Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΧ. Θεοχάρης: "Ο τουρισμός γεννά ανάγκες στον τομέα των υποδομών και είναι...

Χ. Θεοχάρης: “Ο τουρισμός γεννά ανάγκες στον τομέα των υποδομών και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά”

|

Κλιματική αλλαγή, παρατεταμένες περίοδοι καύσωνα και ξηρασίας τα καλοκαίρια, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Αλλά και νέες τάσεις στις επιλογές διακοπών, ξεκούρασης, ευεξίας στους ταξιδιώτες. Ο κόσμος αλλάζει, το φυσικό περιβάλλον δέχεται πιέσεις, οι επιθυμίες των νέων γενιών τουριστών μεταλλάσσονται διαρκώς. Χώρες με βαριά τουριστική βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, δέχονται επίσης πιέσεις να αλλάξουν το στρατηγικό σχεδιασμό τους στον τομέα του τουρισμού, όχι απλώς μακροπρόθεμα αλλά εδώ και τώρα.

Η μετάβαση στη «βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα» είναι το μεγάλο στοίχημα και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αναφέρει στην DW και στην Ειρήνη Κυρανούδη, o Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπ. Τουρισμού και υποψήφιος Γενικός Γραμματέας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, τον οποίο συναντήσαμε στο Βερολίνο στο περιθώριο της σημαντικής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου, την ΙΤΒ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη μετάβαση αυτή, στη βιωσιμότητα στο να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό ή οποιοδήποτε υλικό που δεν είναι ανακυκλώσιμο εύκολα και από την άλλη να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις που γεννιούνται ολοένα πιο συχνά από την κλιματική αλλαγή: οι φωτιές, οι πλημμύρες σε εμάς, στη Βαλένθια, οι κυκλώνες στην Καραϊβική. Ο τουριστικός κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την έννοια της ανθεκτικότητας από νέα σκοπιά», αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι τουρισμός, οικονομία και κοινωνία είναι αλληλένδετα.

Ταμείο και Data Center για την Ανθεκτικότητα

Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης

Για τον Έλληνα πολιτικό που διεκδικεί τη θέση του ΓΓ στον ΠΟΤ, ενός κομβικού οργανισμού για τον παγκόσμιο τουρισμό, στον οποίο η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχε διεκδικήσει ηγετική θέση, είναι σημαντικά δύο βήματα: η δημιουργία ενός Data Center για την ανθεκτικότητα, όπου τα κράτη-μέλη θα μοιράζονται κρίσιμα δεδομένα πχ για την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στον τουρισμό και η δημιουργία ενός Ταμείου για την Ανθεκτικότητα στη βάση της αλληλεγγύης για στήριξη τουριστικών χωρών που δέχονται πλήγματα για παράδειγμα από φυσικές καταστροφές.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό έντονα με τις πυρκαγιές στη Ρόδο ή τις πλημμύρες Daniel στη Θεσσαλία και γι αυτό έχουν αυξηθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό. «Πριν από λίγα χρόνια δεν είχαμε τίποτα, έπειτα φτιάχθηκε ένας λογαριασμός με 300 εκατομμύρια, έπειτα με 600 εκατομμύρια, ακριβώς επειδή βλέπουμε τη συχνότητα των φαινομένων να μεγαλώνει».

Αλλάζει η τουριστική σεζόν – και όχι μόνο

H κλιματική αλλαγή πάντως στην περίπτωση της Ελλάδας, πέρα από όλα τα άλλα, έχει αλλάξει και την έννοια της «τουριστικής σεζόν». Όπως αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης: «Αυτό το φαινόμενο το είδαμε το 2024, είδαμε τα έσοδα του Αυγούστου να είναι μειωμένα σε σχέση με το 2023» παρατηρεί, «παρόλα αυτά συνολικά η χρονιά ήταν καλύτερη και δεν φάνηκε έντονα η υποχώρηση του Αυγούστου.»

Πλέον παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση ακόμη και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπως μας εξηγεί. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή στις προτιμήσεις πχ. πολλών Βορειοευρωπαίων για διακοπές σε μήνες με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή των αφόρητα υψηλών θερμοκρασιών πια το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα αλλάζουν όμως και οι προτιμήσεις των νέων γενιών τουριστών, της Gen Z και των επόμενων: μακριά από τους διάσημους, πολύβοους τουριστικούς προορισμούς, αναζητούν πιο εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές και καταλύματα. «Η χώρα μας πάντοτε είχε όλη τη γκάμα του τουριστικού προϊόντος να προσφέρει πέραν των προϊόντων που δεν μπορεί αντικειμενικά να προσφέρει… πχ. σαφάρι. Από εκεί και πέρα προσφέρει προϊόντα για όλα τα βαλάντια, για όλες τις γκάμες, για όλα τα γούστα».

