Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΠραγματικότητα σε λίγες μέρες η υπόσχεση για δωρεάν ίντερνετ σε 10.831 νησιωτικά...

Πραγματικότητα σε λίγες μέρες η υπόσχεση για δωρεάν ίντερνετ σε 10.831 νησιωτικά νοικοκυριά

|

Mε απαντητική επιστολή τους προς του Δημάρχους δεκατριών νησιωτικών Δήμων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός, επιφορτισμένος με θέματα Νησιωτικότητας, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημερώνουν πως η δέσμευση της Κυβέρνησης, για παροχή δωρεάν Internet  στα νησιά, θα είναι γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Mε απαντητική επιστολή τους προς του Δημάρχους δεκατριών νησιωτικών Δήμων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός, επιφορτισμένος με θέματα Νησιωτικότητας, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες πως η δέσμευση της Κυβέρνησης, για παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης (Internet) νησιά, θα είναι γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας παρακολουθήσει στενά την διαδικασία διαμόρφωσης και ωρίμανσης της παραπάνω πρότασης και έχοντας συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενημερώνει ότι σύντομα αναμένεται η δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ, η οποία και θα προβλέπει την εξ’ ολοκλήρου επιχορήγηση του κόστους εξοπλισμού και του κόστους συνδρομής για 10.831 νησιωτικά νοικοκυριά.

Όπως αναφέρουν ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σαντορινιός στην επιστολή τους, η δέσμευση του Πρωθυπουργού από την Νίσυρο προς τους νησιώτες και η πολιτική στόχευση της Κυβέρνησης για ανατροπή του κλίματος απομόνωσης που βίωναν τα νησιά μας, πραγματοποιείται με ρεαλιστικές πρωτοβουλίες. Η αναφερόμενη δράση για χορήγηση δωρεάν εξοπλισμού και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ στα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού από την ψηφιακή εποχή, εντάσσεται στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης των νησιωτικών Περιφερειών, γεγονός που θα συμβάλλει στην εξοικείωση των κατοίκων με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Τέλος, όπως τονίζουν από κοινού ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, όπου η χρήση του διαδικτύου δε θεωρείται είδος πολυτελείας, αλλά απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο πληροφόρησης και επικοινωνίας. Τα νησιά δε μπορούν να παραμένουν πίσω στο ζωτικό αυτό τομέα της τεχνολογίας αν θέλουμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους νησιώτες προάγει και εφαρμόζει νησιωτικές πολιτικές που στόχο έχουν την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στα νησιά, της δίκαιης ανάπτυξης και της ευημερίας των κατοίκων.

Θυμίζουμε πως, στα τέλη Απριλίου δεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι με υπόμνημα που είχαν καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούσαν από την κυβέρνηση δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι 13 Δήμαρχοι νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έχοντας διαπιστώσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, σχεδόν στο σύνολο τους, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε συλλογικά με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους, αρχής γενομένης απ την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και συμπεριελήφθησαν ακέραιες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Η ίδια ανάγκη για διεκδίκηση και για κατοχύρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας, μας παρακίνησε να απευθυνθούμε σε εσάς αυτή τη φορά για ένα πολύ σημαντικό, μα πάνω απ όλα δίκαιο αίτημα.

Δυστυχώς το μέγεθος των νησιών μας και η γεωγραφική τους θέση αντιστρατεύεται την όποια μέριμνα απ την πλευρά μας να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, την επικοινωνία, την παροχή πολύ σημαντικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και κατά συνέπεια να επιτύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, που με δική τους επιλογή, παραμένουν στον τόπο τους και αντιστέκονται ακόμη στη γενικευμένη τάση φυγής που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην πατρίδα μας και πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγική της δυνατότητα.

Σήμερα, η τεχνολογική πρόοδος είναι τέτοια που δύναται να μειώσει σημαντικά αυτή την απόσταση και να υποκαταστήσει τα μεταφορικά μέσα και τις διάφορες καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε αρκετά σημαντικό βαθμό ώστε να νιώθουν και αυτοί ισότιμοι με τους υπόλοιπους και όχι τρίτης κατηγορίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία, επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.

Είναι γεγονός πως η οικονομική ασφυξία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε όλους μας τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης στο πιο πολύτιμο, κατά γενική ομολογία, ψηφιακό εργαλείο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ανισότητες και δεν περιποιεί τιμή κανενός, συμπεριλαμβανομένων και ημών, απ΄ τη χρονική στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες αυτού του προβλήματος.

Δεν πρόκειται για ειδική αλλά για την ίση μεταχείριση ανθρώπων που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του συγκοινωνιακού αποκλεισμού, που στερούνται τις ίδιες δυνατότητες νοσοκομειακής περίθαλψης, που μαστίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ( παρόλο που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα), και που δεν έχουν την επιλογή της αυτόνομης μετακίνησης, π.χ. από ένα μικρό χωριό προς μία μεγαλύτερη πόλη προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά που προσφέρει η πατρίδα μας στους υπόλοιπους πολίτες της. Καθώς μελετάτε την πρόταση μας αυτή θα θέλαμε να έχετε στο νου σας ότι το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μιας χώρας καταδεικνύεται από τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι εσάς θα σας «αγγίξει» αυτή η διαχρονική αδικία που αισθάνεται και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, τα περισσότερα απ’ τα οποία αποτελούν σύνορα της χώρας και που μόνο για το λόγο αυτό θα ΄πρεπε, αντί να ικετεύουν, να είναι οι πρώτοι αποδέκτες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ισχυρό πολιτικό αντίμετρο, το αμυντικό ανάχωμα στην απληστία και στον επεκτατισμό των γειτόνων μας που καιροφυλακτούν με τρόπο ολοένα και πιο προκλητικό.

Οι μέχρι τώρα πορεία σας αλλά και οι πολιτικές σας επιλογές, δυναμώνουν την ελπίδα μας για ικανοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού, για τους κατοίκους μας, αιτήματος που σας καταθέτουμε. Το ζητάμε ως αντιστάθμισμα για όλα εκείνα που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μας παρέχει το κράτος και για τα οποία δείχνουμε κατανόηση και σιδηρά υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.

Με εκτίμηση

Οι Δήμαρχοι:

Βόρειο Αιγαίο

Αγίου Ευστρατίου           Μαρί Κάκαλη

Κεντρικό Αιγαίο

Ψαρών                Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Οινουσών           Στέφανος Βογιατζής

Κυκλάδες

Ανάφης               Ιάκωβος Ρούσσος

Σικίνου Βασίλης Μαράκης

Φολεγάνδρου  Ελευθέριος Βενιός

Κιμώλου              Κωνσταντίνος Βεντούρης

Δωδεκάνησα

Λειψών                Φώτης Μάγγος

Γαύδου                Ευαγγελία Καλλινίκου

Χάλκης Μιχάλης Πατρός

Αγαθονησίου    Ευάγγελος Κόττορος

Τήλου   Μαρία Καμμά

Μεγίστης            Γιώργος Σαμψάκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)