Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςAirbnb: Πρωταθλήτρια ανόδου στα έσοδα η Πάρος

Airbnb: Πρωταθλήτρια ανόδου στα έσοδα η Πάρος

|

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2022, με την Πάρο, το Αργοστόλι, την Περαία (Θεσσαλονίκη), τη Γλυφάδα, το Πευκοχώρι Χαλκιδικής και την Αθήνα να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία ερευνών Transparent στο συνέδριο ShortStay Conference 2023, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση εντοπίζεται στην Πάρο με 50%.

Στο νησί των Κυκλάδων, το μεικτό ετήσιο εισόδημα από την εκμετάλλευση ενός ακινήτου δύο υπνοδωματίων διαμορφώθηκε σε 34.255 ευρώ – πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά τη Μύκονο, όπου επίσης σημειώθηκε σημαντική αύξηση με 38% σε 60.779 ευρώ. Στη σχετική λίστα είναι και η Νάξος με αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι το μεικτό ετήσιο εισόδημα από την εκμετάλλευση ενός ακινήτου δύο υπνοδωματίων διαμορφώθηκε σε 27.811 ευρώ

Στην Αθήνα, η αύξηση το 2022 σε σχέση με το 2021 άγγιξε το 37% σε 22.302 ευρώ, ενώ από τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου ξεχωρίζει η Γλυφάδα με αύξηση κατά 45% σε 30.592 ευρώ, ο Αλιμος με αύξηση 31% σε 24.078 ευρώ και το Παλαιό Φάληρο με αύξηση 11% σε 19.924 ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας αποτελούν τις περιοχές υψηλής ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αττική.

Σε έτερη παρουσίαση στο πλαίσιο του συνεδρίου, η εταιρεία Key Data σημείωσε ότι το 2022 το συνολικό ύψος των εσόδων διαμονής από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθε σε 3,46 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των καταλυμάτων υπολογίζεται σε 144.000 πανελλαδικά, ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 20,87 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σημείωσε άνοδο σε 139 ευρώ από 113 ευρώ το 2021, γεγονός που αποδίδεται αφενός μεν στην εκτόξευση της ζήτησης έναντι του 2021, αφετέρου δε στην προσαρμογή των τιμών από τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων, προκειμένου να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αύξηση εσόδων έως και 50% από μισθώσεις τύπου Airbnb-1

Σύμφωνα με την ανάλυση της Transparent, εκτός από την αύξηση των εσόδων των καταλυμάτων, αύξηση κατά 16% έχει σημειωθεί και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταλυμάτων. Ειδικότερα, τον φετινό Ιανουάριο λειτουργούσαν 164.868 καταλύματα. Εξ αυτών, 10.938 βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, μια αύξηση κατά 18% από τον περυσινό Ιανουάριο.

Μεγάλη αύξηση κατά 27% εντοπίζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των καταλυμάτων αγγίζει τα 3.090. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται πάντως στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς τα καταλύματα ανέρχονται σε 1.307, 35% περισσότερα από το 2022 και 61% περισσότερα από το 2021.

Ανοδικά οι κρατήσεις
Θετική είναι η εικόνα και όσον αφορά τη φετινή ζήτηση, καθώς, σύμφωνα με την Key Data, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση των κρατήσεων κατά 43% σε 334.218 διανυκτερεύσεις, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται σε 370 εκατ. ευρώ, από 254,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οσον αφορά τις τιμές φαίνεται πως παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, με δεδομένο ότι οι κρατήσεις έχουν γίνει νωρίς στο έτος, επομένως υπάρχει κι ένα σχετικό όφελος. Ετσι, οι κρατήσεις για το τρίτο τρίμηνο έχουν γίνει με μέση τιμή 271 ευρώ/διανυκτέρευση, από 302 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν όμως ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας