα είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση. Η Κεφαλονιά στην οποία γυρίστηκε το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που οπωσδήποτε πρέπει να δει κανείς κατά το Conde Nast Traveller. Η οροσειρά του Αίνου, οι παραλίες της Άσσου και του Φισκάρδου είναι μόνο μερικά από τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς.
Σαντορίνη: Ιδανικό για γαμήλιο ταξίδι και τους … πρωτάρηδες
«Μια ηφαιστειακή έκρηξη ανατίναξε την καρδιά της Σαντορίνης πριν 3.500 χρόνια, αφήνοντας πίσω παραλίες με μαύρη άμμο, κατακόρυφα βράχια σε ψυχεδελικές αποχρώσεις και φήμες για την Ατλαντίδα». Το νησί που είναι διάσημο για το ηλιοβασίλεμα, τις παραλίες και για την ηφαιστειακή δράση του προσελκύει εκατομμύρια τουριστών κάθε καλοκαίρι και δεν λείπει από τις επιλογές του περιοδικού.
Ζάκυνθος: Διακοπές στη παραλία και με πρωταγωνιστές παιδιά
«Έχει αποτινάξει τη φήμη της ως προορισμός για άντρες που κάνουν tour (αρκεί να αποφύγετε τον Λαγανά), παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας»…Αν αποφύγεις το Λαγανά, η Ζάκυνθος είναι ίσως ο πιο όμορφος προορισμός, αφού πρόκειται για το νησί με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα. Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, οι βραχώδεις διαδρομές καθώς και η παραλία του Ναυαγίου και οι Μπλε Σπηλιές φυσικά είναι από τα must στο «Φιόρο του Λεβάντε».
Κρήτη: δράσεις καθόλη τη διάρκεα της χρονιάς
«Αρχαία ερείπια, χιονισμένες κορυφές και αμέτρητες παραλίες. Ο ήλιος είναι εγγυημένος όλον τον χρόνο, αλλά ειδικά η άνοιξη είναι πανέμορφη» Η Κρήτη είναι μια κατηγορία από μόνη της, αφού κάποιος μπορεί να συνδυάσει τα πάντα. Το Μινωικό παλάτι της Κνωσσού, το Φαράγγι της Σαμαριάς και το ορεινό μέρος του νησιού φυσικά είναι αυτά που τραβάνε την προσοχή του συντάκτη του Conde Nast Traveller, ωστόσο το μεγαλύτερο ελληνικό νησί μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες μια πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία.
Ρόδος: Ταξίδι στο χρόνο
«Όταν ο συγγραφέας Λόρενς Ντουρέλ έφτασε στη Ρόδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρήκε ένα νησί κατεστραμμένο από αιώνες σταυροφόρων και κατακτηρών. Όπως ο πεσμένος Κολοσσός, ήταν μια “Ρόδος σπασμένη σε ένα εκατομμύριο κομμάτια, που περίμενε να ξαναχτιστεί”. Έκτοτε η Ρόδος έχει επανεφεύρει τον εαυτό της ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας» Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων έχει την τιμητική της στη λίστα του περιοδικού. Ο Κολοσσός της Ρόδου, οι βυζαντινές εκκλησίες και η μαγευτική Λίνδος είναι βεβαίως προτεινόμενα για τους τουρίστες, ενώ οι παραλίες της Γλύστρας, της Τσαμπίκας και του Φουρνιού ξεχωρίζουν στο νησί των Ιπποτών.
Σύμη: Ιδανική για καρποστάλ
«Η μικρή Σύμη έχει το πιο όμορφο λιμάνι στην Ελλάδα» Η δεύτερη επιλογή από τα Δωδεκάνησα, είναι η γραφική Σύμη. Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Αιγιαλός, ενώ γίνεται αναφορά στην Ακρόπολη του νησιού, για την οποία απαιτείται να ανέβει 500 σκαλιά κανείς, αν θέλει να την επισκεφθεί. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η Σύμη μπορεί να διασχιστεί με τα πόδια και δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο.
