Πέρασαν σχεδόν δύο χιλιετίες από την τελευταία φορά που ακούστηκε φωνή ηθοποιού στο καταπληκτικό θέατρο της Δήλου… Το 88 π.χ. ο βασιλιάς του Πόντου, Μιθριδάτης, καταστρέφει το ιστορικό αυτό θέατρο κι από τότε …σιωπή. Οι ερειπωμένες κερκίδες, μισογκρεμισμένο σκηνικό οικοδόμημα και η αυτοφυή βλάστηση με θέα το Αρχιπέλαγος κάνουν την καρδιά των επισκεπτών στο Ιερό νησί της Αρχαιότητας να σκιρτά από πόνο…
Και σήμερα, φέτος το 2016 με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να αναλαμβάνει δράση ένα από τα παλαιότερα θέατρα στην Ελλάδα αποκτά και πάλι λίγο από τη χαμένη τους μέσα στους αιώνες λάμψη τους… Μερικές εβδομάδες μετά την συναυλία της Αρβανιτάκη, έρχεται η «Εκάβη, μία πρόσφυγας» – μία από τις πιο σημαντικές τραγωδίες του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια την σπουδαία θεατρική ηθοποιό Δέσποινα Μπερμπεδέλη – να αναδείξει τον θεατρικό αυτό χώρο που βρίσκονταν σε ύπνωση.
Και έτσι την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00, θα ακουστεί σε αυτό τον συμβολικό τόπο θεατρικός λόγος. Η παράσταση είναι μια ελάχιστη προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου.
Η Εκάβη η Σύρια
Η Εκάβη άλλωστε είναι μια ηρωίδα που συμβολίζει την κραυγή για τις φρικαλεότητες του πολέμου. Και όπως περιγράφει ο κος Καραγεώργος – ο σκηνοθέτης της παράστασης – η πρώην βασίλισσα μοιάζει σαν μια γυναίκα από τη Συρία «Η Δήλος, έχοντας διατελέσει κέντρο πολιτισμού και πέρασμα λαών, δεν θα μπορούσε να μη φωτίσει το προσφυγικό ζήτημα. Ένας από τους πιο γνωστούς μονολόγους της Εκάβης ξεκινά «Ποτέ δεν μπήκα σε καράβι». Ο στίχος αυτός φέρνει στο νου τη Σύρια, μάνα, γυναίκα που διασχίζει τον τραγικό δίαυλο Τσεσμέ-Χίος, τόσο κοντά στην αρχαία Τροία, πατρίδα της Εκάβης».
Το χεράκι του για την πραγματοποίηση της παράστασης έβαλε και ο Δήμος Μυκόνου (Το θεατρικό δρώμενο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου) με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κο Δημήτρη Αθανασούλη να δηλώνει στον Ε.Τ. «Το αρχαίο θέατρο της Δήλου είναι ένα από τα ελάχιστα αρχαία θέατρα που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από μάρμαρο και το μοναδικό χωρίς ρωμαϊκές επεμβάσεις. Η σημερινή μορφή του θεάτρου στέκει στο χρόνο και διηγείται την ένδοξη εικόνα της άνθησης του νησιού. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται περίπου στους 6.500 θεατές». Όμως, η παράσταση θα γίνει μπροστά σε περιορισμένο αριθμό θεατών καθότι δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής το έργο αποκατάστασης του μνημείου μέσω της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Ζάμπα. Κάτι που σημαίνει ότι η παράσταση θα γίνει χωρίς τις συνήθεις ανέσεις, στο φως της ημέρας και οι θεατές θα πρέπει να ακολουθούν πιστά και απαρέγκλιτα τις οδηγίες του προσωπικού της Εφορείας.
Ενίσχυση
Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη θεατρική παράσταση – πιο σωστά πολιτιστική παράσταση – είχε πραγματοποιηθεί το 1993 που όμως δεν ήταν πλήρως οργανωμένη θεατρική παράσταση. Οπότε αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2.100… Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρυσή εποχή του νησιού ξεκίνησε το 166 π.Χ. και κράτησε περίπου έναν αιώνα. Το θέατρο απέκτησε την τελική μορφή τον 3ο π.Χ. αιώνα. Παρέμεινε σε χρήση για 150 χρόνια.
Όσο για το στόχο που έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων; «Θέλουμε να ενισχύσουμε την πολιτιστική παρουσία της πολυσήμαντης Δήλου και ταυτόχρονα ο διεθνής τουριστικός προορισμός, η Μύκονος, να φωτίσει τον ελληνικό πολιτισμό και παράλληλα τη Δήλο, που από μέγα θρησκευτικό κέντρο γίνεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του Αρχιπελάγους», σημειώνει ο κ. Αθανασούλης.
Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Κωστής Κολώτας
Επιλογή κειμένων/Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό: Λεωνίδας Φραγκούλης
Κοστούμια: Μαρίνα Καραφά
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
Μουσική: Ανδρέας Καχριμάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες: Λεωνίδας Φραγκούλης / Πάνος Καλτσάς
Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Εκάβη), Μαρίνα Καραφά (Πολυξένη), Κάτια Ζαρκαδά (Κασσάνδρα), Δημήτρης Μπελεβώνης (Αστυάντακτας), Γιάννης Παπαδημητρίου (φύλακας Α’), Αλέξης Βάρσος (φύλακας Β’), Αλεξία Καμμένου (μετανάστρια).
Στον ρόλο του Ταλθύβιου ακούγεται ο Στέλιος Καυκαρίδης
Στα κρουστά ο Μάκης Φεγγούλης