Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςVelos Rotors: Τα drones δοκιμάστηκαν στις Μικρές Κυκλάδες και έφτασαν έως τη...

Velos Rotors: Τα drones δοκιμάστηκαν στις Μικρές Κυκλάδες και έφτασαν έως τη Νότια Κορέα

|

Από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες στην Αμερική και τη Νότια Κορέα….

Κι όμως γίνεται… Ο λόγος για την ελληνική startup, Velos Rotors – πρωτοπόρος κατασκευάστρια ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων – που κατάφερε  να «ταξιδέψει» τα προϊόντα της από τη Νότια Κορέα μέχρι τις ΗΠΑ.

Από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, τα πρωτοποριακά ελικόπτερα drones, έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς και να επιλεχθούν από ξένες εταιρείες προκειμένου να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές.

Αυτό ήταν που πριν λίγο καιρό ώθησε και τη Marathon Ventures να επενδύσει στη Velos Rotors το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε η χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση της διεθνώς αυξανόμενης ζήτησης και την περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων ελικοπτέρων της, που σήμερα αποτελούν τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως στην κατηγορία τους.

Velos-Rotors-Drones

Η ιδέα της Velos Rotors

Η Velos Rotors ιδρύθηκε από τον Άρη Κολοκυθά το 2013 ύστερα από τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών του πρωτότυπου ελικοπτέρου. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά, αποτέλεσε όμως τη βάση για τη δημιουργία των μεταγενέστερων μοντέλων.

Η Velos Rotors έχει επιλέξει συνειδητά να παράγει ελικόπτερα drones και όχι πολυκόπτερα όπως συνηθίζεται γιατί αν και το κύριο χαρακτηριστικό και των δύο κατηγοριών είναι η κάθετη απογείωση και προσγείωση, εντούτοις τα ελικόπτερα είναι πιο αποτελεσματικά για τους εξής λόγους:

  • Πετυχαίνουν διπλάσιους χρόνους πτήσης λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιφάνεια του στροφείου του ελικοπτέρου είναι πολύ μεγαλύτερη από το άθροισμα της επιφάνειας των πολλαπλών ελίκων των πολυκόπτερων. Συνεπώς και εφόσον η ώση είναι ανάλογη της επιφάνειας του φτερού, το ελικόπτερο παράγει την απαιτούμενη ώση, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
  • Πετούν με μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ ότι τα πολυκόπτερα, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα στον ίδιο χρόνο πτήσης να μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις.
  • Είναι πιο αξιόπιστα και σταθερά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως σε ισχυρούς ανέμους. Αυτό οφείλεται, όχι μόνο στη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και στη μεγάλη περιστρεφόμενη μάζα του στροφείου, που δημιουργεί γυροσκοπική σταθεροποίηση.

Από τη Νάξο σε όλο τον κόσμο

Τα ελικόπτερα drones της Velos Rotors έχουν δοκιμαστεί ήδη στο δύσκολο περιβάλλον των Κυκλάδων (μεγάλη κίνηση, ισχυροί άνεμοι), καθώς πέρσι το καλοκαίρι συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα μεταφοράς ιατρικού υλικού από τη Νάξο, στις Μικρές Κυκλαδες.

Όπως είπε στο BD ο Άρης Κολοκυθάς«η μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Μικρές Κυκλάδες πραγματοποιήθηκε από τη συνεργάτιδα εταιρεία Ucandrone, (που αποτελεί έναν από τους πρώτους πελάτες μας στην Ελλάδα), η οποία αγόρασε το ελικόπτερό μας, ειδικά για αυτό το σκοπό.

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα καταδεικνύει τη συνεισφορά που μπορεί να έχει ένα drone στην κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τους κατοίκους δυσπρόσιτων / απομακρυσμένων περιοχών, με ελάχιστο κόστος και σε άμεσο χρόνο.

Ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι συνάνθρωποί μας που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται γρήγορα και με ασφάλεια όλο το απαραίτητο φαρμακευτικό και υγειονομικό  υλικό».

Velos-Rotors-Drones

 

Ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα κομμάτι του «ταξιδιού» των drones της Velos Rotors, αφού οι πελάτες τους είναι κυρίως εταιρείες ή οργανισμοί που παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:

  • εναέρια επιθεώρηση και έλεγχο (surveillance) μεγάλων εκτάσεων ή κρίσιμων υποδομών,
  • χαρτογράφηση και τοπογράφηση υψηλής ακρίβειας με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. LiDAR)
  • μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως νησιά
  • μεταφορά ανθρώπινων μοσχευμάτων

Ανάμεσα στους πελάτες – συνεργάτες τους ξεχωρίζουν η MissionGo, το South West Research Institute, η Skylift, η WorldLink & Company, η GeoInspect κ.α. ενώ τους έχουν προσεγγίσει εταιρείες και για γεωργικές εφαρμογές, μεταφορές εμπορευμάτων (logistics), για κινηματογραφικές εναέριες λήψεις και για πυροπροστασία δασών.

Όμως πόσο δύσκολο είναι μια ελληνική εταιρεία να αναγνωριστεί διεθνώς και να φτάσει να την επιλέξει το Λιμενικό της Νότιας Κορέας για να επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας; Όπως είπε ο Α. Κολοκυθάς «πιστεύουμε ότι η προέλευση μιας εταιρείας δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή της. Αντιθέτως, η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μακροημέρευσή της. Η Velos Rotors επικεντρώνεται στο εμπορικό – αμυντικό κομμάτι της αγοράς, που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια και, σε συνδυασμό με τον καινοτόμο σχεδιασμό (patented technology) και τη συνεχή έρευνα και εξέλιξη, παραμένουμε η κορυφαία επιλογή για τις παραπάνω εφαρμογές».

Όσον αφορά τα σχέδια της Velos Rotors για το μέλλον θα πει ο Α. Κολοκυθάς«Η Velos Rotors, έχοντας ένα από τα πλέον αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά drones, βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου, μεγαλύτερου μοντέλου, που θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς και θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στη βιομηχανία των drones παγκοσμίως και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με γνώμονα τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια».

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Επίσκεψη στο Επαρχείο Νάξου και διαπιστώσεις

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης - Νεκτάριος Καπίρης βρέθηκε στο Επαρχείο Νάξου... Οι διαπιστώσεις του

H ομιλία του Δημήτρη Λιανού στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού “Ενωμένοι Μπορούμε” (video)

Παρακολουθείστε ολόκληρο το απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Λιανού στην παρουσίαση του συνδυασμού "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ"

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Times: Φθινοπωρινές διακοπές σε Ιο, Νάξο, Αντίπαρο και Κουφονήσια

Οι βρετανικοί Times προτείνουν για διακοπές και μετά την υψηλή σεζόν περιοχές της Ελλάδας ... Ποιες είναι από τις Κυκλάδες

Μ. Πολυκρέτης: Καταγγελία για το οίκημα αναμονής επιβατών στον Βόλωκα

Η καταγγελία του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Πολυκρέτη για το ακίνητο (οίκημα αναμονής επιβατών) στο λιμάνι του Βόλωκα
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια
loading...