Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΛιμάνι Πειραιά - αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος": μία ώρα δρόμος

Λιμάνι Πειραιά – αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”: μία ώρα δρόμος

|

Από την 1η Φεβρουαρίου η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη μικρό βήμα. Συνδέει σιδηροδρομικά το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η διαδρομή θα γίνεται από τον Προαστιακό και θα έχει διάρκεια 60 λεπτών.

Πραγματικότητα γίνεται από τον επόμενο μήνα η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Υστερα από πολλά χρόνια αναμονής, με την παράδοση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα – Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου μετατρέπεται σε αφετηρία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Σε πρώτη φάση ο Πειραιάς θα αποτελέσει αφετηρία του αστικού τμήματος του προαστιακού, συνδέοντας πλέον απευθείας τον Πειραιά με το Κιάτο, τη Χαλκίδα και το αεροδρόμιο. Σήμερα, οι παραπάνω συνδέσεις γίνονται με τη μετεπιβίβαση στο σταθμό της Αθήνας απ’ όπου οι επιβάτες συνεχίζουν τη διαδρομή τους με ηλεκτροκινούμενα τρένα. Τα δοκιμαστικά ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου να παραδοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση η γραμμή με ευεργετικές συνέπειες τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τον τουρισμό. Αυτομάτως μετατρέπεται ο προαστιακός σε βασικό μέσο σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μαζί με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ. Η ενίσχυση βέβαια της επιβατικής κίνησης του μέσου αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στα έσοδα της εταιρείας.

Ο επιβάτης θα μπορεί πλέον να φτάνει στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» απευθείας από τον Πειραιά μέσα σε μία ώρα περίπου. Οι δύο συγκοινωνιακές είσοδοι της χώρας συνδέονται πλέον, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον γενικότερο τουρισμό όσο και στην κρουαζιέρα. Μέσα σε περίπου 60 λεπτά μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βρίσκονται στους προβλήτες της κρουαζιέρας. Μπορεί ο σταθμός του τρένου να μη βρίσκεται πολύ κοντά στον προβλήτα κρουαζιέρας, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για δρομολόγηση τοπικών λεωφορείων, που θα μεταφέρουν τους επιβάτες μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού και προβλήτα κρουαζιέρας.

Συχνότερα δρομολόγια

Σημαντικό αναμένεται να είναι το όφελος για τους επιβάτες του αστικού τμήματος του προαστιακού, στο οποίο αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά οι συχνότητες. Ο προγραμματισμός κατά τις ώρες αιχμής θέλει τα δρομολόγια στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα να είναι της τάξεως των 15-20 λεπτών, από περίπου 1 ώρα που είναι σήμερα. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στη μετακίνηση των επιβατών. Οι χρόνοι μετακίνησης θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος να ξεκινήσει από τον Πειραιά, να μετεπιβιβαστεί στο μετρό στον σταθμό Λαρίσης και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ακρόπολη περίπου μέσα σε μισή ώρα.

Παράλληλα, η διεύρυνση της χρήσης του προαστιακού αναμένεται να έχει και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς τα ηλεκτροκίνητα τρένα δεν εκπέμπουν ρύπους, ενώ αναμένεται να αντλήσουν μέρος των επιβατών των λεωφορείων.

Την ίδια στιγμή, ο προαστιακός θα συνδέει απευθείας τους επιβάτες με την Πελοπόννησο και τη Δυτική Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δρομολόγιο του Κιάτου θα οδηγεί στο λιμάνι του Πειραιά κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στους επιβάτες, που θα μπορούν εύκολα να μετεπιβιβαστούν σε ακτοπλοϊκό μέσο χωρίς μετεπιβιβάσεις. Επιβάτης ο οποίος θα ξεκινά από το Κιάτο, θα είναι στον Πειραιά περίπου στον ίδιο χρόνο με κάποιον που ξεκινά από Κηφισιά για Πειραιά με τη γραμμή 1 του μετρό, ενώ πιο γρήγορα θα φτάνει κανείς π.χ. από τη Νέα Πέραμο ή τα Μέγαρα.

Αναφορικά με το εισιτήριο, στο αστικό τμήμα θα κοστίζει όσο και στα υπόλοιπα μέσα (1,40 ευρώ), θα έχει την ίδια διάρκεια (90 λεπτά), ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκδώσει συμβατά εισιτήρια και κάρτες με το υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα επικύρωσης εισιτηρίου του ΟΑΣΑ.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να μετατρέψει στο μέλλον τον σταθμό του Πειραιά αφετηρία και του υπεραστικού τμήματος της εταιρείας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οικόπεδα: Τα …αγκάθια για τον καθαρισμό τους, τι λένε δήμαρχοι

Τα κόστη, τα εμπόδια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση της δήλωσης. Μιλούν πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και δήμαρχοι

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός πλέον ο Προσωπικός Αριθμός

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

Χωρίς γιατρούς τα νησιά – Άγονες οι προκηρύξεις παρά τα νέα κίνητρα - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Μ. Κόνσολας: Το πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε

Μάνος Κόνσολας : «Η πρώτη κίνηση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ στους γιατρούς του Νοσοκομείου Σύρου

Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης - Χαρακτηρίζεται ως "γενναία"

Αμοργός: Ετοιμο για λειτουργία ενόψει Πάσχα το Δημοτικό σφαγείο

Οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι κρέατος θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά θέματα όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού

Στιγμές Ιστορίας: Το πορτοκαλί “Πάρος” και η σχέση του με την Παροναξία

Το "Πάρος" ήρθε στη γραμμή της Παροναξίας τη δεκαετία του 80 αλλά δεν απέκτησε την .. λάμψη του "Νάξος" - Η ιστορία του έως τη στιγμή που έφτασε στη Τουρκία και διαλύθηκε

Μ. Αεράκης: Η σπουδαία προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου και ο λεβέντης Δημήτρης Ημελλος (video)

Ο Μιχάλης Αεράκης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για .. Νάξο. Από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη έως τον Μανώλη Γλέζο και τον Δημήτρη Ημελλο (video)

Πρόταση Ημέρας: Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

Μία εύκολη στη παρασκευή της ομελέτα στο φούρνο με τα σπαράγγια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο - δείτε την σχετική συνταγή

Εκτακτο – Νάξος: Κλειστή η οδός Σχοινούσας (κοντά στο Δημαρχείο) λόγω εργασιών

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Σχοινούσας στη πόλη της Νάξου - Ποιος είναι ο λόγος;

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας