Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΨηφιακοί Νομάδες: Και η Νάξος στο "παιχνίδι", τα νησιά κερδίζουν το στοίχημα...

Ψηφιακοί Νομάδες: Και η Νάξος στο “παιχνίδι”, τα νησιά κερδίζουν το στοίχημα φιλοξενίας

|

Στην Αντίπαρο η εταιρεία Oliaros έχει αναπτύξει 55 μοναδικές κατοικίες προς πώληση και βίλες προς ενοικίαση πολύ υψηλών προδιαγραφών, φιλοδοξώντας, μεταξύ άλλων, να προσφέρει την εμπειρία του ελληνικού τρόπου ζωής στους ιδιοκτήτες τους – κάποιοι εκ των οποίων είναι υψηλόβαθμα, ξένα στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών ομίλων που μοιράζουν τον επαγγελματικό και προσωπικό τους χρόνο μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Το πλάνο του ιδρυτή της Oliaros Ιάσονα Τσάκωνα, με παρουσία μία 20ετία στον χώρο του real estate, περιλαμβάνει το άνοιγμα και τη μεταφορά του αντίστοιχου concept και στη Σίφνο, απαντώντας στη δυναμική της αγοράς για την προσέλκυση ενός κοινού υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων που έχει τη δυνατότητα να εργάζεται κατά τη διάρκεια του έτους εξ αποστάσεως, των λεγόμενων corporate nomads.

Πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη που τους ενδιαφέρει η αγορά ή και η μίσθωση μιας κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, συνδυάζοντας ιδιωτικότητα αλλά και υπηρεσίες concierge όπως αυτές που μπορεί να προσφέρει η Oliaros για τα πάντα, πριν από αυτούς, γι’ αυτούς. 

Το νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας, το τέταρτο στην Ελλάδα μετά το Πήλιο, την Αθήνα και την Πάρο, ανοίγει στις 16 Δεκεμβρίου κοντά στη Λίμνη Ευβοίας με στόχο να μένει ανοικτό όλο το χρόνο, ενώ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο σημείο συνάντησης στη χώρα μας για digital nomads, ανθρώπους που δουλεύουν εξ αποστάσεως και θέλουν να διασυνδέονται και να μοιράζονται κοινές εμπειρίες με εργαζομένους που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Άμβλυνση εποχικότητας

«Θα ακολουθήσουν κι άλλα αντίστοιχα βήματα και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε πιο οργανωμένα το κοινό των ψηφιακών νομάδων. Η Selina θέλει να αναδείξει και πιο εναλλακτικούς ελληνικούς προορισμούς, που μπορεί να μην είναι όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε ένα άλλο μοντέλο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία μιας κοινότητας, η αλυσίδα Selina ετοιμάζεται να ανοίξει στην Εύβοια τον επόμενο μήνα το ξενοδοχείο «Selina Kaminos Evia». 

Θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες του εξωτερικού τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει συνολικά η Ελλάδα, όχι μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά όλο το χρόνο, να αναδείξουμε τον ελληνικό τρόπο ζωής και τον πλούτο της χώρας», δηλώνει ο κ. Νίκος Βέκιος, γενικός διευθυντής της Selina για την Ελλάδα, της αλυσίδας που πρωτοσυστήθηκε στο διεθνές κοινό πριν από οκτώ χρόνια στον Παναμά από τους εβραϊκής καταγωγής Ράφι Μουσέρι, σημερινό CEO της αλυσίδας και Ντάνιελ Ρουντασέφσκι, επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ σήμερα αριθμεί αισίως 163 μονάδες σε 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου έκανε ντεμπούτο το 2019.

Η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια για τη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι η ελληνική αγορά κατατάσσεται σε αυτές που θα παίξουν μελλοντικά πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την επέκταση της αλυσίδας στην Ευρώπη με ένα πλάνο για διψήφιο αριθμό ξενοδοχείων -ενδεχομένως και 20 σε βάθος πενταετίας- σε πληθώρα προορισμών, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα και τα Ιωάννινα στην ηπειρωτική Ελλάδα ή ακόμη και νησιωτικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα που προσφέρονται και για το κοινό των ψηφιακών νομάδων.

Τόσο ο Ιάσων Τσάκωνας όσο και ο Νίκος Βέκιος έδωσαν το «παρών» στο πρώτο «Work from Greece Summit» που διοργάνωσε η Marketing Greece, συγκεντρώνοντας σε αυτή τη συνάντηση για πρώτη φορά τους εμπλεκομένους στην αγορά, από φορείς της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι επιχειρήσεις αλλά και ψηφιακούς νομάδες.

Είτε με το ένα μοντέλο είτε με το άλλο, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα επιχειρεί αυτή τη στιγμή μια πιο συνειδητή προσπάθεια να προσελκύσει το κοινό αυτών που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, «μία διεθνής τάση που προϋπήρχε, ωστόσο μοχλεύτηκε ακόμη παραπάνω στη διάρκεια της πανδημίας με επισκέπτες που αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα και πέρα από το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα μπορεί σε αυτή τη φάση να παντρέψει την παραδοσιακή φιλοξενία με τα σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ που ευνοούν την ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων και βοηθούν στην επιμήκυνση της σεζόν – μεταξύ αυτών και το κομμάτι των ψηφιακών νομάδων», όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του «Work from Greece Summit».

Η Marketing Greece, που συνδέεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αποτελώντας τη συμμαχία του ιδιωτικού τομέα για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων με όχημα την ψηφιακή πλατφόρμα workfromgreece.gr, η οποία κλείνει αισίως έναν χρόνο.

«Η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς με πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες αγορές – μεταξύ αυτών και τη Ρωσία ειδικά όταν το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, κ. Ιωάννα Δρέττα.

«Θεωρούμε ότι η αγορά των digital nomads είναι μία αγορά όπου έχει αξία τώρα να επενδύσουμε γιατί θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εποχικότητας, στην ενίσχυση εισοδήματος στον τόπο όπου μένουν οι ψηφιακοί νομάδες, δημιουργώντας παράλληλα κι ένα δίκτυο πρεσβευτών για τον τόπο, γιατί μπαίνουν σε βάθος στον προορισμό και τον καθημερινό τρόπο ζωής».

Οι προορισμοί και οι προκλήσεις

Σε αυτή τη συγκυρία δέκα προορισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, οι πέντε στην ηπειρωτική Ελλάδα και ακόμη πέντε στη νησιωτική: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος-Πήλιο, Καλαμάτα και Ιωάννινα είναι οι πόλεις όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί οι πρώτες υποδομές για την κοινότητα των λεγόμενων digital nomads, ενώ από τα νησιά αντίστοιχα η Κρήτη, η Ρόδος, η Νάξος, η Λέσβος και πλέον και η Εύβοια έχουν μπει στον χάρτη.

Η Αθήνα, σύμφωνα με την κ. Δρέττα, είναι ο προορισμός της χώρας που έχει το μεγαλύτερο βάθος λόγω και του εύρους των εμπειριών που προσφέρει, αφού μπορεί να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα ενός επισκέπτη, διαθέτοντας παράλληλα όλο το φάσμα των υποδομών σε όλους τους τομείς, από την τεχνολογία μέχρι τη διασκέδαση και την υγεία. Σημειωτέον ότι η ασφάλεια της χώρας και του προορισμού, η ευκολία προσβασιμότητας, το καλό κλίμα, το ικανοποιητικό κόστος ζωής, ο τρόπος ζωής (γαστρονομία, κοινωνική δραστηριότητα) ακόμη και με τη δημιουργία κοινοτήτων digital nomads, οι βιωματικές εμπειρίες που προσφέρει ο προορισμός (περιβάλλον, πολιτισμός και αξιοθέατα), η επαφή με τους κατοίκους σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση στον τοπικό τρόπο ζωής και φυσικά η πρόσβαση σε ποιοτικό Ιντερνετ είναι οι σημαντικότερες παράμετροι, αυτές που μετρούν περισσότερο για τους ψηφιακούς νομάδες στην τελική τους επιλογή ως προς τον προορισμό. 

Αντίστοιχα, η Κρήτη ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, προορισμούς εκτός Αττικής που απευθύνθηκε στο συγκεκριμένο κοινό δημιουργώντας και πιο εξειδικευμένες υποδομές. Οπως μάλιστα παρατηρεί η Εφη Πούλη, δημιουργός του Workhub Chania, του πρώτου συνεργατικού χώρου εργασίας (co-working space) στα Χανιά που απευθύνεται ακριβώς σε ψηφιακούς νομάδες, «η δημιουργία τέτοιου είδους υποδομών είναι καταλυτικής σημασίας για την επιλογή ενός προορισμού από τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Είναι μία πύλη και ένα σημείο συνάντησης γι’ αυτούς του ανθρώπους, τους αρέσει πολύ το γεγονός ότι θα έρθουν σε ένα μέρος, θα γνωρίσουν άτομα που κάνουν το ίδιο, θα συνδεθούν μαζί τους, θα δημιουργήσουν μια κοινότητα» – πέραν φυσικά της τεχνολογικής υποδομής που προσφέρουν και είναι πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτό το κοινό και μία σημαντική πρόκληση για ελληνικούς προορισμούς ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Aυτό διαπιστώνει άλλωστε από την εμπειρία του στη χώρα μας και ο κ. Χαζ Μέμoν, από το Ντουμπάι, ψηφιακός νομάς, συνειδητά, τα τελευταία 7 χρόνια, που έχει επιλέξει στη χώρα μας τα Χανιά, έχοντας δημιουργήσει μάλιστα εκεί όπως και στις Ελβετικές Αλπεις δύο co-working και co-living χώρους για ψηφιακούς νομάδες ως χώρους εργασίας αλλά και διαμονής (Greek Escape και Swiss Escape αντίστοιχα): «Ημουν ψηφιακός νομάς, είχα φίλους που μου είπαν να έρθω και να δουλέψω στην Ελλάδα κι έκτοτε ξεκίνησε και η αγάπη μου για τη χώρα, περνώντας τελικά στην Κρήτη κάποιους μήνες τον χρόνο. Οι υποδομές στις τηλεπικοινωνίες είναι για μένα ένα ζήτημα, γιατί αν φύγω από το κέντρο της πόλης ξέρω ότι δεν θα έχω καλό Ιντερνετ. Μία δεύτερη πρόκληση είναι το θέμα της στέγασης, όπου σε καλοκαιρινούς προορισμούς όπως τα Χανιά δεν υπάρχει πολλές φορές η υποδομή στα σπίτια για τον χειμώνα».

