Στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος «eCHOing για την ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανοιχτής καινοτομίας πανεπιστημίων», 7 Σύλλογοι Γυναικών από τις Κυκλάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο 2023 με το Πανεπιστήμιο Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant’Anna, Pisa (Ιταλία), με την επίσκεψη της υποψήφιας ερευνήτριας Gaia Sasso. (Μ.Α. Digital Humanities).
Στόχος της εκπαιδευτικής αυτή επίσκεψης είναι η συνεργατική δημιουργία Σχεδίων Ανοιχτής Καινοτομίας για τον πολιτισμό και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά για τα νησιά Μήλο, Άνδρο, Αντίπαρο, Πάρο, Κέα και Κύθνο. Η Gaia Sasso, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη για Περιβάλλοντα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Virtual and Augmented Reality), θα φιλοξενηθεί και θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στις γυναίκες των Συλλόγων που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά.
Η συνεργασία έρχεται σε συνέχεια των εργαστηρίων μεταξύ των 4 Πανεπιστημίων του προγράμματος και των εκπροσώπων των Συλλόγων που έλαβε χώρα στην Κέα τον Απρίλιο με αντικείμενο συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε νησί που χρήζουν ανάδειξης, διαφύλαξης και μέσω της ανοιχτής καινοτομίας των πολιτιστικών φορέων.
Κάποιες από τις ενέργειες που θα λάβουν χώρα σε αυτό το διάστημα στα νησιά είναι:
- η ανάπτυξη και η δοκιμή καινοτόμων προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται για την ανάκαμψη του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς για το κάθε νησί από τους ίδιους τους κατοίκους.
- η εφαρμογή σχεδίων συν-δημιουργίας με στόχο την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
- η διαμόρφωση σχεδίων δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μέσω συνεργασιών συλλόγων και συλλογικοτήτων για τη δημιουργία έργων ανοιχτής καινοτομίας στην πολιτιστική κληρονομιά για κοινωνικό όφελος.
- η παρουσία καλών πρακτικών από την Ευρώπη για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και της συμμετοχής μεταξύ των γενεών στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω της Ανοιχτής Καινοτομίας
Για τη σημασία της προσπάθειας αυτής, η Αντιπρόεδρος και υπεύθυνη τοου προγράμματος εκ μέρους της ΟΣΥΓΥ, Άννα Μαυρουδή σημειώνει:
“Πιστεύουμε στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύουμε στο δυναμικό της πολιτιστικής κληρονομιάς για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας με αξιοποίηση της για τη βελτίωση της παιδείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αειφορία. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες στα νησιά μας διαχρονικά παράγουν πολιτισμό και ανεκτίμητο πλούτο γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων ζωής.
Χωρίς όμως ισότιμη πρόσβαση στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς την αναγνώριση ότι είναι η ενεργή και δρώσα κοινωνία των πολιτών που χρειάζεται στήριξη και πρόσβαση σε οικονομικούς και εκπαιδευτικούς πόρους, καθώς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγνώρισης της συνεισφοράς των γυναικών και γενικά των πολιτών.
Η πανδημία και οι επιπτώσεις της σε Συλλόγους και συλλογικότητες, η συσσώρευση του πολιτισμικού κεφαλαίου σε χέρια λίγων “επαγγελματιών” ΜΚΟ ή ειδικών τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε “ταυλανδοποίηση” του πολιτιστικού τομέα, να διευρύνει τις ανισότητες και το ψηφιακό χάσμα και τελικά να αποξενώσει την “κληρονομιά” από τους νόμιμους “κληρονόμους” της.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του eCHOing στο οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα αποτελέσματα και τα νέα του προγράμματος: https://www.ntnu.edu/echoing.