Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Jerome Bajou: " Οι digital nomads είναι ένα “νέο αίμα”,...

Νάξος – Jerome Bajou: ” Οι digital nomads είναι ένα “νέο αίμα”, εμπλουτίζουν την κουλτούρα ενός τόπου”

|

Να νιώθεις σαν το σπίτι σου… Ψηφιακοί νομάδες μιλούν για την εν Ελλάδι εμπειρία τους.. Τι λέει ο Jerome Bajou από τη Νάξο 

Πώς είναι να είσαι digital nomad στην Ελλάδα; Τι κάνει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου να έρθουν στη χώρα μας και να την επιλέξουν ως τόπο εργασίας για μερικούς μήνες το χρόνο ή για περισσότερο διάστημα; Η κοινότητα των “ψηφιακών νομάδων” διευρύνθηκε λόγω της τηλεργασίας που προέκυψε ως ανάγκη κατά την πανδημία αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλοί άνθρωποι που η εργασία τους δεν απαιτεί φυσική παρουσία και χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνολογία, έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα αυξήθηκαν και αυτό έδωσε μια επιπλέον ώθηση και στη χώρα μας να οργανωθεί περισσότερο και να δώσει επιπλέον κίνητρα.

Αυτό που ψάχνει ένας ψηφιακός νομάς, παρόλο που ζει σε διάφορα μέρη του κόσμου και η σταθερή βάση δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη ζωή του, είναι η έννοια του σπιτικού. «Να νοιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου», όπως λέει ο 33χρονος Haz Memon, από το Ντουμπάι. Η βάση της επιχείρησής του βρίσκεται στην Ελβετία και εδώ και έξι χρόνια έχει επιλέξει διάφορα μέρη για να εργάζεται: Από την Γουατεμάλα, την Ταϊλάνδη, την Ισπανία, μέχρι και τη Νορβηγία. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, έρχεται συνέχεια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. «Έρχομαι και μένω από τρεις έως πέντε μήνες και πλέον άνοιξα υποκατάστημα της εταιρείας μου και στην Κρήτη. Όταν γνώρισα την Ελλάδα την ερωτεύτηκα. Ερωτεύτηκα τη φιλοξενία, την κουλτούρα, το φαγητό. Οι άνθρωποι εδώ σε κάνουν να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου. Σε καλούν στο σπίτι τους, σε σταματούν και σου λένε “Έλα να πιούμε μια ρακί”…», λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή η ενέργεια της Ελλάδας, η αμεσότητα των ανθρώπων, το κλίμα και η ποιότητα ζωής που τα γνωρίζουν συνήθως όταν έρχονται για διακοπές, κάνουν τους ψηφιακούς νομάδες να μετακομίζουν στη χώρα μας, όπως αναφέρει ο κ.Hemon.

«Μπορεί να κινούμαστε συνεχώς αλλά πάντα αναζητούμε να νοιώθουμε ότι είμαστε “σπίτι”. Αυτό το βρίσκουμε στην Ελλάδα», σημειώνει και εξηγεί πως η χώρα μας έχει τεράστια δυναμική σε αυτόν τον τομέα, αν και είναι ακόμη στην αρχή. Η Κρήτη, όπως και η Αθήνα, έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τους ψηφιακούς νομάδες αλλά όπως ο ίδιος λέει, πολλοί προορισμοί, κυρίως νησιά, τον χειμώνα δεν έχουν ανοιχτές επιχειρήσεις για να μπορεί κάποιος να ζήσει όπως θέλει εκεί, ενώ η σύνδεση με την ενδοχώρα είναι περιορισμένη.

Ο ίδιος πάντως, καθώς ένας από τους κλάδους της επιχειρήσής του αφορά στο real estate έχει διαπιστώσει τεράστια άνοδο στη ζήτηση ακινήτων από ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα και εκτιμά ότι πρέπει να προβληθεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τις υποδομές και μπορεί να δεχτεί digital nomads.

Για το λόγο αυτό η Marketing Greece δημιούργησε την πλατφόρμα Work from Greece όπου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας ψηφιακός νομάς για την μετεγκατάστασή του και τη ζωή του στην Ελλάδα.

«Από τα στοιχεία που έχουμε από το Work from Greece που λειτουργεί ως μια κεντρική πλατφόρμα για ενημέρωση, οι πρώτες αγορές που αφορούν στους digital nomads είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ρωσία. Μάλιστα, από τη Ρωσία υπάρχει πολύ κινητικότητα όταν ανεβαίνει εκεί το πολιτικό θερμόμετρο και αναζητούν τρόπους να έρθουν στην Ελλάδα», επισημαίνει η CEO της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι τέτοια που μας ενδιαφέρουν ως χώρα. Θέλουν να καταλάβουν τον προορισμό, να έρθουν σε επαφή με ντόπιους να συναναστραφούν με την τοπική κοινότητα και με τα δικά τους communities, τα οποία βέβαια δημιουργούνται όπου υπάρχουν πολλοί digital nomads και τα οποία εμείς επίσης προωθούμε από το Work from Greece. Δεν είναι μόνον ότι έρχονται και δημιουργούν ένα οικονομικό οικοσύστημα, έρχονται κυρίως εκτός σεζόν, άρα αυτό είναι ένα στοιχείο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και άμβλυνσης της εποχικότητας, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούν ένα δίκτυο πρεσβευτών πολύ σημαντικό για τη χώρα και για το brand της», σημειώνει η κυρία Δρέττα.

