Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςAirbnb: Περισσότερα από 3000 δολάρια τα έσοδα των Ελλήνων για το 2017

Airbnb: Περισσότερα από 3000 δολάρια τα έσοδα των Ελλήνων για το 2017

|

Το 1,4 εκατ. προσέγγισαν οι αφίξεις επισκεπτών σε σπίτια της Airbnb στην Ελλάδα το 2017, εκ των οποίων οι περισσότερες (400.000) ήταν στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα – Το μέσο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2017 από τους ιδιοκτήτες σπιτιών στην Ελλάδα ανήλθε σε 3.200 δολάρια, με μέσο όρο ενοικίασης κάθε σπιτιού τις 28 διανυκτερεύσεις – Ποια η εικόνα για Θεσσαλονίκη και Χανιά 

Το Airbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας… Και βέβαια στην Ελλάδα, όπου είναι ένα θέμα που απασχόλησε μέχρι και την κυβέρνηση αφού πλέον οι ιδιοκτήτες των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά για να αποδίδουν έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο. Ενώ περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις μέσα από την δικαστική διαμάχης του Δήμου Παρισίου με την Airbnb με τους γάλλους να ζητούν αποζημίωση της τάξης των 43 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα (!!!)

Το ότι η χώρα μας είναι δημοφιλής προορισμός για διακοπές το δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού κάθε χρόνο, ενώ κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από το Airbnb, τη δημοφιλή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών. Οι αριθμοί κάνουν λόγο για περίπου 1.370.000 επισκέπτες το 2017, οι οποίοι προήλθαν από 150 χώρες (!!!)  φανερώνοντας την εμπιστοσύνη των επισκεπτών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα για τη διαμονή τους στη χώρα μας. Τα επι μέρους στοιχεία δείχνουν πως οι διανυκτερεύσεις για κάθε κατοικία έφτασαν κατά μέσο όρο τις 28 αποφέροντας ετήσια έσοδα της τάξεως των 3.200 δολαρίων (2.600 ευρώ). Φυσικά δεν είναι μόνο επισκέπτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Ελλάδα αλλά και Έλληνες οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Airbnb για διαμονή σε επίσκεψή τους στο εξωτερικό, οι οποίοι έφτασαν τις 318.000.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας για τη χώρα μας, η πλατφόρμα έκανε αναφορά για την επισκεψιμότητα τριών βασικών προορισμών, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και τα Χανιά. Αναφορικά με την Αθήνα, 400.000 επισκέπτες έφτασαν στην πόλη οι οποίοι προέρχονται από 150 χώρες και διέμειναν κατά μέσο όρο 76 ημέρες αποφέροντας στους εκμισθωτές ετήσια έσοδα 3.800 δολαρίων (3.087 ευρώ) κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τα στατιστικά έδειξαν για το 2017 περί τους 80.000 επισκέπτες -προήλθαν από 106 χώρες – με τις διανυκτερεύσεις τους να φτάνουν τις 71, και το μέσο ετήσιο εισόδημα να φτάνει τα 2.800 δολάρια (2.274 ευρώ). Και τέλος, στα Χανιά οι επισκέπτες ήρθαν από 109 χώρες, έφτασαν τους 60.000, μένοντας 27 ημέρες και αποφέροντας στους ιδιοκτήτες μέσο εισόδημα 3.800 δολαρίων (3.087 ευρώ). Όχι κι άσχημα ε;  

Να σημειώσουμε ότι το Λονδίνο, πέρυσι είχε 2.150.000 επισκέπτες μέσω του Airbnb, οι οποίοι έφεραν μέσο ετήσιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες κοντά στα 4.000 δολάρια, ενώ στο Παρίσι, οι επισκέπτες έφτασαν τα 2.130.000 και το μέσο ετήσιο εισόδημα των εκμισθωτών να φτάνει τα 2.900 δολάρια.

Να προσθέσουμε εδώ ότι το Airbnb συζητήθηκε και στη διάρκεια του 13ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο με τα καταλύματα στο «σμαραγδένιο» νησί να είναι περίπου 3000 και τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργο Ματσίγκο, να ζητάει από την υπουργό Έλενα Κουντουρά να κρατά ο ΕΟΤ, αναλυτικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την τουριστική κίνηση και για τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία. Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Πώς ελέγχονται και πώς φορολογούνται τα καταλύματα του AirBnB και τι ποιότητα υπηρεσιών προσφέρουν; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για τις πραγματικές αφίξεις. Με τα στατιστικά στοιχεία θα μπορείτε προφανώς να ελέγξετε τα διαφυγόντα κέρδη».

Στοιχεία από Αθήνα

Και τέλος να δούμε μία εικόνα της Αθήνας όπως μας δίνεται από την επίσημη ιστοσελίδα της Airbnb… Οι καταχωρημένες κατοικίες μέχρι στιγμής φτάνουν τις 5.127, από τις οποίες 4.268 είναι σπίτια ή διαμερίσματα, 808 είναι τα δωμάτια ενός σπιτιού που μπορεί κάποιος να νοικιάσει μόνος του, ενώ 51 είναι ο αριθμός των δωματιών όπου μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ενώ σε αυτά μπορεί να διαμένουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η μέση τιμή που προκύπτει από όλες τις κατοικίες είναι στα 55 ευρώ την ημέρα, αποφέροντας 382 ευρώ σαν μέσο μηνιαίο εισόδημα στους ιδιοκτήτες, ενώ εκτιμάται πως η διαμονή μπορεί να φτάσει και τις 96 ημέρες το χρόνο, κατά μέσο όρο.

Εαν ρίξουμε μια ματιά στις καταχωρημένες κατοικίες που επισκέπτονται πιο συχνά οι τουρίστες στην Αθήνα μέσω Airbnb, μιας και ενδεχομένως είχαν μείνει ευχαριστημένοι από τη διαμονή και διαμένουν στην ίδια κατοικία, αυτές φτάνουν τις 2.482. Από αυτές, οι 2.155 είναι σπίτια ή διαμερίσματα, 317 είναι τα δωμάτια ενός σπιτιού που μπορεί κάποιος να νοικιάσει μόνος του και 10 είναι τα μοιρασμένα δωμάτια όπου μπορεί κάποιος να μείνει. Η μέση τιμή διαμονής στις δημοφιλείς κατοικίες μπορεί να φτάσει τα 48 ευρώ την ημέρα, φέρνοντας μέσο εισόδημα στους ιδιοκτήτες κοντά στα 690 ευρώ, ενώ η διαμονή μπορεί να φτάσει και τις 177 ημέρες το χρόνο, κατά μέσο όρο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)