Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΝότιο Αιγαίο: Τα ηφαίστεια Σαντορίνης και Νισύρου μέσω ψηφιακής ξενάγησης

Νότιο Αιγαίο: Τα ηφαίστεια Σαντορίνης και Νισύρου μέσω ψηφιακής ξενάγησης

|

Το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ δημιούργησε τις ιστοσελίδες santorinivolcano.gr και nisyrosgeopark.gr και δύο offline ψηφιακές εφαρμογές (για το ηφαίστειο της Νισύρου είναι δωρεάν, ενώ για της Σαντορίνης χρεώνεται 2,99 ευρώ), σε συνεργασία με δημοτικές επιχειρήσεις των νησιών

Μπορεί τα μαγευτικά τοπία της Σαντορίνης και της Νισύρου να διαμορφώθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του μακρινού παρελθόντος, τα ίδια τα ηφαίστειά τους, όμως, δεν κερδίζουν αντίστοιχα το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πάντως, τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να αλλάζει.

Από τη μια πλευρά αυξάνεται σταθερά ο εκπαιδευτικός τουρισμός, καθώς μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού φέρνουν τους φοιτητές τους στα δύο νησιά για να μελετήσουν την ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους. Από την άλλη, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, δημιουργούνται νέοι, πιο συναρπαστικοί τρόποι προσέγγισης του επισκέπτη. Ενδεικτικές είναι οι εφαρμογές για κινητά και οι ιστοσελίδες που έφτιαξαν για τα ηφαίστεια των δύο νησιών επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τους δύο δήμους.

«Τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη υπάρχει αύξηση του γεωλογικού ενδιαφέροντος. Ο κόσμος θέλει να περπατήσει σε ένα ενεργό ηφαίστειο, το βλέπουν και λίγο σαν περιπέτεια. Αλλωστε, δεν είναι πολλά τα μέρη στον κόσμο που βρίσκεις ένα ενεργό ηφαίστειο σε ένα νησάκι», παρατηρεί η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερη δυναμική έχει τα τελευταία χρόνια ο εκπαιδευτικός τουρισμός. Πάρα πολλοί φοιτητές Γεωλογίας έρχονται στο νησί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών, συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που βρίσκουν πιο εύκολα καταλύματα. Για τους φοιτητές Γεωλογίας, η επίσκεψη στη Νέα Καμένη είναι μοναδική εμπειρία. Σε μια απόσταση 4 χλμ. μπορούν να δουν γεωλογικά στρώματα ηλικίας έως 600.000 ετών, μια μοναδική στρωματογραφία, λόγω της μορφής της καλντέρας. Η Σαντορίνη είναι για τους γεωλόγους μια μικρογραφία του Grand Canyon», προσθέτει.

mobile.pngΟ «αμύητος» επισκέπτης δεν μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τη γεωλογική ιδιαιτερότητα ενός ηφαιστείου. Εκεί έρχονται να βοηθήσουν οι νέες τεχνολογίες. Το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ δημιούργησε πριν από λίγο καιρό δύο ιστοσελίδες (santorinivolcano.gr και nisyrosgeopark.gr) και δύο offline ψηφιακές εφαρμογές για κινητά, για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου, σε συνεργασία με δημοτικές επιχειρήσεις των νησιών (ΓΕΩΘΗΡΑ και ΔΗΚΕΝ αντίστοιχα). Επιστημονική υπεύθυνη του έργου ήταν η κ. Νομικού.

Οπως σημειώνει η ίδια, «για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στη γεωλογία των δύο ηφαιστείων, με πλούσιο κατανοητό επιστημονικό υλικό. Περιέχουν πληροφορίες για το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, την ιστορία των δύο ηφαιστείων, καθώς και διαδραστικούς χάρτες με τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στα σημαντικότερα σημεία των ηφαιστείων και να πληροφορηθεί για τον τρόπο σχηματισμού τους. Ειδικά για τη Νίσυρο, η δημιουργία της ιστοσελίδας σκοπεύει να βοηθήσει και στην προσπάθεια του νησιού να ενταχθεί στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, που εξετάζεται αυτή την περίοδο».

«Δημιουργήσαμε επίσης δύο ψηφιακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα», συνεχίζει η κ. Νομικού (σ.σ.: η εφαρμογή για το ηφαίστειο της Νισύρου είναι δωρεάν, ενώ για της Σαντορίνης χρεώνεται 2,99 ευρώ, καθώς υπάρχει η σκέψη να ενσωματωθεί με την αγορά του εισιτηρίου για το ηφαίστειο μελλοντικά). «Οι εφαρμογές δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εντοπίσει μόνος του τα σημεία ενδιαφέροντος –τα περισσότερα κρατήρες–, του δείχνουν ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρεί. Προσφέρουν παράλληλα πληροφορίες για την ιστορία κάθε ηφαιστείου και τον τρόπο που δημιουργήθηκε, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει 360 πανοράματα, βίντεο και ιστορικές φωτογραφίες».

με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Κυκλάδες – Πολεοδομικό: Τι χτίζεις και που σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τα δύο σχέδια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθούν με Π.Δ. - Οι νέες κατοικίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα Αirbnb, ενώ απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο (20/11) του “Andros Queen”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και το Andros Queen θα μείνει δεμένο στο λιμάνι της Μυκόνου

Πρόταση Ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με «παιδική» σάλτσα

Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση.

Πως να κερδίσω στο στοίχημα;

Το στοίχημα δεν είναι σπριντ ούτε των 100 ούτε των 200 μέτρων αλλά σκληρός μαραθώνιος

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη