Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΑιγαίο: Ιδανικός προορισμός για τους φίλους του καλού φαγητού

Αιγαίο: Ιδανικός προορισμός για τους φίλους του καλού φαγητού

|

Το συμπέρασμα από την εντυπωσιακή παρουσία της Περιφέρειας στην 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Θέλεις καλό και ποιοτικό φαγητό στη διάρκεια των διακοπών; Η απάντηση είναι Νησιά Νοτίου Αιγαίου 

Με «όπλο» την εξωστρέφεια η οποία, ως στρατηγική επιλογή αποτυπώνεται πλήρως στον τίτλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων έκαναν μια εξαιρετική παρουσία στην 5η μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Δευτέρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετείχε φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ.,, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προώθησε και φέτος έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της: την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, επισκεπτόμενος την έκθεση, αναφέρθηκε στη ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις πρωτοβουλίες εκείνες, με τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια, για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα δια μέσου του τουρισμού, στο πλαίσιο του δυναμικά ανερχόμενου διεθνώς, γαστρονομικού τουρισμού, μια νέα τάση που τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το γεγονός ότι οι ρίζες της αιγαιακής γαστρονομίας φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα και αποτελούν τη βάση της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουζίνας, είναι ένα ακόμη μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νότιο Αιγαίο. Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας  τη διάκριση της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».  Το Νότιο Αιγαίο βρίσκει τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως είναι η Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλονία της Ισπανίας και άλλες.  Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.  Κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη γαστρονομία του τόπου μας και τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και  η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό.  Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια που είναι το “κλειδί” της επιτυχίας μας».

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, δια μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια.

Πέρα από την μεγάλη και εντυπωσιακή συμμετοχή νησιών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θεματική εκδήλωση που οργανώθηκε  το Σάββατο το πρωί,  στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν  η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα η παρουσίαση της Αιγαιακής διατροφής ως προτύπου υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και η ανάλυση της νέας τάσης του γαστρονομικού τουρισμού.

Στη διάρκεια  της θεματικής εκδήλωσης η κ. Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται από την αρχή του 2017 και κορυφώνονται το 2019, με κεντρική φιλοσοφία την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.

Ομιλήτριες στην ίδια ημερίδα ήταν επίσης  η κ.  Roberta Garibaldi,  αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού,  που παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού, σημειώνοντας  ότι όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τουριστών που επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομία του, στο πλαίσιο του τουρισμού εμπειρίας. Ένα τομέα στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα προς αξιοποίηση και ήδη η στρατηγική που ακολουθείται στον τουρισμό, κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα.

Τέλος, η κ. Γλυκερία Ψαρρά, PhD, επ. συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers, παρουσίασε εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως υγιεινό  πρότυπο διατροφής. Η κ. Ψαρρά εστίασε στις επιμέρους παραμέτρους της Ιπποκρατικής έννοιας της Δίαιτας, τονίζοντας την στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπου η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος, των τοπικών καλλιεργειών και της μορφολογίας του εδάφους συμπληρώνουν την εικόνα της Αιγαιακής Δίαιτας, προσφέροντας σε όποιον την ακολουθεί πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική υγεία του.

Η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου  – Κυκλάδων, που πρόσφερε παραδοσιακές γεύσεις μέσα από τις δημιουργίες της, αφήνοντας τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της έκθεσης.


Δελτίο Τύπου περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!

Νάξος – Νοσοκομείο: Θα εξετάζει ασθενείς ουρολόγος γιατρός έως την 4η Δεκεμβρίου

Ο Ουρολόγος Δρ. Ιωάννης Γαβριήλ από 29 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Νάξου

ΥΠΕΝ: Δεν αλλάζει κάτι στις Κυκλάδες, οι ΔΕΥΑ παραμένουν ως έχουν

Ατολμες αλλαγές στη διαχείριση νερού - Τι αλλάζει, τι παραμένει σταθερό

Ανάφη – Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων: Εκ νέου στα κάγκελα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανάφης: “Πυρά” κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού

Υπουργείο Υγείας: Πρεμιέρα σήμερα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Πρεμιέρα σήμερα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με ασθενείς με αναμονή πάνω από ένα έτος

Εκτακτο: Ναυάγιο στη Σάμο με 4 νεκρούς μετανάστες

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών μετά από ναυάγιο στη Σάμο – Τέσσερις νεκροί

ΚΙΝΟ – Το δημοφιλέστερο από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Οι κληρώσεις του ΚΙΝΟ, διεξάγονται καθημερινά κάθε πέντε λεπτά, εικοσιτέσσερις ώρες του εικοσιτετράωρου, από την Δευτέρα έως και την Κυριακή.

Καλοκαίρι 2024: Το πιο ζεστό όλων των εποχών και οι συνέπειές του

Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια - Οι συνέπειες

Πρόταση Ημέρας: Ρολό γαλοπούλας με φυστίκια Αιγίνης

Ποιος είπε ότι γαλοπούλα, κάστανα και φυστίκια δεν μπορούν να συνεργαστούν στο ίδιο πιάτο;

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Επίσκεψη – αστραπή Αργυρού και γυρίσματα videoclip

Τι κάνει ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Νάξο;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος – Δρυμαλία: Ηλικιωμένος δέχτηκε επίθεση από σκύλο

Νάξος: Σκύλος επιτέθηκε σε ηλικιωμένο - Τι συνέβη;

Γ. Φωστιέρης: Αμοργός και Μικρές Κυκλάδες τίμησαν τον “καπετάνιο της καρδιάς μας” (photos – video)

Σε μία έντονα φορτισμένη εκδήλωση Αμοργός και Μικρές Κυκλάδες τίμησαν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη .. Ποιοι έδωσαν το παρών (video)

Ενδοκυκλαδικά – Αρτεμις: Σύνδεση Σαντορίνη – Σύρος κάθε Τετάρτη, εκτός η Νάξος από το δρομολόγιο

Νέες αλλαγές στα δρομολόγια του "Αρτεμις" έως τέλος του Δεκεμβρίου - Η Σαντορίνη έχει σύνδεση με τη Σύρο κάθε Τετάρτη αντί για Τρίτη - χάνει τη σύνδεση η Νάξος για 2ο δρομολόγιο με τη Σύρο (πίνακας)

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Η διάκριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης από το περιοδικό "Γαστρονόμος" για το τυροκομείο Πιτταράς