Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςAirbnb: Περισσότερα από 3000 δολάρια τα έσοδα των Ελλήνων για το 2017

Airbnb: Περισσότερα από 3000 δολάρια τα έσοδα των Ελλήνων για το 2017

|

Το 1,4 εκατ. προσέγγισαν οι αφίξεις επισκεπτών σε σπίτια της Airbnb στην Ελλάδα το 2017, εκ των οποίων οι περισσότερες (400.000) ήταν στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα – Το μέσο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2017 από τους ιδιοκτήτες σπιτιών στην Ελλάδα ανήλθε σε 3.200 δολάρια, με μέσο όρο ενοικίασης κάθε σπιτιού τις 28 διανυκτερεύσεις – Ποια η εικόνα για Θεσσαλονίκη και Χανιά 

Το Airbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας… Και βέβαια στην Ελλάδα, όπου είναι ένα θέμα που απασχόλησε μέχρι και την κυβέρνηση αφού πλέον οι ιδιοκτήτες των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά για να αποδίδουν έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο. Ενώ περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις μέσα από την δικαστική διαμάχης του Δήμου Παρισίου με την Airbnb με τους γάλλους να ζητούν αποζημίωση της τάξης των 43 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα (!!!)

Το ότι η χώρα μας είναι δημοφιλής προορισμός για διακοπές το δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού κάθε χρόνο, ενώ κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από το Airbnb, τη δημοφιλή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών. Οι αριθμοί κάνουν λόγο για περίπου 1.370.000 επισκέπτες το 2017, οι οποίοι προήλθαν από 150 χώρες (!!!)  φανερώνοντας την εμπιστοσύνη των επισκεπτών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα για τη διαμονή τους στη χώρα μας. Τα επι μέρους στοιχεία δείχνουν πως οι διανυκτερεύσεις για κάθε κατοικία έφτασαν κατά μέσο όρο τις 28 αποφέροντας ετήσια έσοδα της τάξεως των 3.200 δολαρίων (2.600 ευρώ). Φυσικά δεν είναι μόνο επισκέπτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Ελλάδα αλλά και Έλληνες οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Airbnb για διαμονή σε επίσκεψή τους στο εξωτερικό, οι οποίοι έφτασαν τις 318.000.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας για τη χώρα μας, η πλατφόρμα έκανε αναφορά για την επισκεψιμότητα τριών βασικών προορισμών, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και τα Χανιά. Αναφορικά με την Αθήνα, 400.000 επισκέπτες έφτασαν στην πόλη οι οποίοι προέρχονται από 150 χώρες και διέμειναν κατά μέσο όρο 76 ημέρες αποφέροντας στους εκμισθωτές ετήσια έσοδα 3.800 δολαρίων (3.087 ευρώ) κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τα στατιστικά έδειξαν για το 2017 περί τους 80.000 επισκέπτες -προήλθαν από 106 χώρες – με τις διανυκτερεύσεις τους να φτάνουν τις 71, και το μέσο ετήσιο εισόδημα να φτάνει τα 2.800 δολάρια (2.274 ευρώ). Και τέλος, στα Χανιά οι επισκέπτες ήρθαν από 109 χώρες, έφτασαν τους 60.000, μένοντας 27 ημέρες και αποφέροντας στους ιδιοκτήτες μέσο εισόδημα 3.800 δολαρίων (3.087 ευρώ). Όχι κι άσχημα ε;  

Να σημειώσουμε ότι το Λονδίνο, πέρυσι είχε 2.150.000 επισκέπτες μέσω του Airbnb, οι οποίοι έφεραν μέσο ετήσιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες κοντά στα 4.000 δολάρια, ενώ στο Παρίσι, οι επισκέπτες έφτασαν τα 2.130.000 και το μέσο ετήσιο εισόδημα των εκμισθωτών να φτάνει τα 2.900 δολάρια.

Να προσθέσουμε εδώ ότι το Airbnb συζητήθηκε και στη διάρκεια του 13ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο με τα καταλύματα στο «σμαραγδένιο» νησί να είναι περίπου 3000 και τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργο Ματσίγκο, να ζητάει από την υπουργό Έλενα Κουντουρά να κρατά ο ΕΟΤ, αναλυτικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την τουριστική κίνηση και για τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία. Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Πώς ελέγχονται και πώς φορολογούνται τα καταλύματα του AirBnB και τι ποιότητα υπηρεσιών προσφέρουν; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για τις πραγματικές αφίξεις. Με τα στατιστικά στοιχεία θα μπορείτε προφανώς να ελέγξετε τα διαφυγόντα κέρδη».

Στοιχεία από Αθήνα

Και τέλος να δούμε μία εικόνα της Αθήνας όπως μας δίνεται από την επίσημη ιστοσελίδα της Airbnb… Οι καταχωρημένες κατοικίες μέχρι στιγμής φτάνουν τις 5.127, από τις οποίες 4.268 είναι σπίτια ή διαμερίσματα, 808 είναι τα δωμάτια ενός σπιτιού που μπορεί κάποιος να νοικιάσει μόνος του, ενώ 51 είναι ο αριθμός των δωματιών όπου μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ενώ σε αυτά μπορεί να διαμένουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η μέση τιμή που προκύπτει από όλες τις κατοικίες είναι στα 55 ευρώ την ημέρα, αποφέροντας 382 ευρώ σαν μέσο μηνιαίο εισόδημα στους ιδιοκτήτες, ενώ εκτιμάται πως η διαμονή μπορεί να φτάσει και τις 96 ημέρες το χρόνο, κατά μέσο όρο.

Εαν ρίξουμε μια ματιά στις καταχωρημένες κατοικίες που επισκέπτονται πιο συχνά οι τουρίστες στην Αθήνα μέσω Airbnb, μιας και ενδεχομένως είχαν μείνει ευχαριστημένοι από τη διαμονή και διαμένουν στην ίδια κατοικία, αυτές φτάνουν τις 2.482. Από αυτές, οι 2.155 είναι σπίτια ή διαμερίσματα, 317 είναι τα δωμάτια ενός σπιτιού που μπορεί κάποιος να νοικιάσει μόνος του και 10 είναι τα μοιρασμένα δωμάτια όπου μπορεί κάποιος να μείνει. Η μέση τιμή διαμονής στις δημοφιλείς κατοικίες μπορεί να φτάσει τα 48 ευρώ την ημέρα, φέρνοντας μέσο εισόδημα στους ιδιοκτήτες κοντά στα 690 ευρώ, ενώ η διαμονή μπορεί να φτάσει και τις 177 ημέρες το χρόνο, κατά μέσο όρο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.