Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΑντίπαρος, το νησί της "Αιώνιας Κυριακής" όπου κρύβεται ένα από τα αρχαιότερα...

Αντίπαρος, το νησί της “Αιώνιας Κυριακής” όπου κρύβεται ένα από τα αρχαιότερα σπήλαια του κόσμου!

|

Αντίπαρος, το νησί της “Αιώνιας Κυριακής” όπου κρύβεται ένα από τα αρχαιότερα σπήλαια του κόσμου!

Ένα μικρό Κυκλαδονήσι λουσμένο στο αιγαιοπελαγίτικο φως μέσα στην καρδιά των Κυκλάδων.. Ένα λευκό σύνολο με πινελιές μπλε και πράσινου στο καταγάλανο Αιγαίο και τόπος ιστορικός με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Προικισμένο με εξαιρετική φυσική ομορφιά, χρυσαφένιες αμμουδιές και διάφανα νερά που σε αιχμαλωτίζουν. Τις αμμουδιές διαδέχονται μικροί απόμεροι όρμοι, θαμνώδεις λόφοι και τοπία με κέδρους. Σπαρμένα γραφικά ξωκλήσια, κάτασπρα σπίτια, πέτρινα αγροτόσπιτα, εξοχικές κατοικίες, εντυπωσιακές βίλες και γαλήνια ηρεμία συμπληρώνουν τo υπέροχο σκηνικό.

antipar-6.jpg

Το «Νησί της αιώνιας Κυριακής» όπως είναι περισσότερο γνωστή η Αντίπαρος, είναι ένα καλοκαιρινό θέρετρο ιδανικό για ήσυχες διακοπές. Ένα νησί «απομονωμένο» και «απάτητο» ακόμα από τα στίφη των τουριστών – όσο κι αν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί την ανακαλύπτουν.

Αν και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πάρο μοιάζει να μην έχει καμία σχέση μαζι της. Σε ρυθμούς διαφορετικούς από τη διάσημη γειτόνισσά της, η μικρούλα Αντίπαρος έχει να αντιπροτείνει το δικό της ήρεμο μοντέλο διακοπών, που δεν επιδέχεται αλλαγή. Έτσι, είτε θα το αποδεχτείτε εξολοκλήρου και θα ανακαλύψετε τις μοναδικές χάρες του νησιού, είτε θα πρέπει να γυρίσετε πίσω στην κοντινή, κοσμοπολίτικη Πάρο.  

antipar-12.jpg

 Η Αντίπαρος έγινε γνωστή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό το 1960 και μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, όταν φιλοξενήθηκαν τα συνεργεία της Φίνος Φιλμ στο ιστορικό κέντρο για τα γυρίσματα της βραβευμένης ταινίας «Μανταλένα» (με την Αλίκη Βουγιουκλάκη), συμβάλλοντας στην ανάδειξη της φυσικής της ομορφιάς και του ιστορικού τοπίου. Από τότε το νησί έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες τα καλοκαίρια και η οικονομία του οικισμού άρχισε να προσανατολίζεται στην τουριστική ανάπτυξη.

antipar-9.jpg

Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος που σημαίνει δασώδες νησί. Η αρχαιολογική σκαπάνη έβγαλε από τα σωθικά του μαρμάρινα ειδώλια, κεραμικά και άλλα σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η πρώτη αναφορά της Αντιπάρου με τη σημερινή ονομασία της γίνεται μόλις τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η λέξη όμως είναι αρχαία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αντίπαρος ήταν ένας από τους 50 γιους του Αίγυπτου, ο οποίος δολοφονήθηκε, όπως και 48 από τα αδέλφια του, από τη σύζυγό του Κριτομηθέα, που ήταν μια από τις 50 Δαναΐδες.

Το νησί έγινε  παγκοσμίως γνωστό από τον 17ο ως το 19ο αιώνα μ.Χ. από τους ξένους περιηγητές που επισκέπτονται εκείνη την περίοδο την Αντίπαρο. Δημοσιεύουν τις εντυπώσεις τους και τα χαρακτικά τους που απεικονίζουν το περίφημο σπήλαιο και τις άλλες αρχαιολογικές περιοχές.

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως μυστική βάση των συμμάχων, και ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του Β΄Παγκοσμίου πολέμου είναι η «Επιχείρηση Αντίπαρος», που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και εκτέλεση πολλών Ελλήνων πατριωτών και Συμμάχων.

antipar-13.jpg

 Το χωριό Αντίπαρος, η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται γύρω από το κάστρο της Αντιπάρου. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα ασβεστωμένα στενά, οι λουλουδιασμένες αυλές και η μεγάλη πλατεία με τον ευκάλυπτο και τα μπαράκια, συνθέτουν ένα θαυμαστό πίνακα.

antipar-10.jpg

 Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι είναι τα γραφικά ψαροκάικα, τα καφενεία και οι ψαροταβέρνες που στριμώχνονται πέριξ του λιμανιού.

antipar-7.jpg

 Ενα πλακόστρωτο σοκάκι αρχίζει από το λιμάνι και οδηγεί στο Κάστρο, τον παλιό παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου, γύρω από τον οποίο έχει σήμερα κτισθεί το μοναδικό χωριό του νησιού. Το χωριό έχει χίλιους περίπου μόνιμους κατοίκους. Περιπλανηθείτε στα λιγοστά σοκάκια του με τις κρεμαστές μπουκαμβίλιες, τα γιασεμιά, τα ανθισμένα γεράνια, τις λεβάντες που μοσχομυρίζουν, και στα καλαίσθητα μαγαζάκια του κεντρικού πεζόδρομου και γευτείτε τις τοπικές αντιπαριώτικες λιχουδιές.

