Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Οι μηχανικοί της Σύρου ζητούν από τον Δήμο απαντήσεις

Κυκλάδες: Οι μηχανικοί της Σύρου ζητούν από τον Δήμο απαντήσεις

|

Επιστολή του Συλλόγου Μελετητών προς το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, με κοινοποίηση και στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων μετά τις συναντήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού 

Απαντήσεις ζητά ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με επίσημη ανακοίνωση και με αποδέκτη τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν τις διεργασίες δημιουργίας αρχαιολογικού γραφείου στη Σύρο και το αποτέλεσμα της εξέλιξης στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Αναρωτιέται επίσης γιατί η πρόταση που είχαν καταθέσει το 2020 βαφτίστηκε προφορικώς και αβάσιμα, μη συνταγματική και η συνάντηση εργασίας μετατράπηκε σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή!

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης… 

Από το Δελτίο Τύπου του Δήμου, τον τύπο και προφορική ενημέρωση εκ μέρους του Δημάρχου διαβάζουμε ότι κατά την συνάντηση των κ. Λειβαδάρα, Αληφραγκή και Διακοδημητρίου με τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη μεταξύ άλλων ζητήθηκε η δημιουργία γραφείου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Σύρο.

Κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, στο νησί της Σύρου, διερευνητικές εργασίες στο υπέδαφος γίνονται μόνο στους κηρυγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους του νησιού (Καστρί – Χαλανδριανή – Σπήλαιο Φερεκύδη – Άγιος Αιμιλιανός – Γαλησσάς). Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σε τι στοχεύει ο Δήμος με το αίτημα του για δημιουργία σχετικού γραφείου και σε τι θα ωφεληθεί ο πολίτης και η τοπική κοινωνία αν συμβεί αυτό.

syllogos_mixanikon.jpg

Όσον αφορά στην σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων που θα ψηφιστεί στο επόμενο νομοσχέδιο περιμένουμε από μέρους σας ενημέρωση για τις λεπτομέρειες γύρω από αυτό που θα καθορίσουν και το αν θα επιτευχθεί ή όχι ο πολυπόθητος στόχος ή θα παραμείνουμε στην ίδια ή/και σε χειρότερη κατάσταση.

Η ιστορία του Δεκεμβρίου 2020 θα μπορούσε να λειτουργήσει διδακτικά στην προκειμένη περίπτωση. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή (04 Δεκεμβρίου 2020) οι Σύλλογοι Μελετητών Μηχανικών των Κυκλάδων, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Κ. Μονογιου και Φ. Φόρτωμας με συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να διαγράψουν τις εμβόλιμες διατάξεις εντός του Νόμου 4759/2020 που αποτελούσαν πισωγύρισμα 35 ετών και δημιουργούσαν γραφειοκρατικό έμφραγμα στις αδειοδοτήσεις οικοδομικών έργων. Όπως εκφράστηκε από μέρους της Κυβέρνησης κατά την διαδικασία διαβούλευσης του Ν. 4759/2020 αλλά και εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη σε κοινή διαδικτυακή συνάντηση για αυτό το θέμα τον Φεβ. 2021 θα υπήρχε δημιουργία 3 πειραματικών επιτροπών με την φιλοσοφία one stop shop.

Μια από αυτές τις επιτροπές θα είχε έδρα τις Κυκλάδες. Έκτοτε έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ακόμη οι επιτροπές δεν έχουν συσταθεί η δε γραφειοκρατική αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών όχι μόνο δεν ελαφρύνθηκε αλλά δυστυχώς εντάθηκε!

Κατά την πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην Σύρο για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του Συλλόγου μας, του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιακών του παραγόντων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης κοινή διαπίστωση ήταν το χάσμα στις απόψεις μας επί του θέματος και η μη κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για επίλυση του θέματος εκ μέρους των πολιτειακών παραγόντων.

Η δική μας κοινή (;) πρόταση που θα έλυνε το θέμα οριστικά, βαφτίστηκε προφορικώς και αβάσιμα, μη συνταγματική. Η συνάντηση εργασίας στο νησί μετατράπηκε αίφνης σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή! Από πλευράς μας αιτήθηκε άμεσα νομική τεκμηρίωση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε :

– Αν ζητήθηκε από μέρους σας η νομική τεκμηρίωση από πλευράς Υπ. Πολιτισμού σε σχέση με την πρόταση μας ώστε να επεξεργαστεί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου και τους δικούς μας νομικούς συμβούλους ως προς τις λεπτομέρειες.

– Αν θα γίνει χρήση από πλευράς σας του κονδυλίου των 20.000 ευρώ για νομική υποστήριξη επί του συγκεκριμένου θέματος ως έχει αποφασιστεί κατόπιν δικού μας αιτήματος. Σημειώνουμε ότι ο Δήμος μας στην κρίσιμη συνάντηση με το Υπ. Πολιτισμού στο Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσιάστηκε δίχως νομική υποστήριξη, δίχως τεχνική κάλυψη.

– Αν γνωρίζετε λεπτομέρειες σε σχέση με το προκείμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο, αν αυτό σας βρίσκει σύμφωνους και το πιστεύω σας είναι ότι θα οδηγήσει την πολύπαθη Ερμούπολη στον δρόμο της γραφειοκρατικής αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.