Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, με τον μέσο χρήστη να περνά σχεδόν τέσσερις ώρες καθημερινά στις οθόνες του. Αυτή η αδιάκοπη χρήση, που επεκτείνεται από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους, επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλές δραστηριότητες – κοινωνικά δίκτυα, αγορές, παιχνίδια και πολλά άλλα.
Σήμερα υπάρχουν 4,8 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone, δηλαδή πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό των 8,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η Statista εκτιμά ότι οι χρήστες smartphone θα φτάσουν τα 6,4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2029. Σύμφωνα με έρευνα του 2024, που διεξήγαγε η εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Harmony Healthcare IT, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου αυξάνεται με κάθε γενιά. Ενώ οι Αμερικανοί baby boomers (άτομα που γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964) περνούν 3,5 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνο τους, η χρήση των τηλεφώνων από τους millennials είναι αυξημένη κατά μία ώρα, ενώ η γενιά Z περνάει κατά μέσο όρο 6 ώρες και 5 λεπτά στο κινητό της καθημερινά.
Ωστόσο, η ευκολία, που προσφέρουν αυτές οι δυνατότητες, ενέχει και κινδύνους, αφού δημιουργεί ένα μεγάλο πεδίο για τους κυβερνοεγκληματίες, που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις ταυτότητες των χρηστών, ακόμα και να ζητήσουν λύτρα για να τα επιστρέψουν. Σύμφωνα με την ESET, οι επιθέσεις είναι πολύπλοκες και πολυεπίπεδες, απαιτώντας περισσότερη άμυνα από ένα απλό antivirus.
Κακόβουλα προγράμματα
Καθώς αυξάνεται η χρήση των smartphone, αυξάνεται και ο συνολικός όγκος των κακόβουλων προγραμμάτων Android. Ο αριθμός των κακόβουλων προγραμμάτων Android που ανιχνεύθηκαν αυξήθηκε από 1,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2014 σε 35,2 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου AV-TEST.
Παράλληλα, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) σε κινητές συσκευές εμφανίζουν ραγδαία άνοδο, με τις συσκευές που δέχονται τέτοιες επιθέσεις να φτάνουν το 53% το 2022, από το 35,46% το 2020.
Οι κακόβουλες δραστηριότητες δεν περιορίζονται μόνο σε μεγάλες πλατφόρμες, αλλά επηρεάζουν και δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Roblox, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά και διαθέτει εικονικό νόμισμα (Robux). Οι επιτήδειοι εξαπατούν τους ανυποψίαστους χρήστες μέσω πλαστών συνδέσμων και εκμεταλλεύονται τα βιομετρικά δεδομένα των θυμάτων για να δημιουργήσουν απομιμήσεις με τεχνητή νοημοσύνη.
Όγκος των απειλών
Στην τελευταία της αναφορά, η ESET περιγράφει τις επιθέσεις σε χρήστες που κατέβασαν ψεύτικες εφαρμογές συνομιλίας ή αναζήτησης εργασίας, ενώ στην Τσεχία, απάτες με ψεύτικες τραπεζικές εφαρμογές οδήγησαν σε μη εξουσιοδοτημένες αναλήψεις από ΑΤΜ.
Με την ποικιλία και τον όγκο αυτών των απειλών, η προστασία της προσωπικής μας ζωής και των δεδομένων μας, απαιτεί προληπτικά μέτρα. Η χρήση αξιόπιστων λογισμικών ασφαλείας και η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλή πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο, προστατεύοντας τόσο εμάς, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Πληροφορίες από: https://www.tornosnews.gr