Από την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται τώρα, έχοντας επισκεφθεί κοντά στις 100 χώρες σε όλο κόσμο και με προηγούμενη βάση του τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιμράν Αλιμοχάμεντ δηλώνει ότι «αγάπησα την Ελλάδα, την ελληνική περηφάνια, τη φιλοξενία και τη διάθεση των Ελλήνων να μοιραστούν αυτό που ζουν στη χώρα τους».

Αυτή τη στιγμή ο ίδιος είναι στη φάση για την έκδοση της ειδικής βίζα (digital nomad visa). Μία διαδικασία όμως που στην πράξη φαίνεται ότι μάλλον δυσκολεύει τους ψηφιακούς νομάδες, γι’ αυτό και όπως δηλώνει ο ίδιος «χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερομένους, ξεκάθαρες και γρήγορες διαδικασίες».

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Συναίνεση ναι… αλλά είμαι απαισιόδοξος»: Ο Στράτος Φουτάκογλου για τις ομόφωνες αποφάσεις της Δ.Κ. Νάξου

Τέσσερα «ναι» για Χώρα Νάξου (Αεροπορία, πεζοδρόμια, αφαλατώσεις, Μετεωρολογικός Σταθμός) – ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μιλά για καλό κλίμα, αλλά αμφιβάλλει αν θα υλοποιηθούν: «Ο δήμος κινείται αργά και αναποτελεσματικά».

Σαντορίνη – (Σ.Α.Ε.Κ. & Ε.Σ.Κ.): Ξεκίνησε η Β΄ φάση αιτήσεων & οι δηλώσεις μαθημάτων

Β΄ φάση αιτήσεων για σπουδαστές και πρόσκληση δήλωσης μαθημάτων εκπαιδευτών με καταληκτικές ημερομηνίες 23/9 & 24/9

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+»

Πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για ψυχική ευεξία, κάθε Πέμπτη 17:30–20:00

Η επιστήμονας «που μας ηρέμησε»: Η Εύη Νομικού και όσα μας έμαθε ο βυθός της Σαντορίνης

Από τις 28.000 δονήσεις του Κολούμπου μέχρι το διεθνές Βραβείο Fisher και τη συμμετοχή στην παγκόσμια χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού – γιατί ζητά ελληνικό ωκεανογραφικό πλοίο και συνέχιση του SANTORY.

Μίλγουολ – Γουότφορντ: «σφιχτό» ραντεβού στο The Den – τα σενάρια του διπλασιασμού

Η Μίλγουολ ψάχνει restart μετά τον αποκλεισμό στο Λιγκ Καπ, η Γουότφορντ κουβαλά αρνητικό σερί εκτός. Το στοίχημα που καλύπτει τα περισσότερα σκορ.

Βράβευση Ανταλένας Τσατσοπούλου από τον «Ευαγγελισμό» για την προσφορά στις μυοκαρδιοπάθειες

Τιμητική διάκριση στην παιδίατρο για τη διακεκριμένη επιστημονική πορεία της· αφιέρωση στη μνήμη του Νίκου Πρωτονοτάριου, του γιατρού που πρώτος στη χώρα μελέτησε το 1989 την «αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια» και οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της «Νόσου Νάξος».

Λύγισε από… λάθος: η Ελλάς Σύρου άγγιξε την ισοφάριση, αλλά έμεινε με άδεια χέρια (0–1 από Ολυμπιακό Β’)

Πέναλτι-απόκρουση Γκίνη στο 3’, αυτογκόλ στο 24’ και δοκάρι Νίνο: σε ουδέτερο έδαφος (Ηλιούπολη) η Ελλάς Σύρου πάλεψε, όμως το πρώτο «τρίποντο» θα περιμένει.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων – 1η Οκτωβρίου στη Νάξο: Οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν μπροστά για αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις

Κάλεσμα της ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων σε πανεργατική απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Μανδηλαρά – Στέγαση, μισθοί, μόνιμοι διορισμοί στο επίκεντρο

Χατζημάρκος: “Κανένα νησί μας δεν είναι μόνο του και αυτό το εννοούμε” (πίνακες)

65 έργα σε 28 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - τι αναφέρει ο Γιώργος Χατζημάρκος (πίνακες)

Αντ. Πιτταράς – Δημόσιο υπό πίεση: αξιολόγηση, παραιτήσεις και ο 13ος μισθός

Αρθρο γνώμης του Αντώνιου Πιτταρά: γιατί το Δημόσιο χάνει ανθρώπους, πώς απαντούν οι υπάλληλοι και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για επαναφορά του 13ου μισθού.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.