Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΝότιο Αιγαίο: Μπαίνει σε φάση υλοποίησης το “project Αστυπάλαια”

Νότιο Αιγαίο: Μπαίνει σε φάση υλοποίησης το “project Αστυπάλαια”

|

Το project Αστυπάλαια προχωρά … Τι δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης

«Βήμα – βήμα και με την κοινωνία να συμμετέχει, σχεδιάζεται ένα παράθυρο στο αύριο που έρχεται και φέρνει αλλαγές χωρίς απαραίτητα να μας ρωτά. Μετά από ένα διήμερο δουλειάς στην Αστυπάλαια, φεύγουμε με την δέσμευση να δώσουμε την ενέργεια και την αφοσίωση που απαιτείται για να πετύχει ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύ σύνθετο έργο. Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τον εκπρόσωπο της Volkswagen Maik Stephan, μιλήσαμε και κυρίως ακούσαμε τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες του νησιού. Και αποφασίστηκε από κοινού, να προχωρήσουμε».

Αυτή είναι η αναφορά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μετά το πέρας του διημέρου στην Αστυπάλαια όπου μαζί με αρμόδιους φορείς συζητήθηκε το project Αστυπάλαια….

Και όπως διαβάζουμε « Πυκνές ήταν οι διεργασίες τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το project «Smart & Sustainable Island», που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ.   Μέσα από σειρά συσκέψεων, συναντήσεων και workshops, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, τοπικών παραγόντων και στελεχών της Volkswagen καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα του πενταετούς ορίζοντα project, που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άλλους παράγοντες του νησιού, τους οδηγούς των λεωφορείων, τους ιδιοκτήτες ταξί, τους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων ΙΧ και δικύκλων, όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν τα θέματα ηλεκτροκίνησης και φόρτισης, με έμφαση στο κομμάτι των νέων υπηρεσιών μετακίνησης (on-demand shuttles/car-sharing), των ενεργειακών υποδομών του νησιού και της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τον δικό της πυλώνα, της ηλεκτροκίνησης, της υβριδικής παραγωγής ενέργειας, των συγκοινωνιών».

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, «ξεκινάμε με τις συγκοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση, με το πρόγραμμα επιδότησης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, με ειδικές τιμές από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα που θα πουληθούν στο νησί και βεβαίως με την ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν το πλήρες πρόγραμμα, πώς είναι, τι ισχύει και τι σημαίνει γι’ αυτούς. Να καταλάβουν τα ωφελήματα, τα οποία οι ίδιοι θα έχουν και βεβαίως να συνειδητοποιήσουν τα ωφελήματα που θα έχει η χώρα μας πίσω από αυτό». 

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν αντιληφθεί το εγχείρημα και το έχουν αγκαλιάσει, «καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τη ζωή τους, πώς τους τη βελτιώνει, αλλά και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Και δεν είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με καινούρια ηλεκτρικά. Καταλαβαίνουν, επίσης, τι σημαίνει για τις συγκοινωνίες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αυτόν που περιμένει τον Γενάρη μήνα μέσα στη βροχή και το κρύο ένα λεωφορείο που περνάει κάθε μισή ή μία ώρα να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλέσει ένα ηλεκτρικό βανάκι να έρθει να τον πάρει από εκεί που είναι και να τον πάει εκεί που θέλει, 24 ώρες το 24ωρο». 

Να σημειώσουμε ότι στο νησί του Νοτίου Αιγαίου βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και άλλοι αξιωματούχοι των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τέσσερα  υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, όπου συμμετείχαν σε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Παπασταματίου και την ειδική σύμβουλο Ελλη Βελιάδη, καθώς και τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα και άλλους παράγοντες του Δήμου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος στην κορυφή: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure!

Η Πάρος εκθρονίζει κορυφαίους προορισμούς και κερδίζει την 1η θέση στη λίστα «World’s Best Awards» – Πέντε ελληνικά νησιά στις 15 κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης.

Πρεμιέρα στην Αμοργό για την εκπομπή «Χωρίς Πυξίδα» της ΕΡΤ1 με την Πηνελόπη Πλάκα και τον Γιάννη Φραγκίσκο

Η Αμοργός των πανηγυριών, των μονοπατιών, της ψημένης ρακής και της αγνής ομορφιάς υποδέχεται την ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 που εξερευνά το Αιγαίο χωρίς χαρτί και πυξίδα.

Ο Τάσος Δούσης «μετακομίζει» στον ΣΚΑΪ – Τέλος εποχής για τις «Εικόνες» στο Open

Ο γνωστός ταξιδιωτικός δημοσιογράφος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΣΚΑΪ – Στο τραπέζι και νέο τηλεοπτικό project

Η Νάξος στέκεται αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις για τη γενοκτονία στη Γάζα – Δυναμική η παρουσία του κόσμου στις ομιλίες, την πορεία και τις συναυλίες

Δημήτρης Καρούσης: «Ο αθλητισμός της Νάξου δεν μπορεί να ζει στη ζητιανιά» (video)

Με αφορμή τη συμμετοχή του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο Δημήτρης Καρούσης μιλά για την αξία του αθλητισμού στο νησί και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των σωματείων από Δήμο, φορείς και κοινωνία.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Πάρου στο Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση του Δημάρχου Πάρου με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών για την εξεύρεση πόρων που θα ενισχύσουν τις υποδομές του αναπτυσσόμενου αεροδρομίου του νησιού.

Η Νύχτα των Κεριών στο Terra Grazia: Πανσέληνος, κρασί και καλοκαιρινή μαγεία στη Νάξο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, το οινοποιείο Terra Grazia προσκαλεί το κοινό σε μια εμπειρία μοναδική, με φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ζωντανή μουσική και το φως εκατοντάδων κεριών.

Μανουρομελέτα: Η παραδοσιακή ναξιώτικη ομελέτα με την αυθεντική μανούρα

Μια απλή, αγνή και απολαυστική συνταγή από την Απείρανθο της Νάξου, με τη σφραγίδα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Η Αμοργός στηρίζει τη Μαρία Φανουρία Τζιβελέκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης

Ο Δήμος Αμοργού καλύπτει μέρος των εξόδων της παραολυμπιονίκη και απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης για τη στήριξη της αποστολής της στη Σιγκαπούρη.

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.