antipar-21.jpg

 Ο πλακόστρωτος πεζόδρομος οδηγεί στο Σιφναίικο γιαλό. Η καλύτερη ώρα του γιαλού είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος ή όταν έχει πανσέληνο – ας μην ξεπέσουμε στα κλισέ και ονομάσουμε την εμπειρία μαγευτική…

antipar-1.jpg

Οσο για το ενετικό κάστρο, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στον παλιό οικισμό, κτίστηκε γύρω στον δέκατο τέταρτο αιώνα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών. Σήμερα σώζονται η βάση από τον κεντρικό πύργο, οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου και μικρά τμήματα από τους ορόφους. Το κάστρο στην αρχική του μορφή ήταν ένα συγκρότημα περιμετρικών κτισμάτων με ένα κεντρικό πύργο. Η είσοδος του κάστρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στη Μητρόπολη του Αγ. Νικολάου.

antipar-20-675x900.jpg

 Μη φανταστείτε όμως ότι όλα αυτά βρίσκονται στην κορυφή κάποιου δύσβατου λόφου. Ολόκληρο το νησί είναι σχεδόν επίπεδο. Στην υψηλότερη κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στο κέντρο του νησιού. Η γη είναι ηφαιστειακής προέλευσης, όχι ιδιαίτερα γόνιμη, αλλά πρόσφορη για κτηνοτροφία – και βεβαίως μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε αγριοκούνελα. Στους αρχαίους χρόνους το νησί ήταν κατάφυτο, μια άγνωστη όμως καταστροφή άλλαξε τη μορφολογία του.

antipar-14.jpg

 Το πιο ενδιαφέρον φυσικό αξιοθέατο του νησιού είναι το φημισμένο σπήλαιο της Αντιπάρου, που έκανε το νησί γνωστό πριν από την επέλαση του τουρισμού.

antipar-5.jpg

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, 9 χλμ. από τον οικισμό, στο λόφο του Αϊ-Γιάννη. Στην είσοδό του είναι κτισμένο από τον 18ο αιώνα το όμορφο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη.

antipar-4.jpg

Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου, που καλύπτει μια έκταση περίπου 5.000 τ.μ. Το βάθος του είναι πάνω από 100 μ., ενώ η αψιδωτή είσοδός του έχει πλάτος 20 μ. και ύψος περίπου 8 μ.

antipar-2.jpg

Ενας πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ίσως ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια.

antipar-3.jpg

Ο επισκέπτης, καθώς κατεβαίνει τα 400 και πλέον σκαλοπάτια του σπηλαίου, νιώθει δέος και θαυμασμό για το εντυπωσιακό δημιούργημα που φιλοτέχνησε η Φύση στα σπλάχνα της Αντιπάρου.

Ωραίες περιοχές του νησιού είναι οι οικισμοί του Αγίου Γεωργίου και του Σωρού, με εξαιρετικές παραλίες για μπάνιο που αξίζει να τις επισκεφθείτε.

antipar-11.jpg

Για να φτάσετε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου θα σας πάρει περίπου είκοσι λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο ή λίγο παραπάνω με την (αραιών δρομολογίων) τοπική συγκοινωνία. Εκεί θα βρεθείτε σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με υπέροχη θέα προς το ακατοίκητο νησάκι Δεσποτικό και γραφικές ψαροταβέρνες στο φρύδι της θάλασσας. Λίγο πριν θα βρείτε την παραλία του Σωρού.

Πολύ εύκολα μπορείτε να ανακαλύψετε και τις άλλες όμορφες παραλίες του νησιού, στα Καλούδια, στον Αγιο Σπυρίδωνα ή στις Ψαραλυκές, στα Γλυφά, στην Παναγία ή στο Σιφναίικο γιαλό. Σε αρκετές από αυτές, στα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα στο κύμα, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, μαγειρευτά και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ.

antipar-22.jpg

 Γύρω από την Αντίπαρο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά μικρά νησάκια: το Διπλό, το Ρευματονήσι, ο Σάλιαγκος, το «Τσιμιντήρι», το Στρογγυλό και το Δεσποτικό. Ενδιαφέρον έχουν και κάποιες παραλίες που βρίσκονται σε αυτά, όπως είναι οι παραλίες στο Διπλό ή στο Δεσποτικό.

antipar-18.jpg

 Το Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου, έχει όμορφες αμμουδερές παραλίες και προσφέρεται για σκαφάτες εξερευνήσεις. Σήμερα είναι ακατοίκητο αλλά παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το νησί γνώρισε ημέρες δόξας και έντονης ανθρώπινης παρουσίας. Συνδέεται στενά με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήματα ενός αρχαίου ναού των κλασικών χρόνων, ένα δωρικό κιονόκρανο, μαρμάρινα τμήματα κτιριακών συγκροτημάτων, ειδώλια αλλά και πλήθος από αντικείμενα. Οι ανασκαφές που διεξάγονται εκεί συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σημαντικά ευρήματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

antipar-19.jpg

 Στο νησάκι Σάλιαγκο τα ευρήματα που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, περιλαμβάνουν κοκάλινα εργαλεία, κουτάλια φτιαγμένα από μύδια, αξίνες και διάφορα δοχεία και αγαλματίδια. Ανάμεσα στα αγαλματίδια που ήρθαν στο φως είναι και η Χοντρή Κυρία του Σάλιαγκου, το παλιότερο μαρμάρινο αγαλματίδιο που βρέθηκε στις Κυκλάδες.

antipar-16.jpg

 Η Αντίπαρος είναι μικρή, οικεία και όμορφη. Εάν είστε οπαδός των ήσυχων τόπων και των χαλαρών ρυθμών, δεν έχετε παρά να περάσετε τις διακοπές σας στην ήρεμη αγκαλιά της.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.