“Είμαστε ψύχραιμοι. Μικρό νησί είμαστε, ξέρουμε ο ένας τον άλλο, είμαστε όλοι μαζί. Κουνιόμαστε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα πιο δυνατά, αλλά αυτό που είναι το πιο δύσκολο είναι αυτή η δυνατή βοή πριν τον σεισμό, κάτι που ακούγαμε έντονα χθες το βράδυ”, τόνισε στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσος
«Είμαστε σε σεισμικό κλίμα από τις 26 Ιανουαρίου, αλλά κάθε μέρα η ένταση των σεισμών και τα Ρίχτερ ανεβαίνουν κι αυτό είναι νομίζω που έχει δημιουργήσει και τη μεγάλη κινητικότητα των ειδικών στη Σαντορίνη», είπε και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε με 1,2 Ρίχτερ και σήμερα φτάσαμε στα 4,6».
«Το 1956 πάντως που είχε δώσει μεγάλο σεισμό αυτό το ρήγμα της Αμοργού, στο νησί μας οι ζημιές ήταν ελάχιστες», υπογράμμισε.
«Σήμερα το βράδυ κλιμάκιο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα έρθει στην Ανάφη και στην Αμοργό για να εγκαταστήσει νέους σεισμογράφους στα νησιά μας. Ο δικός μας θα τοποθετηθεί στο ελικοδρόμιο της Ανάφης», κατέληξε.
Περισσότερα δεδομένα
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα και ακριβέστερα δεδομένα, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να προχωρούν σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις.
«Η τοποθέτηση σεισμογράφων κοντά στη ρηγματογενή περιοχή είναι κρίσιμη, καθώς θα μας επιτρέψει να προσδιορίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους σεισμούς και να κατανοούμε ποια ρήγματα βρίσκονται σε διέγερση. Επιπλέον, θα μπορούμε να αναλύουμε ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς, που είναι απαραίτητοι για τη συνολική εικόνα».