Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), εντείνοντας τις ανισότητες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν άμεσα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό προληπτικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία», έγραψε η αξιωματούχος ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, όπου το θέμα της AI θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές στις προηγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες αγορές, εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι γραφείου θεωρείται ότι «κινδυνεύουν» περισσότερο από ό,τι οι χειρώνακτες.
Στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισές από αυτές τις θέσεις μπορεί να επωφεληθούν καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα.
«Για το άλλο μισό [των θέσεων εργασίας], η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αρχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.
Οσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τα κράτη με χαμηλότερα εισοδήματα η αξιωματούχος έγραψε: «Πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο, με την πάροδο του χρόνου, η εν λόγω τεχνολογία να επιδεινώσει την ανισότητα».
Με πληροφορίες από CNN