Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος- Smart Island: Το "Νησί της Αριάδνης" γίνεται το πρώτο «έξυπνο» νησί

Νάξος- Smart Island: Το “Νησί της Αριάδνης” γίνεται το πρώτο «έξυπνο» νησί

|

Amazon… Ο γίγαντας του Διαδικτύου σχεδιάζει 17 δράσεις σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία που θα κάνουν το νησί πρωτοπόρο

Μια σειρά από μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις θα μετατρέψουν τη Νάξο στο πρώτο «έξυπνο νησί» στον κόσμο, τόνισε η Amazon κατά την παρουσίαση την Τρίτη του σχεδίου «Naxos, Smart Island».

Πρόκειται για μια ιδέα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον βασικό μέτοχο της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021, να μετατραπεί το αιγαιοπελαγίτικο νησί σε «έξυπνο» νησί.

Κατά την παρουσίαση την Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αξιωματούχοι της Amazon αναφέρθηκαν σε λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, σε εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και υψηλής διασυνδεσιμότητας.

Από σήμερα, η Νάξος αναβαθμίζεται ψηφιακά μέσα από νέες υποδομές σε τομείς όπως η τηλεϊατρική, η έξυπνη κινητικότητα, αλλά και μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η Νάξος να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων».

naxos-smart1.jpgΣε ό,τι αφορά την επιλογή της Νάξου για αφετηρία του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο είπε ότι «αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση της εξωστρέφειας και της δυναμικής που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αποτυπώνει τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία τόσο στην ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, όσο και στη δυνατότητά της να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμα project. Η Ελλάδα έχει αλλάξει κλίμακα και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αντανακλάται οριζόντια, σε όλη την επικράτεια και στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Με μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, η Νάξος μετατρέπεται σε Smart Island.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη.

Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Νάξος, Smart Island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέως στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας.

Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

naxos-smart2.jpgΤο όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island» βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου κ.λπ. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ.

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπέζος στην υλοποίηση

Η αρχική ιδέα για τη Νάξο συζητήθηκε κατά την ανεπίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος στην Αντίπαρο, πέρυσι το καλοκαίρι. Κατόπιν, το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services (AWS) ανέλαβε τη διερεύνηση των προοπτικών υλοποίησης και πλέον το επιτελείο της έχει ήδη ολοκληρώσει τη σχεδίαση της αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου, διαδικασία εξαιρετικά ευαίσθητη αλλά και θεμελιώδης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω υλοποίηση του project.

Αλλωστε, στις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της AWS -ιδιαίτερα στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud)- βασίζεται η λειτουργία των περισσότερων από τις προγραμματισμένες smart δράσεις στη Νάξο.

Με τη συντροφιά συζύγων, συντρόφων και επιφανών φίλων όπως ο Τομ Χανκς και η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός κροίσος συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα δημιουργίας ενός πρότυπου κέντρου ψηφιακού πολιτισμού στο Αιγαίο. Σε επόμενη φάση, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της Amazon Web Services, Κάμερον Μπρουκς, παρόντων και των ανώτατων στελεχών του ελληνικού τμήματος της AWS.

Ο κ. Πάιατ μετέφερε την ιδέα του «Smart Island», εστιάζοντας στην ενασχόληση της AWS με τα drones για διάφορες χρήσεις ανά τον κόσμο: από τη συντήρηση ανεμογεννητριών σε δύσβατα σημεία έως τον ψεκασμό γεωργικών καλλιεργειών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εν τέλει, αφού εξετάστηκαν εναλλακτικές επιλογές, η AWS κατέληξε ότι η Νάξος είναι το ιδανικό σημείο της ελληνικής επικράτειας. Κατόπιν, η AWS άρχισε συστηματικές επαφές με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και με την Deloitte. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε πολύ μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών υπηρεσιών, αποδείχθηκε παράγοντας-κλειδί για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.