Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - Σαντορίνη: Προκήρυξη του ειδικού πολεοδομικού Σχεδίου, παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών...

Κυκλάδες – Σαντορίνη: Προκήρυξη του ειδικού πολεοδομικού Σχεδίου, παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών

|

Προκηρύχθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης – Το κόστος της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης 

Εδώ και εβδομάδες ακούμε για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια… Για αυτά που θα έρθουν ώστε να βάλουν τάξη στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Και κυρίως τα νησιά μας. Εκεί όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα… Με την Σαντορίνη να είναι στο επίκεντρο.  Αλλωστε εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία. 

Και μπορεί πριν από δύο ημέρες να είχαμε διαβάσει ότι από τη Σύρο θα ξεκινήσει το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο για τις Κυκλάδες, όμως η Σαντορίνη τρέχει εκτός συναγωνισμού..  Και ο Δήμος Θήρας με ανακοίνωσή του μας δίνει την είδηση. “Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, προκηρύχθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000€. η προθεσμία που έχει ο ανάδοχος για την εκπόνηση του σχεδίου θα είναι 6 μήνες χωρίς δυνατότητα παράτασης”.  Οπως βέβαια και η δεύτερη είδηση που έχει σχέση με την ανοικοδόμιση του νησιούο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς υπέγραψε την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή”

Αναλυτικά, η ανάρτηση 

 Μια από τις κύριες προτεραιότητες – η πλέον σημαντική – του Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης πήρε το δρόμο της υλοποίησης. 

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, προκηρύχθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000€. η προθεσμία που έχει ο ανάδοχος για την εκπόνηση του σχεδίου θα είναι 6 μήνες χωρίς δυνατότητα παράτασης. 

 Το σημαντικό αυτό θεσμικό “εργαλείο” που η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, προώθησε κατά προτεραιότητα θα αποτελέσει τον “καμβά” πάνω στον οποίο θα σχεδιαστούν και θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα της Σαντορίνης (λιμάνι, χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, νέα γραμμή τελεφερίκ, μαρίνα κ.λ.π.). 

 Στα πλαίσια αυτού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα αναοριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων και προστασίας, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα, το κύριο οδικό δίκτυο κ.λ.π. 

Ο Δήμος θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Για το σκοπό αυτό θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών – Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αποτελέσει τον τεχνικό επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου για την ουσιαστική παρακολούθηση του ΕΠΣ κατά την εκπόνηση του. 

Παράλληλα και εν όψη της εκπόνησης του ΕΠΣ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς υπέγραψε την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει ζητήσει εξαρχής την επιβολή αυτού του μέτρου. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Δημοτική Αρχή μεθοδικά, συντεταγμένα και θεσμικά προωθεί την σύγχρονη χωροταξική οργάνωση του νησιού, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης με όρους ποιότητας και ευημερίας”.  

Τι είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια; Είναι η μετεξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης και θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας (τα τμήματα που υπάγονται στις περιοχές Natura θα προστεθούν όταν ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που περιλαμβάνουν και καθορισμό επιτρεπόμενων χρήσεων γης), θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα. Επίσης, θα περιλαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τα τελικά κείμενα θα συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και θα εγκρίνονται μέσω Προεδρικού Διατάγματος ώστε να τύχουν προδικαστικού ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΑΣ: Ομόφωνα «πράσινο φως» για μόνιμη περίφραξη και φύλαξη στην Πορτάρα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχωρά σε σταθερή περίφραξη, CCTV και μόνιμη φύλαξη στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα στη Νάξο.

Δημογραφικό: Λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία – Μοναδική εξαίρεση η Ψέριμος

Η συνεχής μείωση γεννήσεων και η μετανάστευση οδηγούν σε συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού – Δραματικές οι προβλέψεις μέχρι το 2033.

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)