Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόσνιακ προειδοποίησε πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να καταστήσει τις online απάτες και την παραπληροφόρηση δυσκολότερα ανιχνεύσιμες – χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο ίδιος εκφράζει φόβους πως η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί από «δόλιους παράγοντες», τονίζοντας πως το περιεχόμενο ΑΙ πρέπει να επισημαίνεται με σαφήνεια σε έναν τομέα που χρειάζεται ρυθμιστικούς κανόνες.
Ο βετεράνος της Σίλικον Βάλεϊ που μαζί με τον Στιβ Τζομπς οραματίστηκαν και εφηύραν τον πρώτο υπολογιστή Apple, αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης όσο και στους δικούς του φόβους για την ανεξέλεγκτη εξέλιξή της.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο ευφυής που είναι ανοιχτή σε δόλιους παράγοντες, σε αυτούς που θέλουν να σε εξαπατήσουν για το ποιοι είναι» σημειώνει.
Ο ίδιος δε θεωρεί πως η ΑΙ δε θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο καθώς της λείπει το συναίσθημα. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε πως θα καταστήσει τους επιτήδειους και κακοπροαίρετους ακόμη πιο πειστικούς δεδομένου πως τα προγράμματα -όπως το ChatGPT- μπορούν να δημιουργήσουν κείμενα που «ακούγονται εξαιρετικά ευφυή».
Ο ίδιος θεωρεί πως η εκάστοτε ευθύνη για οτιδήποτε δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και διακινείται online, πρέπει να εναπόκειται σε αυτούς που το δημοσιεύουν, κοινώς σε ανθρώπους: «Αυτός που πραγματικά θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι δημιουργείται από την ΑΙ, είναι ο άνθρωπος» λέει, επιμένοντας στην εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου που θα θέτει προ των ευθυνών τους τους γίγαντες της τεχνολογίας που «νιώθουν πως μπορούν να ξεφεύγουν με όλα».
Παρόλα αυτά, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο τεθεί σε σωστή βάση, λόγω τυχόν έξωθεν επιρροών. «Νομίζω πως οι δυνάμεις που κινούν το χρήμα, συνήθως κερδίζουν, κάτι που είναι θλιβερό…»
Ο Βόσνιακ, γνωστός στον τεχνολογικό κόσμο κι ως Βοζ, θεωρεί πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία», όμως μπορούμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους ώστε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για να εντοπίζουν τις απάτες και τις κακόβουλες απόπειρες υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων.
Ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας είχε υπογράψει επιστολή τον Μάρτιο, από κοινού με τον Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη του Twitter, καλώντας για μια παύση στην κούρσα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: BBC / kathimerini.gr