Η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου ολοκληρώνει τη Β’ Φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ΕΣΜΗΕ – Στις 13 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του υποσταθμού και “κλείδωσε” η παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη
Περνάμε στην επόμενη φάση… Από χθες έχουμε την την ηλέκτριση του καλωδίου στη Νάξου μέσω του υποσταθμού υψηλής τάσης και πλέον Νάξος – Σχοινούσα – Ηρακλειά και Κουφονήσια αποκτούν αυτονομία και ηψηλή ποιότητας παροχή ηλεκτρικού ρεύματος… Δονούσα και Αμοργός έχουν αυτονομία μέσω ηλεκτρικών σταθμών αλλά τα επόμενα χρόνια είναι προγραμματισμένη η διασύνδεση με τη Νάξο… Οσο για τα εγκαίνια; Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στη Νάξο και τη κορδέλα θα κόψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Να δούμε τι αναφέρει και το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΑΔΜΗΕ που έχει ως τίτλο ” Η Νάξος διασυνδέεται στο Σύστημα Υψηλής Τάσης” και συνεχίζει ” Η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου ολοκληρώνει τη Β’ Φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ΕΣΜΗΕ”
“Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η Νάξος διασυνδέθηκε επιτυχώς στο Σύστημα Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω της Πάρου και της Μυκόνου, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου Υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) και το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου. Με την ολοκλήρωση του έργου, παρέχεται διπλή τροφοδότηση στα νησιά αυτά και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδότησή τους ακόμη σε περίπτωση απώλειας ενός εκ των καλωδίων.
Με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, όλοι οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν έως και 90 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ βελτιώνεται σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, αναφέρει σχετικά: «Με χαρά υποδεχόμαστε τη Νάξο στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικά, καθώς θωρακίζεται η ηλεκτροδότηση, όχι μόνο της Νάξου αλλά και των μικρών Κυκλάδων –ιδίως τους θερινούς μήνες όπου οι ανάγκες είναι σαφώς αυξημένες. Η διασύνδεση των Κυκλάδων προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί η ηλέκτριση και της δεύτερης υποβρύχιας γραμμής της Σύρου, ενώ έως το τέλος του έτους μπαίνει σε “γραμμή εκκίνησης” και η Δ΄ Φάση των Κυκλάδων με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Σαντορίνη».
Η διασύνδεση της Σαντορίνης
Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 386 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Η υποθαλάσσια γραμμή της Σαντορίνης αναμένεται να ηλεκτριστεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και τα υπόλοιπα νησιά εκτιμάται ότι θα διασυνδεθούν με το εθνικό σύστημα μεταφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332MW στα νησιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.