Το Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο «Μυθοποιοί» στην 7η του εμφάνιση στο θεατρικό κοινό της Νάξου… Με το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε» από τις 27 έως τις 30 Απριλίου στο «Ιακ. Καμπανέλλης»… Η απίστευτη ιστορία του έργου και η αντίδραση του Πιραντέλο στις αντιδράσεις όταν ανέβηκε στο θέατρο Olimpia του Μιλάνο τον Ιούνιο του 1917
Οι Μυθοποιοί επιστρέφουν… Το Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο που μας γεμίζει με όμορφες στιγμές και έως τώρα έχει παρουσιάσει έξι καταπληκτικά έργα, ξαναχτυπάει. Με ένα εκ των κορυφαίων έργων που έχει γράψει ο Ιταλός Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε»… Και θα το παρουσιάσει το τετραήμερο 27 – 30 Απριλίου στην αίθουσα του «Ιακ. Καμπανέλλη» με μέρος των εσόδων να διατίθενται για την θεατρική σκηνή του Λυκείου Νάξου (σ.σ. την επισκεύασαν τον χειμώνα) και στα Ειδικά Σχολεία Χώρας και Φιλωτίου…
Όμως, έως την άλλη εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους συντελεστές του έργου… Και βέβαια το περιεχόμενο…
Εμείς εδώ τώρα θα μιλήσουμε λίγο για το έργο και την ιστορία του με δεδομένο ότι ο Λουίτζι Πιραντέλο έπαιρνε ερεθίσματα κυρίως από τους θρύλους της Σικελίας. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (το 2003) «το «Έτσι είναι…» ο Πιραντέλο το εμπνεύσθηκε από μιαν πραγματική περίπτωση, στην οποία ένας άνδρας, η γυναίκα του και η πεθερά του έχασαν όλα τα χαρτιά τους σε ένα σεισμό και άρχισαν να διηγούνται ιστορίες που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν. O Πιραντέλο έγραψε δύο διηγήματα στηριγμένα σ’ αυτά τα γεγονότα: ένα για τον σύζυγο και ένα για την πεθερά. Και τα δύο αυτά διηγήματα τον άφησαν ανικανοποίητο, γι’ αυτό τα συνδύασε σε ένα θεατρικό έργο».
Αλλά ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε το 1917 όταν και το «Έτσι είναι…» ανέβηκε (18/06) στο Θέατρο Olimpia του Μιλάνο από τον θίασο του Βιρτζίνιο Τάλλι, ήταν η …γλώσσα «Δεν χρησιμοποιούσε τη συνηθισμένη γλώσσα των κωμωδιών, τουλάχιστον όχι όπως το εννοούν αυτό στα αγγλικά. H ουσία, όμως, των έργων του είναι κωμική. Πολλοί από τους μεγάλους Ιταλούς συγγραφείς που ήταν σύγχρονοι του Πιραντέλο ήταν Σικελοί και εσκεμμένα προσπαθούσαν να γράφουν τέλεια ιταλικά. Όμως αυτή η γλωσσική φόρμα ξένιζε το θεατρικό κοινό, ειδικά αυτούς που είχαν αδυναμία στην κωμωδία.
Η αντίδραση του κοινού στην πρεμιέρα του «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» ήταν η απόλυτη σχεδόν εικονογράφηση του πιραντελικού χιούμορ και της ικανότητάς του να αναστατώνει το ακροατήριο. O κόσμος εξοργίστηκε με το τέλος του έργου, που ήταν πρωτοφανές στην ιστορία του θεάτρου. Παραβίαζε όλους τους κανόνες. Όταν υψώθηκε η αυλαία και εμφανίστηκε ο συγγραφέας μερικοί ζητωκραύγασαν. Μερικοί όμως εκτόξευσαν αισχρότητες εναντίον του. Ένας εξαιρετικά οργισμένος θεατής ξήλωσε μία καρέκλα και την εξακόντισε στη σκηνή. Παρά τρίχα δεν έπεσε στο κεφάλι του Πιραντέλο και προσγειώθηκε στα πόδια του. Εκείνος έσκυψε, τη σήκωσε, κάθισε πάνω της και είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, η ημέρα μου ήταν πολύ κουραστική σήμερα».
Και στον επίλογο επιστρέφουμε στους «Μυθοποιούς»… Η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το Νοέμβριο 2011, με την πρωτοβουλία εθελοντών της Συν+Αξιας. Το όνομα της ήταν «Θεατρική Ομάδα της Συναξίας» αλλά το Νοέμβριο 2014 μετεξελίχθηκε σε «Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο» και πήρε την επωνυμία «Μυθοποιοί».
Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τα εξής έργα:
2012: “Οίκος Ευγηρίας – Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ” του Μανώλη Κορρέ
2013: “Αχ Ελένη” των Ρέππα – Παπαθανασίου
2014: “Οδυσσέα γύρισε σπίτι” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
2015: “Ο Επιθεωρητής” του Nikolay Gogol
2016: “Black Night and… Black Out” του Jack Sharkey
2017: “Room Service” των John Murray και Allen Boretz