Ελλάδα και γείτονες

Φέτος τιμώμενη χώρα στην ΙΤΒ είναι η Αλβανία, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει στενούς δεσμούς και στον τομέα του τουρισμού, όπως επισημαίνει ο Χάρης Θεοχάρης. Πολλοί Αλβανοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν αποκτήσει εμπειρία στην Ελλάδα και μεταφέρουν εκεί τις γνώσεις τους. Επίσης, όπως λέει, ενδιαφέρον έχουν για παράδειγμα κοινά τουριστικά προγράμματα που συνδυάζουν διακοπές στην Ελλάδα και τις αλβανικές ακτές. Γενικά η Αλβανία έχει τα «ατού της» όπως λέει, παρθένα φύση, όμως με τουριστικές υποδομές που θυμίζουν την Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει βέβαια και η Τουρκία, με το πρόγραμμα της τουριστικής βίζας που άνοιξε πέρυσι να έχει τονώσει πολύ την οικονομία των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου. Ενίσχυσε νησιά που δεν ξέρει ο Βορειοευρωπαίος τουρίστας κι έφερε Τούρκους επισκέπτες πιο κοντά στα νησιά αυτά. «Και ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαμε με τη γείτονα και η επιτυχία του νομίζω μας ενθαρρύνει όλους να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης.

Το τεστ των υποδομών

Aπό εκεί και πέρα η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου εν γένει είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη των υποδομών και όπως λέει ο Χάρης Θεοχάρης, «πάντα ο τουρισμός γεννά ανάγκες στον τομέα των υποδομών και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά». Έχουν γίνει βήματα, όμως ασκούνται διαρκώς πιέσεις για καλύτερα λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, σιδηροδρόμους. «Στην πράξη ασκούνται πιέσεις», όπως λέει, όταν η ίδια η τουριστική κίνηση και οι κοινωνικές συνθήκες αναδεικνύουν την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές.

Τέλος ως προς τη μεγάλη εικόνα, για τον Χάρη Θεοχάρη μια ισχυρή θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα, ως τουριστική χώρα, να συνδράμει με τις εμπειρίες της αλλά και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου: από τον υπερτουρισμό μέχρι την αλλαγή του αστικού τοπίου από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και βέβαια την μετάβαση σε ένα τουριστικό μοντέλο που δεν καταστρατηγεί τους φυσικούς πόρους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

Νάξος και Κέα μαζί για τα παιδιά: Κοινό μέτωπο κατά της παιδικής φτώχειας

Δύο νησιά, μία πρόταση, ένας σκοπός: η προστασία των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους μέσω διαδημοτικής συνεργασίας, κοινωνικής πρόνοιας και συμμετοχής

Μια καρδιά στον Αψηλό, τιμή στον Γιάννη Φώσκολο από την Επιτροπή του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο

Μια σπάνια βεγγέρα, ένα συγκινητικό "ευχαριστώ", και μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή που ταξίδεψε από την Απολλωνία ως την Αλεξανδρούπολη

Καμία παιδική φωνή στο περιθώριο, η Σαντορίνη σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας

Δήμος Θήρας και τοπικοί φορείς συμπράττουν σε ένα ολιστικό σχέδιο υποστήριξης για παιδιά και οικογένειες – Στόχος: «Κανένα Παιδί Πίσω»

Ψηφιακή αδρεναλίνη: πώς η διεπαφή μας ωθεί να ρισκάρουμε

Όταν το interface παρουσιάζει ένα ρίσκο — ακόμα και χωρίς πραγματικές συνέπειες — ο εγκέφαλος απελευθερώνει αδρεναλίνη. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.

Μουσικό καλοκαίρι στον Απόλλωνα! Παιδιά, δάσκαλοι και κοινό σε πενθήμερη γιορτή τέχνης και έμπνευσης

Από τις «Νότες του Φθινοπώρου» μέχρι τα «Όνειρα του Καλοκαιριού», ο Απόλλωνας ζωντανεύει μέσα από ήχους, προβολές, εργαστήρια και ένα μικρό πανηγύρι αφιερωμένο στους μικρούς σολίστ

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι