Απαγορεύτηκαν οι προγαμιαίες επαφές, ακόμα και για τους τουρίστες στην Ινδονησία – Μόνο μήνας του μέλιτος πλέον στο Μπαλί…
Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας υιοθέτησε νέο ποινικό κώδικα βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου με φυλάκιση έως ενός έτους.
Παράλληλα, θα απαγορεύεται τα ζευγάρια να συζούν πριν τον γάμο. Ο νόμος αυτός θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της χώρας όσο και για τους τουρίστες.
Εκτός των άλλων, θα απαγορεύεται κάποιος να προσβάλλει τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς της Ινδονησίας, αλλά και να εκφράζει απόψεις αντίθετες με την κρατική ιδεολογία.
«Ιστορική απόφαση»
Ο νέος ποινικός κώδικας προετοιμαζόταν επί δεκαετίες και αντικαθιστά αυτόν που ίσχυε από την εποχή της ολλανδικής αποικιοκρατίας στην Ινδονησία. Υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.
«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να λάβουμε υπόψη μας σημαντικά ζητήματα και συζητήθηκαν διάφορες απόψεις», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιασόνα Λαόλι ενώπιον του κοινοβουλίου.
«Ωστόσο έχει έρθει η ώρα να λάβουμε μια ιστορική απόφαση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και να αφήσουμε πίσω μας τον αποικιοκρατικό ποινικό κώδικα τον οποίο κληρονομήσαμε» μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1949, πρόσθεσε.
Ο Άλμπερτ Άριες, εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιας για την κατάρτιση του νέου ποινικού κώδικα, επεσήμανε ότι η αλλαγή του θα προστατεύσει τον θεσμό του γάμου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι προγαμιαίες σχέσεις και οι σχέσεις εκτός γάμου θα μπορούν να καταγγέλλονται μόνο από έναν από τους δύο συζύγους, τους γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού, κάτι που περιορίζει την ισχύ του νόμου.
«Πηγαίνουμε προς τα πίσω»
Επιπλέον, κάποιες επιχειρήσεις να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εικόνα της Ινδονησίας ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού.
Το προσχέδιο του νέου ποινικού κώδικα είχε τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη της Ινδονησίας Σουχάρτο.
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το πισωγύρισμα στις ατομικές ελευθερίες και τη ροπή της χώρας προς τον φονταμενταλισμό, η οποία ήταν γνωστή μέχρι πρότινος. για την ανεκτικότητά της σε θέματα θρησκείας
Οι νέοι νόμοι ενδέχεται να πλήξουν σημαντικά και τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ινδονησία.
«Κάνουμε βήματα προς τα πίσω (…) οι καταπιεστικοί νόμοι θα έπρεπε να καταργηθούν. Αλλά το νομοσχέδιο δείχνει ότι τα επιχειρήματα ξένων πανεπιστημιακών είναι σωστά: η δημοκρατία μας αναμφισβήτητα είναι σε παρακμή», δήλωσε ο Ουσμάν Χαμίντ διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία.
Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο και θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP