Η θεατρική παράσταση “Μαντώ, η ηρωϊδα της Μυκόνου” παραμένει στη Νάξο – Τετάρτη 6 Απριλίου στις 20:30 στο Φιλώτι (Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών) – Δωρεάν Είσοδος
Ηρθε για δύο παραστάσεις στη Νάξο, όμως αποδείχτηκε ότι άρεσε και έχει ζήτηση. Ο λόγος για την θεατρική παράσταση “Μαντώ, η ηρωϊδα της Μυκόνου” που έχει συμπληρώσει μία εβδομάδα στη Νάξο, έχει δώσει τέσσερις παραστάσεις (σ.σ. αντί για δύο) και ετοιμάζεται για μία ακόμη. Αύριο το βράδυ (06/4, 20:30) στο Φιλώτι και δη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου με την είσοδο ελεύθερη…
Να αναφέρουμε εδώ ότι μέσω της σελίδας που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας μάθαμε ότι ” Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή κόσμου, ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Μαντώ, η Ηρωίδα της Μυκόνου», του Δρ. Γεωργίου Κοζυράκη, σε σκηνοθεσία του Μενελάου Τζαβέλλα, στα νησιά μας Πάρο και Νάξο. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Πάρο και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου του Παρίου, της Ενορίας Κώστου, την Δευτέρα 28-3-2022 το απόγευμα. Εν συνεχεία, η θεατρική ομάδα μετέβη στη Νάξο, όπου στο «ΑΝΔΡΟΝΙΚΕΙΟ» Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα, το απόγευμα της Τετάρτης 30-3-2022, ανέβηκε η θεατρική παράσταση.
Την Πέμπτη 31-3-2022, επαναλήφθηκε η θεατρική παράσταση στην πόλη της Νάξου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ», με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, και πολλών κατοίκων του νησιού. Στην αρχή της παράστασης μίλησε ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στην μεγάλη προσωπικότητα της Μαντούς Μαυρογένους (η οποία αρκετά χρόνια έζησε στην Πάρο, όπου και εκοιμήθη και στον αύλειο χώρο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ετάφη), συγχαίροντας συγχρόνως τους συντελεστές της παραστάσεως καθώς και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Δήμο Νάξου, για την πρωτοβουλία της διοργανώσεως στα νησιά της Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Να σημειωθεί πως την Παρασκευή 1-4-2022 το πρωί, θα δοθούν δύο ακόμη παραστάσεις με την συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της πόλεως”.
Πληροφορίες
Οι οδηγίες που ακολουθούν έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους συντελεστές και το κοινό να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει σημαντικά λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Υποχρεωτική βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19
{Παράσταση μόνο για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο}
– Υποχρεωτική κράτηση θέσης στους συγκεκριμένους χώρους {Για Πάρο: Για Νάξο: }κάθε φορά για την αποφυγή συνωστισμού και μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
– Υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας ΚΑΘ’ ΌΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.
– Συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του προσωπικού ασφάλειας και εξυπηρέτησης του κοινού.
Μία καθηλωτική παράσταση για τη ζωή και το έργο της Μυκονιάτισσας Ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους
Τι σημαίνει ανυστερόβουλη προσφορά και αλτρουισμός; Τι σημαίνει θέληση, πίστη στα ιδανικά; Μπορεί να χτιστεί ένας όμορφος κόσμος από μια μόνο γυναίκα; Τι προσφέρει στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στην παγκόσμια ιστορία ένας άνθρωπος, και δη γυναίκα; Πώς μπορεί μια γυναίκα να κατατροπώσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία με στόχο της τη δημιουργία μιας τέλειας χώρας και να αλλάξει τον ρου την παγκόσμιας ιστορίας;
Πώς μετριέται το μέγεθος αλλά και με τι αντίβαρο ζυγίζεται το βάρος της αγάπης; Η Μαντώ Μαυρογένη, μια νεαρή κοπέλα από ένα ελληνικό νησί, σε μια εποχή ιδιαίτερα σκληρή, μια επαναστάτρια (ή μια Αγία) κατάφερε να περάσει την πιο μεγάλη καμήλα από την τρύπα της μικρότερης βελόνας.
