Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΑμοργός: Εναντιώνονται στη μαζική τουριστικοποίηση, Online συλλογή υπογραφών

Αμοργός: Εναντιώνονται στη μαζική τουριστικοποίηση, Online συλλογή υπογραφών

|

Αμοργός. Κίνημα σε εξέλιξη…

Με online petition, με υπογραφές και σχόλια δηλώνουν την αντίθεσή τους, στον δήμαρχο Αμοργού, σχετικά με τα πλάνα που έχει για την μαζική τουριστικοποίηση του νησιού, ομάδα μελών που απαρτίζεται από ντόπιους, τουρίστες αλλά και άτομα του θεάτρου και των τεχνών από Αθήνα και εξωτερικό.

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή, αφού μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότερα από 3.794 άτομα.

Διαβάστε τι αναφέρεται στην σχετική επιστολή, με αποδέκτη τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Λευτέρη Καραΐσκο.

“Αξιότιμε κ. Καραϊσκο,

Κατόπιν της είδησης της πρότασης για την ανάπλαση του λιμανιού των Καταπόλων, την επέκταση παραλιακής οδικής οδού σε προστατευμένη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία περιοχή και άλλων έργων, όπως υδατοδρόμιο, που θα συμβάλλουν στον μαζικό τουρισμό του νησιού, δημιουργήσαμε  μια διαδικτυακή αίτηση εκφράζοντας την αντίθεση μας σε αυτά τα σχέδια, την οποία και σας επισυνάπτουμε, με τις υπογραφές και όλα τα σχόλια των υπογραφόντων (στο λινκ), που σας προσκαλούμε να διαβάσετε για να αντιληφθείτε τους λόγους της έντονης αντίθεσής μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η αίτηση συγκέντρωσε περισσότερες από 3,700 υπογραφές:

https://www.change.org/p/say-no-to-the-expansion-of-the-katapola-port-in-amorgos

Ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτήν την αίτηση, αφού έκλεισε το forum στο website του Δήμου Αμοργού για το ζήτημα, ήταν να ακουστούν οι φωνές των ντόπιων, οι οποίες έχουν και την μεγαλύτερη βαρύτητα. Αφού διαπιστώσαμε, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ντόπιων είναι επίσης ενάντια στη πρόταση, δημιουργήσαμε την αίτηση, ώστε να ακούσετε και την γνώμη των τουριστών και των ανθρώπων που επισκέπτονται την Αμοργο ανελλιπώς εδω και χρόνια, την αγαπάνε σαν δικο τους τόπο και την υποστηρίζουν κάθε καλοκαίρι. 

Οι λόγοι που διαλέξαμε αυτό το νησί είναι ακριβώς επειδή έχει γλιτώσει από τον μαζικό τουρισμό και την εμπορικοποίηση άλλων νησιών όπως η Μύκονος, Σαντορίνη, Ναξος, Πάρος, Μήλος κτλ. Όσο περίεργο και αν σας φανεί, οι λόγοι που διαλέξαμε την Αμοργο είναι λόγω της έλλειψης ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών εγκαταστάσεων, λόγω της έλλειψης οργανωμένων παραλιών, λόγω του ότι ο καθένας μπορεί να είναι αυτό που θέλει, λόγω των παραλιών γυμνιστών, λόγω της καλλιτεχνικής της φύσης, και μιας γενικότερης φιλελεύθερης σκέψης.

πλοία

Μας λυπεί βαθιά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια το νησί εχει αρχίζει να αλλάζει. Συντηρητισμός, κόψιμο κονδυλίων καλλιτεχνών (και μια γενικότερη απαξίωση προς τους καλλιτέχνες του νησιού), τουριστικές διαφημίσεις στο Instagram, και την ίδια στιγμή σοκαριστική βρωμιά παντού (και ειδικά στα Καταπολα), και όλα αυτά που βαφτίζετε “πρόοδο” και “ανάπτυξη”. Γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότεροι ντόπιοι δεν θέλουν αυτήν την πορεία που έχει αρχίσει να παίρνει το νησί.

Όπως δεν ήθελαν τον πανάκριβο δρόμο για το Αμμουδι, και τον καινούργιο μώλο μπροστά από το MoonBar που άλλαξε για πάντα την όψη του ορίζοντα- άλλο ένα σχέδιο που εγκρίθηκε με την δικαιολογία ότι ήταν απαραίτητο για τις ψαρόβαρκες, αλλά όλο το καλοκαίρι εξυπηρετεί ιδιωτικά luxury yachts. Η δικαιολογία λοιπόν ότι λόγω της συμφόρησης των αυτοκινήτων στα Κατάπολα χρειαζόμαστε δήθεν την ανάπλαση του λιμανιού, είναι τουλάχιστον αστεία. Με απλή λογική, ένα μεγαλύτερο λιμάνι πάντα θα φέρνει μεγαλύτερη συμφόρηση. 

Πέραν της οικολογικής, μορφολογικής, αισθητικής και κοινωνικής καταστροφής τέτοιων – δανεισμένων από το παρελθόν- οραμάτων, ξέρουμε πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει σε ένα μέρος με μαζικό τουρισμό. Ξέρουμε ότι ο μέσος τουρίστας κρουαζιερόπλοιου δεν ξοδεύει πάνω από 20 ευρώ έξω από το κρουαζιερόπλοιο. Ξέρουμε ότι ιερά μέρη ξεπουλιούνται και γίνονται τουριστικά αξιοθέατα με μια φρενίτιδα ζωολογικού κήπου (όπως και θα γίνει το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας όταν επέλθει η μάστιγα του μαζικού τουρισμού στο νησί). Ξέρουμε πόσοι λίγοι πλουτίζουν με αυτού του είδους τουρισμού, πόσο γρήγορα τοπικές επιχειρήσεις αντικαθίστανται από ξένες και τι αντίκτυπο έχει κοινωνικά και περιβαλλοντικά όταν ξεπουλιέται ένας τόπος. Δεν αξίζει αυτή η καταστροφή για να πλουτίσει ένας εργολάβος.  

Σας καλούμε λοιπόν να σκεφτείτε ένα διαφορετικό και πρωτοποριακό όραμα για το νησί και να υιοθετήσετε μια πολύ πιο προστατευτική στάση απέναντι προς τον τόπο. Η πρόοδος, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το όραμα να είναι για μια Αμοργο πεντακάθαρη, με πόσιμο διαθέσιμο νερό, με σωστό αποχετευτικό σύστημα, που δεν σπάει και βρομάει κάθε τρεις και λίγο μέσα στο κόλπο των Καταπόλων, με καλύτερη συγκοινωνία, σωστή αφαλάτωση, λιγότερα αμάξια, με ντόπια παραγωγή, μια Αμοργο οικολογική, χωρίς πλαστικά, με περιορισμούς ψαρέματος που τηρούνται ώστε να αναγεννηθεί η ζωή στη θάλασσα, με ένα σύγχρονο κέντρο υγείας για τους ντόπιους, με ισορροπημένο φόρτο εργασίας καθ’ολη τη σεζόν για τους εργαζομένους, με περιορισμένη ανοικοδόμηση, με σπορ, τέχνη, και μια πολιτισμένη και αρμονική ζωή.

Ένα νησί μοντέλο για άλλα νησιά, που έχει ήδη σκεφτεί τη διαμόρφωση της ζωής στο σύντομο μέλλον (όχι λέγοντας ότι τα πλοία του μέλλοντος θα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος άρα σήμερα πρέπει να χτίσουμε μεγαλύτερο λιμάνι- αλλά ότι η ζωή στο μέλλον θα εξαρτάται από μια οικολογική και πράσινη οικονομία και σημερινά τουριστικά μοντέλα θα έχουν εκλείψει προ πολλού). Αντί να κοιτάμε τη Μύκονο και την Σαντορίνη να κοιτάμε την Τηλο και τη Σκύρο που έχουν βάλει σε πλάνο zero waste και plastic free στόχους. 

 Όσο πιο προστατευτικοί είστε με το νησί, τόσο περισσότερος κόσμος θα θέλει να έρχεται. Όταν βλέπουν τον πανζουρλισμό που επικρατεί στα ήδη παραδομένα στο μαζικό τουρισμό νησιά, η Αμοργος να είναι μια όαση με λιγότερο αλλά πιο ποιοτικό κόσμο που τη σέβεται και την επιλεγει εδω και χρόνια συνειδητά. Η πρόοδος και η ανάπτυξη, να είναι η περηφάνια σας για την ακεραιότητα του τόπου. 

Με εκτίμηση,

Αλεξιος Σεϊλοπουλος και φίλοι της Αμοργού. 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκλογές 2023 – “Νέα Εποχή”: Επίσκεψη και ενημέρωση Παπανικόλα στη Σύρο

Περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Νικηφόρου Παπανικόλα στη Σύρο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)

“Εξπρές Σάμινα” – Ναυάγιο: Η Ρούλα Μπαϊράμη – τότε 5 μηνών έγκυος – δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το βράδυ

Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, η Ρούλα Μπαϊράμη ταξιδεύει με το «Εξπρές Σάμινα» προς Νάξο - Πήδηξε στη θάλασσα ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Αμοργός- Αθλητικά Μονοπάτια: Άνοιξαν οι εγγραφές

Άνοιξαν οι εγγραφές και τα Αθλητικά Μονοπάτια στην Αμοργό ξεκινούν σύντομα!

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Δήλος: Πανσέληνος με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Πανσέληνος (29/09) στη Δήλο, με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)