Μια κοινωφελής και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας πλατφόρμας προβολής της χώρας από το e-learning του ΕΚΠΑ δείχνει τις δυνατότητες, την καινοτομία αλλά και τον δυναμισμό που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Μια κοινωφελής και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας πλατφόρμας προβολής της χώρας από το e-learning του ΕΚΠΑ δείχνει τις δυνατότητες, την καινοτομία αλλά και τον δυναμισμό που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πρόκειται για την διαδικτυακή – διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων yougoculture.com σε προορισμούς ανά την Ελλάδα που έχει στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό.
Το νέο είναι ότι η υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας εξαρτάται από τους ίδιους τους πολίτες και την επιχειρηματική κοινότητα. Βασίζεται στην ιδέα του crowdfunding, που εφαρμόζεται για πολλά project στο εξωτερικό, δηλαδή στην μαζική εθελοντική χρηματοδότηση από το κοινό.
Ήδη η πλατφόρμα, αποτυπώνει τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δεσμεύεται ν’ αναδείξει το δίπτυχο πολιτιστικού αποθέματος – σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα και φιλοδοξεί να το κάνει πράξη με τη δύναμη των πολλών, με την ελάχιστη οικονομική συνεισφορά τους μέσω του Act4Greece.
Στόχος η συγκέντρωση πόρων ύψους 65.000 €, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για την παραγωγή πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού για συγκεκριμένους προορισμούς.
Στη νέα πρωτοβουλία που υλοποιείται από το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ακόμη και με ένα ευρώ.
Η πλατφόρμα θα υποδέχεται Έλληνες και ξένους φίλους «καλωσορίζοντας» όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν «αληθινά» την χώρα και τον πολιτισμό της.
Όπως λέει, ο εμπνευστή της καθηγητής κ. Π. Πετράκης, είναι “μια δράση εξωστρέφειας, η οποία στηρίζεται στην Ελλάδα της γενναιοδωρίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει έμπρακτο παράδειγμα επανεκκίνησης ενάντια στη γενικευμένη κρίση”.
Έως σήμερα έχει βιντεοσκοπηθεί υλικό εκατοντάδων ωρών από 9 προορισμούς στην Πελοπόννησο ( Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος, Μυστράς) και την Αττική (Αθήνα-ιστορικό και Μητροπολιτικό κέντρο, Σούνιο & Λαύριο, Μαραθώνας, Ελευσίνα). Τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί να καλυφθούν αφορούν την Κνωσό – Κρήτη (Φαιστός, Ελεύθερνα, Γόρτυνα), την Δήλο – Κυκλάδες (Νάξος – Πάρος – Μύκονος) και τους Δελφούς – Στερεά Ελλάδα.
Η πλατφόρμα αλλά και ο τρόπος αναζήτησης χρηματοδότησης αποδεικνύουν ότι στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να καινοτομήσουν, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της χώρας και να συγκρατήσουν την φυγή νέων στο εξωτερικό.