Πληροφορίες για το έργο
Η Μαντώ αγνόησε την κοινωνική της θέση και τα αμύθητα πλούτη της, αλλά ίσως πολύ περισσότερο αγνόησε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής της, τα οποία δυστυχώς ακόμη και σήμερα μαστίζουν τις γυναίκες. Η Μαντώ ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αποτελεί πρότυπο.
Η Μαντώ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έγινε στρατιώτης, στρατηγός, ναύτης, καπετάνιος. Μετά το πέρας δε αυτού, έγινε Αντιστράτηγος και εν συνεχεία, από τους εχθρούς της, της δόθηκε «ο βαθμός της χηρείας».
Η Αντιστράτηγος Μαντώ είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική γυναίκα ακόμη και σήμερα που φέρει αυτό τον τόσο υψηλό στρατιωτικό βαθμό. Ο βαθμός αυτός της δόθηκε εν ζωή από τον Καποδίστρια διότι διέθεσε τα πλούτη της για τον εξοπλισμό της χώρας, τη συντήρηση των στρατευμάτων της και των οικογενειών τους. Διότι διοργάνωνε καθημερινά συσσίτια για δυο χιλιάδες ανθρώπους. Διότι χρησιμοποίησε την κοινωνική της θέση προκειμένου η χώρα να αναγνωριστεί στο εξωτερικό αλλά και για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ορφανά ελληνόπουλα που είχαν οδηγηθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η Μαντώ, με εργαλείο τη μόρφωσή της, με χαρτί το σώμα της και με πένα την ψυχή της δίδαξε τις γυναίκες όλης της Ευρώπης. Δίδαξε την οικουμένη ολάκερη πως η ελευθερία είναι το μέγιστο ιδανικό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας ποια ήταν η ανταμοιβή της Μαντούς για την προσφορά της στην Ελλάδα, στη θρησκεία, στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό;
Ποιος γνωρίζει σήμερα για τη Μαντώ;
Ίσως τα περισσότερα από τον καθένα μας να τα γνωρίζουν μόνο τα ξύλινα σάπια ράφια παλαιών βιβλιοθηκών που πάνω τους σηκώνουν τους τόμους των ιστορικών πηγών και ποιητικών συλλογών που γράφτηκαν για τη Μαντώ από φιλέλληνες (από πολεμικούς ανταποκριτές της εποχής) και δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό. Το θεατρικό σανίδι το ξέρει αυτό πολύ καλά, γι αυτό και μας δηλώνει την παρουσία του και τη θέλησή του να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτό την αγάπη μας για τη Μαντώ και την ιστορία της, καθαρή από φήμες, διαδόσεις, συκοφαντίες ή προσωπικές πεποιθήσεις, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει για την βασίλισσα Μαντώ.
Info – Πρωταγωνιστές – θίασος
-
Ευτυχία Αργυροπούλου
-
Κλεάνθης Βαρσαμούλης
-
Κωνσταντίνος Νιάρχος
-
Αρετή Τσιαμπόκαλου
-
Μέλπω Σφακιανάκη
-
ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΩΣ η Άννα Μωραΐτου
-
ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ
-
Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης
-
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
-
Μετάφραση γαλλικών πηγών: Νεκτάριος Παλαιολόγος
-
Μουσική – Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου
-
Β.σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου
-
Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου/ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
-
Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης
-
Ηχοληψία: Τμ. Ηχοληψίας ΙΕΚ ΑΛΦΑ
-
Κινησιολογία: Nick Mathiews
-
Κατασκευή σκηνικού: Β. Σακκής
-
Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ
-
Γραφιστική επιμέλεια: Star Artwork
-
Οργάνωση παραγωγής: Μενέλαος Τζαβέλλας – Νικολέτα Πικέα
-
Hair stylist – Makeup artist: Νικολέτα Πικέα
-
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( pearpr.com)
-
Παραγωγή: Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου
-
Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.
Η επετειακή παράσταση «Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου» για τα 200 χρόνια ελευθερίας του Ελληνικού κράτους έκανε πρεμιέρα στη Μύκονο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της επιτυχημένης πρεμιέρας της στην Αθήνα και την Σύρο, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε εντός του Ιερού Ναού του ΑΓ. Νικολάου Σύρου.
Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β’”.