Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑπάνθρωπες συνθήκες και "αυτό που δίνεις, αυτό δεν θα πάρεις"

Απάνθρωπες συνθήκες και “αυτό που δίνεις, αυτό δεν θα πάρεις”

|

Γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Μαγευτικές παραλίες. Θέα που κόβει την ανάσα. Πολυτελή ξενοδοχεία με όλα τα «κομφόρ». Σουβλάκι με γύρο, χωριάτικη σαλάτα, μουσακάς… Welcome to Greece and have a nice holiday. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. «Θα χαρούμε», είπαμε; Γράψτε λάθος.

Δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση σε αυτό που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν για να εξυπηρετήσουν τους εκατομμύρια τουρίστες που γεμίζουν τα καλοκαίρια κάθε σπιθαμή της χώρας μας. Το «Live your myth in Greece» δεν είναι παρά ένα πιασάρικο τσιτάτο για λίγους. Τους τυχερούς.

Κάτι μπορεί να έχει πάρει το αυτί σας. Για επιχειρήσεις του κλάδου που παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν προσωπικό παρότι υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων. «Υπάρχουν πολλοί τεμπέληδες, βαριούνται», σαν να ακούμε κάποιους να λένε – ξέρετε σαν αυτούς που τις προάλλες έλεγαν πως οι νέοι δεν πάνε να δουλέψουν επειδή βολεύονται με τα επιδόματα (τα ποια;). Επιφανειακές προσεγγίσεις, βιαστικά συμπεράσματα. Ποτέ δεν δίνουν την πλήρη εικόνα.

Έξι μήνες χωρίς ρεπό, 13 ώρες δουλειά, κοιτώνες των 10 ατόμων για ούτε 1.000 €: Σοβαρά αναρωτιέστε γιατί ο τουρισμός αναζητά προσωπικό;

Κάθε σχέση είναι δούναι και λαβείν. Σε μια επαγγελματική (σχέση) ειδικά, απουσιάζει κατά κανόνα το συναίσθημα που μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις υποχωρήσεις. Πάμε λοιπόν να το δούμε βήμα-βήμα. Προσφέρουν δουλειές. Όντως. Τι προσφέρουν όμως, ακριβώς; Τι συνθήκες για να «απαιτούν» θετικές απαντήσεις;

Ψάχνοντας, ανακαλύπτεις. Μιλώντας δηλαδή με νεαρά παιδιά που έχουν ασχοληθεί με το χώρο ή θέλουν να ξεκινήσουν. Οι απαντήσεις που παίρνεις είναι, πρώτα και κύρια, εξοργιστικές. Μαθαίνεις, επί παραδείγματι, για πρόταση για δουλειά 6 μηνών χωρίς ρεπό, 7 μέρες την εβδομάδα ως και 13 ώρες ημερησίως, τις περισσότερες κάτω από τον καυτό ήλιο. Κι όλα αυτά για λίγο πάνω από 1.000 ευρώ ή ούτε καν τετραψήφιο.

«Σου δίνουμε και σπίτι, σκέψου το νοίκι που γλιτώνεις», λένε για να το δικαιολογήσουν. Εννοώντας συνήθως κάτι σαν κοιτώνα όπου κοιμούνται σε κουκέτες ως και 10 άτομα ο ένας πάνω στον άλλον, με μια κοινή τουαλέτα για όλους. Με μηδαμινή πρόβλεψη για τη σύνθεση αυτού τoυ εξ ορισμού ετερογενούς γκρουπ ανθρώπων, χωρίς να καλύπτεται έστω στοιχειωδώς η ανάγκη για ιδιωτικότητα. Για το στρατό καλό είναι. Ως εκεί.

Υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι δεν υπάρχουν υποδομές για να στεγαστούν τόσοι άνθρωποι, ειδικά στους πιο hot τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Μεγάλο και γνωστό πρόβλημα που αναγκάζει εκπαιδευτικούς ή γιατρούς να αρνούνται διορισμό σε νησιά αφού δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν σε νορμάλ τιμή. Τα κρατάνε για τους τουρίστες, για Airbnb. Το «ακούμε» ως επιχείρημα, αλλά προφανώς δεν δικαιολογεί το παραμικρό. Σε μια εποχή που το ζητά με τη διαδικασία του κατεπειγόντος, πρέπει κανείς να είναι εφευρετικός και να βρίσκει λύσεις. Της προκοπής, όχι άρπα-κόλλα.

Και βεβαίως, είναι η αδήλωτη εργασία. Εκεί εμπλέκονται και πολλοί ξένοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που προκειμένου να είναι στην Ελλάδα το καλοκαίρι και να ζήσουν την εμπειρία, είναι πρόθυμοι να κάνουν τις λεγόμενες «δουλειές του ποδαριού» χωρίς προφανώς σοβαρές επαγγελματικές απαιτήσεις. Δουλεύουν «μαύρα», ανασφάλιστοι, με τα λεφτά πάντως να μην είναι αισθητά προς τα πάνω για να καλυφτεί τρόπον τινά το κενό – ίσα ίσα.

Ακόμα και σε προτάσεις για 8ώρο ημερησίως, μαθαίνεις για τα χρήματα που δίνονται από ορισμένες επιχειρήσεις και τραβάς τα μαλλιά σου. Δηλαδή είναι νορμάλ δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα με 850 ευρώ απολαβές; Αυτό, συγνώμη, δεν είναι καν ο βασικός. Και δεν είναι δικαιολογία το «τα φιλοδωρήματα δικά σας». Αυτό έλειπε…

Δεν υπάρχει άραγε έλεγχος από τις Αρχές; Αναρωτιόμαστε. Ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που ακμάζει, ένας χώρος που τα χρήματα ρέουν άφθονα. Αλλά πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται μόνο πώς θα βγάλουν σε 6 μήνες τα λεφτά ενός χρόνου και ακόμα περισσότερο. Δεν λέμε πως είναι όλοι έτσι. Ούτε πως δεν υπάρχουν και καλοί εργοδότες. Όμως η εκμετάλλευση πάει σύννεφο, ειδικά στα πιο νέα και άβγαλτα παιδιά, που πάνε για το μεροκάματο, την εμπειρία.

Με αυτά και με τούτα μην μας κάνει εντύπωση όταν διαβάζουμε ρεπορτάζ για 80 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στους τομείς των ξενοδοχείων, της εστίασης, των tour guides και πάει λέγοντας. Το αντίθετο αν συνέβαινε θα ήταν είδηση…

Κείμενο του Γιώργου Καραχάλιου (menshouse.gr)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.