Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: "Πράσινο" φως για αιολικό πάρκο σε τέσσερα νησιά

Κυκλάδες: “Πράσινο” φως για αιολικό πάρκο σε τέσσερα νησιά

|

«Φως» για το mega αιολικό έργο των 204 MW στις Κυκλάδες – Σε ποια νησιά η εμπλοκή και η επιστροφή Βουρλά στη Νάξο 

Φως στην άκρη του τούνελ» για το μεγάλο αιολικό έργο του Ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες διαγράφεται μετά την πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για μια υπόθεση 15ετίας που αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων αρχικής συνολικής ισχύος 218,5 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση τους με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος διαθέτει σε ώριμη αδειοδοτική φάση συστοιχία αιολικών έργων στα παραπάνω νησιά, συνολικής ισχύος 340 MW.

Η αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση δόθηκε στα τέλη του 2013 και αφορούσε την ανάπτυξη αιολικών έργων για τα οποία έχουν συσταθεί ήδη από το 2007 οι αντίστοιχες εταιρείες «Αιολικό Πάρκο Σκουμπι Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Γκοράκι Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Καφούτσι Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Πέταλο Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Βουρλάς Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Δίστομος Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Γουρλες Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Στρουμπούλας Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Στρουμπούλας Α.Ε.», «Αιολικό Πάρκο Φωλιά Α.Ε.» και «Αιολικό Πάρκο Γκάγκαρη Α.Ε.».

Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις. Έτσι το Δεκέμβριο του 2014 με απόφαση του τότε ΥΠΕΝ Γιάννη Μανιάτη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των 9 αιολικών πάρκων και δεν εγκρίθηκε του Α/Π Πέταλο (ισχύος 36,8 MW) στην Άνδρο «για την ορθότερη διαχείριση και προστασία της ορνιθοπανίδας», καθώς στην εν λόγω περιοχή διαπιστώθηκε η παρουσία σηµαντικών αρπακτικών ειδών όπως το χρυσογέρακο, ο σπιζαετός, ο φιδαετός, η αετογερακίνα και ο µαυροπετρίτης.

Και τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν διάφορες καθυστερήσεις για επιμέρους τμήματα της μεγάλης επένδυσης. Ένα από αυτό αφορούσε το αιολικό πάρκο Βουρλας που είχε εξαιρεθεί λόγω τροποποιήσεων και της μη έγκαιρης γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2022, προστίθεται στον σχεδιασμό ο ΑΣΠΗΕ «Aιολικό Πάρκο Βουρλας» ισχύος 29,9 MW (με 13 Α/Γ) στη Νάξο, και των συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, δυνάμει σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και της σχετικής θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Με βάση το τροποποιημένο τοπογραφικό διάγραμμα και την τροποποιημένη τεχνική έκθεση καταργήθηκε μία ανεμογεννήτρια με συνέπεια τη μείωση της συνολικής ισχύος από 32,2 MW σε 29,9 MW, ενώ μετακινήθηκαν ορισμένες από τις άλλες 13 ανεμογεννήτριες σε αποστάσεις έως 30 μέτρα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα οκτώ αιολικά πάρκα είναι 89 και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 204,7 MW. Ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί είναι η Enercon E-70/2,3 MW με ύψος πυλώνα 64 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα. Επίσης προβλέπεται ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική μέσω Γραμμής Μεταφοράς 150 kV.

Για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 44.890,77 μέτρα (εσωτερική 36.770,33 μέτρα και πρόσβασης 8.120,44 μέτρα).

Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης, συνολικού μήκους 63.367,70 μέτρων. Μένει να φανεί πότε το μεγάλο αυτό έργο θα εισέλθει σε φάση υλοποίησης και ολοκλήρωσης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου της διασύνδεσης Θήρας-Νάξου.

Νάξος: Αύριο Σάββατο (09/12) ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (20:00) στη πλατεία Πρωτοδικείου ανάβει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Νάξος: Η κολώνα …λύγισε, έκλεισε μέρος του λιμανιού (Photos)

Κολώνα λύγισε από τον άνεμο - έκλεισε μέρος του προβλήτα στη Νάξο

Κακοποίηση Όλιβερ: Ιστορίες φρίκης από την Ανδρο έως την Ξάνθη

Κακοποίηση Όλιβερ: Η Αράχωβα δεν είναι η μόνη – Ιστορίες φρίκης και σε Άνδρο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ηράκλειο

Ενδοκυκλαδικά: Προβλήματα το 1898, ίδια προβλήματα το 2023

Εχει αλλάξει κάτι από το 1898; Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια τότε και σήμερα....

Μία απαραίτητη προσέγγιση για ένα σύγχρονο σχολείο (μέρος 1ο)

Αρθρο - μελέτη του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη σχετικά με ένα σύγχρονο σχολείο στην κοινωνία μας (μέρος πρώτο)

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Την προσεχή Κυριακή (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής

Το πρωί της Κυριακής (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποιοι αποτελούν το νέο δημοτικό συμβούλιο

Νοσοκομείο Νάξου: Ανοιξε ο δρόμος για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Η πρόσφατη μετακίνηση διευθυντή Ακτινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου άνοιξε το δρόμο για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)