Νάξος: Μία απέραντη αμμουδιά
«Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Ηρόδοτος περιέγραψε τη Νάξο ως “το πιο ευτυχισμένο από τα νησιά”» Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τη συνεχή αύξηση στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει τόσο για τη Χώρα, όσο και για τα γραφικά χωριά του. Τα τοπικά προϊόντα που εξάγονται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως οι πατάτες, το Αρσενικό τυρί, το Κίτρον αλλά και το μάρμαρο γίνονται επιπλέον λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος το νησί με τους στάνταρ να παραμένουν οι παραλίες της Πλάκας, της Αγίας Άννας και του Άγιου Προκόπη.
Τήνος: “Απίστευτης ομορφιάς χωριά και εξαιρετικές ταβέρνες”
«Έχει πάνω από 50 χωριά, και το καθένα ανταγωνίζεται τα άλλα για τον τίτλο του ομορφότερου όλων» Στο αφιέρωμα του Conde Nast Traveller υπογραμμίζεται ότι η Τήνος δεν είναι μόνο γνωστή για την Παναγία την Ευαγγελίστρια, αλλά και για τα 50 χωριά της, με ιδιαίτερες αναφορές να γίνονται στην Αγάπη και τον Πύργο.
Ανδρος: “Νησί για οικολογικές περιπέτειες”
«Αντίθετα με τους κατάξερους γείτονές της στις Κυκλάδες, η Άνδρος έχει εντυπωσιακά πλούσια βλάστηση. Οι αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν Υδρούσα, λόγω των πολλών καταρρακτών και πηγών της» Σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων, η Άνδρος είναι ένα καταπράσινο νησί, ιδανικό για οικογένειες και παιδιά. Το ισπανικό περιοδικό αναφέρει επίσης στα θετικά του νησιού, την μικρή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 2 ώρες) καθώς και τις παραλίες του Ζόρκου, του Βιταλίου και της Βόρης.
Σίφνος: Τα μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ”
«Οφείλει τη φήμη της στη γαστρονομία στον Νικόλα Τσελεμεντέ, που έγραψε το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής το 1910. Ξεχάστε το σουβλάκι και τον μουσακά: Εδώ οι ρεβυθοκροκέτες και η καβουρντισμένη κάππαρη είναι σταθερές στις ταβέρνες» Όταν ακούς Σίφνο σκέφτεσαι το φαγητό. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει το Conde Nast Traveller, που αναφέρει για το νησί ότι αποτελεί τον τόπο καταγωγής του Νικόλαου Τσελεμεντέ και υπογραμμίζει την ρεβιθάδα και το παραδοσιακό μαστέλο Σίφνου ως τις συνταγές που ο καθένας οφείλει να δοκιμάσει επισκεπτόμενος το νησί.
Αστυπάλαια: “Φυγή από την πολυκοσμία”
«Μια αναδρομή σε πιο χαλαρούς, αργούς και στοιχειώδεις τρόπους ζωής, είναι εξαιρετικά ευπρόσιτη (πτήσεις μιας ώρας ημερησίως από την Αθήνα)» Αποτελεί πάντρεμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και την χαρακτηρίζει η ήρεμη ζωή και το βενετσιάνικο Κάστρο, από το οποίο μπορεί κανείς να δει όλο το αρχιπέλαγος. Παράλληλα, το Λιβάδι, τα Καμινάκια και οι Βάτσες ξεχωρίζουν στο αφιέρωμα για την Αστυπάλαια, όπως επίσης και η λιμνοθάλασσα του Βαθύου.
Πάτμος: Μυστικισμός…
«Έχει μια απροσδιόριστη je ne sais quoi– έναν εξώκοσμο χαρακτήρα που πηγάζει από το μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη» Πρόκειται για άλλο ένα νησί των Δωδεκανήσων που τιμά το Conde Nast Traveller εκθειάζοντας το μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη. Η ολόλευκη Χώρα της σε μεταφέρει πίσω στον 16ο αιώνα από όπου χρονολογούνται οι ψηλοί τοίχοι και οι βαριές πόρτες των αρχοντικών, ενώ έχει καταφέρει να διατηρήσει τους δυνατούς ρυθμούς και στη νυχτερινή της ζωή.
Με την αρωγή του athensvoice.gr και φωτογραφίες Getty Images