Η Θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Νάξου, παρουσιάζει αύριο Τρίτη 30 Ιουλίου (ώρα έναρξης 18:30) στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια»,
Η θεατρική παράσταση Μήδεια” αποτελεί παρελθόν στη Νάξο… Το διήμερο 10 – 11 Ιουλίου στο θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” της Νάξου, τα μέλη της θεατρικής Ομάδας του Γενικού Λυκείου Νάξου, κέρδισαν το χειροκρότημα των θεατών που γέμισαν το αμφιθέτρο και έδωσαν δύναμη στα παιδιά για να συνεχίσουν τη προσπάθειά τους…. Προσπάθεια που θα τους βρεί στην Μήλο… Εμείς θα κρατήσουμε την αναφορά που έγινε από τον Κώστα Κατσουρό, ιστορικό μέλος του ΑΡΣόςΣ, ο οποίος μέσω της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο ανέφερε: “Το κυριότερο, ότι ήρθες να κατοικήσεις στην Ελλάδα και κατάλαβες τι είναι δικαιοσύνη – πώς είναι να ζεις με σεβασμό στους νόμους και όχι να φοβάσαι το δίκαιο του ισχυρού όπως είχες μάθει στην βάρβαρη σου χώρα”, Ευριπίδη Μήδεια. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου, ανεβάζοντας την Μήδεια του Ευριπίδη, μας πρόσφεραν μια ανέλπιστα εξαιρετική παράσταση – αν και είχαν δώσει δείγματα γραφής από πέρυσι με την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Το γεγονός μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πολλές ευχαριστίες στους συντελεστές της παράστασης κι ιδιαίτερα στον καθηγητή κ. Δημήτρη Γουσόπουλο για την διδαχή (σκηνοθεσία) της Τραγωδίας και στην κ. Μαργαρίτα Τσίγκου για την χοροδιδασκαλία”.
Επιστροφή όμως, στη Μήλο… Και τη θεατρική παράσταση που θα δώσουν τα παιδιά της Νάξου στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου, στς Δυτικές Κυκλάδες. Πότε; Αύριο, Τρίτη 30 Ιουλίου και ώρα έναρξης στις 18:30 σε μία παράσταση υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου.. Είναι το δεύτερο αρχαίο θέατρο στο οποίο θα παίξουν τα παιδιά, μετά απ αυτό της Αρχαίας Μεσσήνης τον περασμένο Απρίλιο…
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις παραστάσεις στη Νάξο, η διανομή των ρόλων ήταν ως εξής: Μήδεια: Νίκη Κουτελιέρη, Ιάσων: Αντώνης Κρητικός, Τροφός: Ευδοκία Μαργαρίτη, Παιδαγωγός: Μιχάλης Κορρές, Κρέων: Βαγγέλης Βρούτσης, Αιγέας: Αλέξανδρος Μαργαρίτης, Άγγελος: Κάλια Μαργαρίτη, Παιδιά: Γιάννης Χατζόπουλος – Κωνσταντίνος Κύλης, ΧΟΡΟΣ: Στελιάνα Κουτσοκέρη, Μαρία Κουφοπούλου, Βίκη Σαμαρά, Νίκη Πολυκρέτη, Σταυριάννα Κιναλίδη, Μαρισόφη Καραβάνα, Αριάδνη Κουφοπούλου, Ευγενία Καραμπίνη, Κάλλια Κατερίνη, Άννα Ζαφείρη, Μαρία Σφακιανάκη, Μαρία Λέσι… Κοστούμια: Σοφία Χάλκου, Σκηνικά: Δημήτρης Τσακωνιάτης και Κομμώσεις: Hair Stories by Mary & George
Κι όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης
Η Θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Νάξου, συνεχίζοντας την απόλυτα επιτυχημένη παρουσία της, παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία του καθηγητή φιλολόγου Δημήτρη Γουσόπουλου, χοροδιδασκαλία της Μαργαρίτας Τσίγκου και μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 και ώρα 18:30
Είσοδος ελεύθερη.
Η Θεατρική Ομάδα του ΓΕ.Λ. Νάξου αποτελείται αποκλειστικά από μαθητές και μαθήτριες και συμπληρώνει αισίως, μέσα σε 2 μόλις χρόνια, εννέα παρουσίες επί σκηνής με τρία διαφορετικά έργα της αρχαίας δραματουργίας. Πέρυσι παρουσίασε την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, φέτος κατά τη χειμερινή περίοδο τις ‘Ευμενίδες’ του Αισχύλου (με το έργο αυτό επιλέχθηκε και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Μεσσήνη) και κατά τη θερινή την ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη. Ανάμεσα στις παραστάσεις που έχει δώσει συγκαταλέγονται αυτές στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων Νάξου και στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.
«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη, σκιαγραφείται το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι’ αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».
Υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου