Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΘέατροΝάξος - «Παρά θίν αλός»: Οι «Αυτές που κάψαν το σανίδι» πάνε...

Νάξος – «Παρά θίν αλός»: Οι «Αυτές που κάψαν το σανίδι» πάνε .. Αθήνα

|

Η Τέχνη παίρνει το πλοίο και δένει στην καρδιά της πόλης – εκεί όπου η επιστήμη συναντά τη συγκίνηση, κι ο άνθρωπος βρίσκει ξανά τον εαυτό του μέσα από το θέατρο.

Το Στούντιο Θεάτρου «Παρά θίν αλός» του Χρήστου Ζέλα, με την παράσταση “Αυτές που κάψαν το σανίδι”, ταξιδεύει στην Αθήνα για να τιμήσει ένα ιδιαίτερο κοινό: τους αφανείς ήρωες της υγειονομικής φροντίδας.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μακροχρόνιος συνοδοιπόρος του φεστιβάλ θεάτρου Νάξου, προσκαλεί την παράσταση «Αυτές που κάψαν το σανίδι» στην πρωτεύουσα, με σκοπό να παρουσιαστεί σε δύο ξεχωριστές βραδιές (31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου) αφιερωμένες στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των κλινικών του.

Οι «9+έντεκα» – η ενήλικη θεατρική ομάδα του Παρά θίν αλός – αφήνει για λίγο πίσω της τη Νάξο και μεταφέρει την ψυχή της στην Αθήνα. Σε ένα σπάνιο πολιτιστικό αντάμωμα, αποδεικνύουν ότι η θεατρική πράξη δεν γνωρίζει όρια και γεωγραφίες – φτάνει όπου υπάρχει καρδιά για να την υποδεχτεί.

Μια παράσταση που ενώνει

«Αυτές που κάψαν το σανίδι» είναι ένα έργο βαθιά βιωματικό, που ξεχειλίζει από συναισθηματική μνήμη και καλλιτεχνική αλήθεια. Είναι η φωνή της γυναίκας-καλλιτέχνιδας, του σώματος που αντιστέκεται, της ύπαρξης που θέλει να θυμηθεί, να τραγουδήσει, να συγκινήσει και να υπάρξει στη σκηνή – μαζί με τον θεατή.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, αγκάλιασε με σεβασμό και φιλότεχνο βλέμμα την πρόταση του φεστιβάλ και έκανε πράξη αυτό που συχνά μένει απλώς ευχή: να φέρει την τέχνη στον χώρο της φροντίδας και να τιμήσει εκείνους που κρατούν τη ζωή στα χέρια τους.

Το “Παρά θίν αλός” εκτός συνόρων

Το Στούντιο Θεάτρου του Χρήστου Ζέλα έχει καταφέρει κάτι σπάνιο: να εδραιώσει μια αυθεντική θεατρική παράδοση σε νησιωτικό έδαφος, με παραστάσεις που αναδεικνύουν την ομορφιά και τη δύναμη της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Κι όμως, αυτός ο «ερασιτεχνισμός» (με την αληθινή του έννοια: της αγάπης) δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από επαγγελματικές σκηνές.

Η μεταφορά της παράστασης στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδρομή. Είναι μια πράξη συγκινητικής ανταπόδοσης – από το Αιγαίο προς εκείνους που εργάζονται για την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Η ψυχή του θεάτρου: να ενώνει

«Αυτές που κάψαν το σανίδι» έρχονται στην πρωτεύουσα όχι για να εντυπωσιάσουν, αλλά για να θυμίσουν. Ότι η Τέχνη – όταν είναι αληθινή – αγγίζει, θεραπεύει και ενώνει. Ότι ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο, αλλά ανάγκη. Και ότι το θέατρο μπορεί να ανθίσει ακόμη και στα πιο απρόσμενα μέρη – φτάνει να υπάρχει ψυχή.

31 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου 2025 – Αθήνα, σημειώστε την ημερομηνία.
Το σανίδι δεν κάηκε – συνεχίζει να φωτίζει.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.