Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΘέατροΝάξος - Cycladia Culture: Ερχεται τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής

Νάξος – Cycladia Culture: Ερχεται τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής

|

Η Cycladia Culture διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής (13 – 15 Μαρτίου) με τον γνωστό ηθοποιό Παναγιώτη Σταθόπουλο – Τι είναι η commedia dell arte και μέχρι πότε μπορείς να δηλώσεις συμμετοχής 

Σεμινάρια υποκριτικής… Το θέατρο στα … πόδια μας και η Cycladia Culture διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου… Πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, γνωστός ηθοποιός με αρκετά …χιλιόμετρα στο σανίδι..  Ενδιαφέρον έχει η παρουσία της  commedia dell arte από τη στιγμή που η προσέγγιση ενός ρόλου γίνεται μέσω του σώματος, παράλληλα δε, έχουμε ασκήσεις με μάσκες όλων των βασικών χαρακτήρως… 

Ας δούμε τι... Η commedia dell arte είναι ένα είδος μεσαιωνικού αυτοσχεδιαστικού θεάτρου με μάσκες,που άνθισε στην Ιταλία και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη,ξεκινώντας από τις αρχές του 16ου αιώνα.
Ακροβάτες,μίμοι,ζογκλέρ,ηθοποιοί,περιπλανώμενοι τροβαδούροι,ξιφομάχοι,συγκροτούν τους πρώτους επαγγελματικούς θιάσους και αρχίζουν να περιπλανώνται με κάρα και άλογα παίζοντας στις υπαίθριες αγορές και πλατείες.
Αναπαριστούν αρχετυπικούς χαρακτήρες,το γέρο τσιγκούνη έμπορο,το φαφλατά διανοούμενο,τούς ερωτευμένους,χαζούς και έξυπνους υπηρέτες,το φανφαρόνο στρατηγό,τούς αυταρχικούς αφέντες με τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες τους.
Χαρακτήρες όπως η Κολομπίνα,ο Αρλεκίνο,ο Τζάννι,ο Ντοττόρε,ο Καπιτάνο,ο Πανταλόνε,που άφησαν εποχή με τις γκάφες τους,τις φάρσες τους και τα ακροβατικά τους.
Πρόκειται για ένα είδος αναπαραστατικού λαικού θεάτρου που δεν δίστασε να διακωμωδήσει και στηλιτεύσει την πολιτική και θρησκευτική εξουσία τής εποχής του και αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου ευρωπαικού θεάτρου.
Στο σεμινάριο θα δοθούν τα βασικά εργαλεία τεχνικής για τη σωματική αναπαράσταση,τη μάσκα,τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική διάσταση του συγκεκριμένου είδους,που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα είδη θεάτρου.
Θα παρουσιαστούν οι σωματότυποι των βασικών χαρακτήρων,μαζί με τις μάσκες τους και τις ιδιότητες τους.
Με την βοήθεια του ρυθμού,της αναπνοής,της μουσικής,του λόγου και του τραγουδιού θα συγκροτήσουμε μικρά σύνολα αλληλεπιδράσεων των χαρακτήρων.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο θεατρικής εκπαίδευσης με κέφι,γέλιο,μπρίο, σωματική άσκηση και έκφραση.
Μια εισαγωγή στη μάσκα και το θαυμαστό κόσμο της commedia dell arte !!

 

Διάρκεια 12 ώρες 

Κόστος 50 ευρώ (με δήλωση συμμετοχής μέχρι 9/3/20)
60 ευρώ (με δήλωση αργότερα από τις 10/3/20 ή απευθείας στο σεμινάριο)
Δήλωση συμμετοχής: 2285032678 / 6977551920
info@cycladia.org / fb: cycladia culture

πληροφορίες: 6939266625

Βιογραφικό Παναγιώτη Σταθόπουλου

Γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (1994-1998) με δασκάλους τους Ιάκωβο Ψαρρά, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Ελένη Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη και Μαρία Σκούντζου.
Από το 1997 παίζει σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας, στο Εθνικό Θέατρο και σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδο, Χίο).
Από το 2007 ασχολείται και με την εμψύχωση θεατρικών ομάδων και την διδασκαλία υποκριτικής, ανεβάζοντας παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το 2008 ιδρύει στη Ρόδο μαζί με τον Ιταλό ζογκλέρ Aldo Viral την ομάδα θεάτρου δρόμου Circo Bahalo η οποία πραγματοποιεί παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδυάζοντας την ζωντανή μουσική, το θέατρο δρόμου και νούμερα τσίρκο. Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 8 άτομα, ζογκλέρ, ακροβάτες, ηθοποιούς και μουσικούς.
Από το 2009 μελετά και εμβαθύνει στο σύστημα και την τεχνική της μάσκας Comedia dell’ arte με δάσκαλο και συνεργάτη τον Camilo Bentancor.
Το 2013 εγκαθίσταται στην Μυτιλήνη, συνεχίζοντας την διδασκαλία υποκριτικής σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθετώντας παραστάσεις, παραμένοντας παράλληλα ενεργός ηθοποιός.
Παίζει κιθάρα, σάζι, τζούρα, κυρίως πολίτικο λαούτο και τραγουδά με διάφορα σχήματα και ορχήστρες σε Αθήνα, Ρόδο και Μυτιλήνη.

Κυκλαδία . Δαμαλάς, Νάξος 84302 . Κυκλάδες
info @ cycladia.org


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας