Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΘέατροΕλλάδα: Ο δημιουργικός, ερωτικός Μάνος της καρδιάς μας

Ελλάδα: Ο δημιουργικός, ερωτικός Μάνος της καρδιάς μας

|

τις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε ο… μεγάλος ερωτικός, ο ανυπέρβλητος, ο μοναδικός, ο θρύλος. Το όνομά του; ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (δείτε video) 

Αν κλείσουμε τα μάτια και φανταστούμε τον Μάνο Χατζιδάκι, μας πλημμυρίζουν πάμπολλα συναισθήματα: τρυφερός, ευαίσθητος, λυρικός, ρομαντικός. Κύριος εκφραστής του έρωτα, υμνητής της ζωής. Γεννήθηκε στην Ξάνθη και μετά το χωρισμό των γονιών του, το 1932, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, με τη μητέρα του και την αδερφή του.

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά 

Γνωρίζεται με διακεκριμένους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός), οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της σκέψης του και των αντιλήψεών του για τον άνθρωπο και την τέχνη. Βασικό ρόλο όμως έπαιξε η συνεργασία του με τον Κάρολο Κουν, η οποία διήρκεσε 15 χρόνια, σφραγίζοντας την υπόλοιπη ζωή του.

Με τη μουσική του «έντυσε» παραστάσεις όπως «Γυάλινος κόσμος» 1946, «Αντιγόνη» 1947, «Ματωμένος γάμος» 1948 κ.ά. Το 1949, με το τέλος του Εμφυλίου, υπερασπίζεται σε διάλεξή του το ρεμπέτικο τραγούδι. Γι’ αυτό θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η ελληνική αστική τάξη το θεωρεί παρακμιακό ρεύμα. Το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, όπως οι «Μήδεια», «Βάκχες», «Πλούτος», «Εκκλησιάζουσες», «Όρνιθες». Πολυτάλαντος καθώς ήταν, συνέθεσε μουσική για ταινίες του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις «Κάλπικη λίρα», «Στέλλα», «Δράκος», «America America», «Sweet movie». Το 1960 κερδίζει το Βραβείο Όσκαρ για τα «Παιδιά του Πειραιά» στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», ένα τραγούδι που θεωρήθηκε ανάμεσα στα 10 εμπορικότερα του 20ού αιώνα.

xatzidakis-e1488051694403.jpg

Εκεί είναι που κτίζεται η φιλία και η συνεργασία με το δίδυμο Μερκούρη-Ντασέν, σχέση ειλικρίνειας, εκτίμησης και αμοιβαίας αγάπης. Το 1975 ξεκινά η εποχή του Τρίτου Προγράμματος, το οποίο γίνεται σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά -και όχι μόνο- δρώμενα της χώρας. Το 1989-1993 ιδρύει και διευθύνει την Ορχήστρα των Χρωμάτων για να παρουσιάσει «πρωτότυπα προγράμματα που συνήθως δεν καλύπτονται από συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες». Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του στην εγχώρια και διεθνή μουσική σκηνή υπήρξε καταλυτική. Τα έργα του απέκτησαν χαρακτήρα κλασικών κομματιών. Ποια να αναφέρουμε χωρίς να αδικήσουμε τα πολλά, υπέροχα, μελωδικά του. «Αθανασία», «Ο μεγάλος ερωτικός», «Η εποχή της Μελισσάνθης», «Πορνογραφία» και αρκετά, τα οποία έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού και εκτόξευσαν τη φήμη του. Ο Χατζιδάκις υπήρξε αντισυμβατική καλλιτεχνική μορφή. Πάντα προκαλούσε κυβερνήσεις και Εκκλησία με τις καινοτόμες απόψεις του. Ήταν γνωστό ότι τοποθετούνταν σε αυτό που στην πολιτική σχηματικά αποκαλούμε Δεξιά.

Ωστόσο, οι αντιλήψεις του παρέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής του πρωτοπόρες, δύσκολα αποδεκτές για τον μέσο πολίτη. Γιατί υπήρξαν γροθιά στο κατεστημένο. Για το θεσμό της οικογένειας. Για τις κυβερνήσεις και τον τρόπο που πολιτεύονται. Για τον έρωτα και την αγάπη. Για την ομοφυλοφιλία. Υπήρξε ο ανένταχτος και ταυτόχρονα επαναστάτης καλλιτέχνης. Δεν έκρυψε τίποτα και από κανέναν. Γι’ αυτόν σημασία έχουν οι άνθρωποι και όχι ποιο κόμμα υποστηρίζουν. Σεμνός και ταυτόχρονα αληθινός. Όταν τον ρωτούσαν για τον Θεοδωράκη, απαντούσε: «Μη με συγκρίνετε με τον Μίκη. Αυτός υπήρξε ένας αγωνιστής της Αριστεράς. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, υπέφερε. Εγώ έκανα απλώς το κέφι μου. Έγραφα μουσική».

Ευλογημένοι με την ύπαρξή του, τυχεροί που τον ζήσαμε στην πλήρη ακμή του. Στις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε ο… μεγάλος ερωτικός, ο ανυπέρβλητος, ο μοναδικός, ο θρύλος. Το όνομά του; ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Α. Καμβύση – Σύλλογος ΑΜΕΑ Νάξου: “Μας δίνει δύναμη το χαμόγελο αυτών των παιδιών” (video)

Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία αυτή την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 17:00 στο υπόγειο του ναού του Αγίου Νικοδήμου

Τήνος – ΔΕΥΑ: Συνάντηση Κροντηρά – Αθανασίου και στο τραπέζι .. συγχώνευση

Προοπτική συνένωσης των ΔΕΥΑ Σύρου και Τήνου - Ποιος ο λόγος της συνάντησης Κροντηρά και Αθανασίου στη Τήνο

Πάρος: Το Paros Way θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 Μαϊου, δηλώστε συμμετοχή

Πάρος: Στις 24 και 25 Μαΐου το Paros Way - Δηλώστε συμμετοχή και οι αγώνες που θα διεξαχθούν - χρονοδιάγραμμα

Την έκθεση “Κυκλαδίτισσες” θα επισκεφτούν τα μέλη της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου

Η έκθεση «ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΣΣΕΣ: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» φιλοξενείται στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου

Αμερική: Φωτιά (κερδών) χωρίς… καπνό!

Τα σακουλάκια νικοτίνης αποτελούν το νέο .. καυτό προϊόν στο χώρο του καπνίσματος στην Αμερική - Τα κέρδη που φέρνουν μέσω του χρηματιστηρίου

Σύρος – Stoiximan AegeanBall Festival 2025: Η κορυφαία μπασκετική εμπειρία του καλοκαιριού

Από τις 10 Απριλίου 2025, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης

Σαντορίνη: Συνεδριάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας την Τρίτη 18 Μαρτίου

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και έχει 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Νάξος: Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 18 Μαρτίου

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14:30 και 15:00 και σχετίζονται με θέματα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου

Ελλάδα: Νησιά γεμάτα ΑΠΕ αλλά παίρνουν ρεύμα από πετρέλαιο

Τα ελληνικά νησιά έχουν γεμίσει ΑΠΕ αλλά παίρνουν ρεύμα από καύσιμο πετρέλαιο (!!!)

ΓΣΕΕ: Γενική απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου, ποιος ο λόγος;

ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε Γενική απεργία στις 9 Απριλίου για ακρίβεια, στεγαστική κρίση και μισθούς

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Το Σαγκρί μεταφέρεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζει το έθιμο της .. τούρτας. Κυριακή 9 Μαρτίου...

Νάξος – Κατσουρός: Αύριο (10/03) στ’ Απεράθου το τελευταίο αντίο

Στ Απεράθου, τόπο καταγωγής του Κώστα Κατσουρού, αύριο Δευτέρα η εξόδιος Ακολουθία στις 2.30 - Μέσω του Δήμου θα υπάρξει λεωφορείο για μετακίνηση προς την Απείρανθο

Fast Ferries – Δυτικές Κυκλάδες: Το “Αικατερίνη Π” θα αναχωρήσει από Πειραιά το πρωί της Πέμπτης (13/03)

Λόγω των αναμενόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών , η αναχώρηση του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. μεταφέρεται για τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης 13/3- Διαμόρφωση δρομολογίου