Ο Jerome Bajou (Photo Credit Lisa Cornelius), Co-Founder CaptainBook.io και του WorkFromNaxos.gr είναι Γάλλος αλλά τα τελευταία 12 χρόνια ζει στη Νάξο. Εργαζόταν στο Λονδίνο σε μια πολύ απαιτητική εργασία που τού στερούσε τη δυνατότητα να έχει ποιότητα ζωής. Έτσι αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα, διατηρώντας μια δική του εταιρεία που δημιούργησε στο Λονδίνο και στην οποία μπορεί να εργάζεται από μακριά. Σήμερα μαζί με τη σύζυγό του έχει τη δική του επιχείρηση, ένα γαλλικό καφέ-ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι της Νάξου. «Ήρθα στην Ελλάδα πριν από 12 χρόνια ως digital nomad αλλά πλέον η βάση μου είναι στη Νάξο, όπου ζω κι εργάζομαι με την ελληνίδα σύζυγό μου. Συνεχίζω να δουλεύω από μακριά και για την άλλη εταιρεία μου που έχει ως βάση το Λονδίνο, η οποία όμως είναι δική μου και μπορώ να το διαχειρίζομαι. Στη Νάξο περνάμε υπέροχα και τον χειμώνα. Είμαστε 22.000 άνθρωποι, είναι μεγάλο νησί», αναφέρει ο κ.Bajou.

Είναι ένα ιδιότυπος ψηφιακός νομάς, αφού πλέον η Ελλάδα έγινε το σπίτι του, αλλά είναι μια συναρπαστική διαδικασία, όχι όμως και τόσο εύκολη. «Πρέπει να το θέλεις, έχει να κάνει και με τη φύση της εργασίας σου… είναι αναλόγως τι θέλει κανείς από τη ζωή του γιατί δεν είναι εύκολο. Η Ελλάδα ωστόσο έχει τεράστιες προοπτικές στον τομέα αυτό. Τον χειμώνα τα περισσότερα καταλύματα δεν δουλεύουν. Αν μπορούμε να βάλουμε κόσμο και να έχουμε ανοιχτά δυο-τρια ξενοδοχεία παραπάνω, καφετερίες, μπαρ, ταβέρνες… όλοι μας θα κερδίσουμε από αυτό. Οι digital nomads είναι ένα “νέο αίμα”, άνθρωποι που έχουν άλλες εμπειρίες, που έχουν δει κάτι διαφορετικό, βιώματα διαφορετικά που εμπλουτίζουν την κουλτούρα ενός τόπου»,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Θήρας: Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για κατοίκους Θηρασιάς

Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για επισκέπτες και κατοίκους της Θηρασιάς

Αμοργόραμα: Μια πρωτοβουλία που θέλει να σώσει τους ψαρότοπους της Αμοργού

Το βλέμμα της παγκόσμιας αλιευτικής κοινότητας είναι στραμμένο στους ψαράδες της Αμοργού, για την πρωτοβουλία τους με τίτλο Αμοργόραμα, που θα εξασφαλίσει βιώσιμη αλιεία

ΥΠΕΝ – Σαρακήνικο Μήλος: Καμία άρνηση έγκρισης, αναμονή ενεργειών από τον Δήμο

το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με το ερώτημα: αν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου, έλαβε αρνητική απάντηση.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από τον Εσπερο και …ρέστα για παραμονή κόντρα σε Πανελευσινιακό και Μίλωνα

Νέα ήττα για τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από τον Εσπερο) που «παίζει τα ρέστα του» στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με Πανελευσινιακό και Μίλωνα - Εχει κι έναν ακόμη αγώνα που εκκρεμεί

Ελλάδα – “Τουρισμός για Ολους 2025”: Ανοίγουν σήμερα (24/02) οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 14:00 ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν από 200 έως 400 ευρώ - Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι αιτήσεις - Ποιοι αποκλείονται

Ευ. Λέκκας για Σαντορίνη: “Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των 6 Ρίχτερ”

Για μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία, που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, που τόνισε ότι τα μισά κτίρια στο νησί είναι αυθαίρετα

Νάξος – 4ο Δημοτικό Σχολείο: Ερχεται αποκριάτικο Μασκέ πάρτι

Αποκριάτικο πάρτι μασκέ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου - Πότε και που;

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος